Fem frågor till Årets Kraftkvinna 2022, Charlotte Bergqvist

Nyheter

Charlotte Bergqvist.

Hej Charlotte! Stort grattis till utmärkelsen Årets Kraftkvinna 2021. Berätta vem är du?

Jag arbetar som Sverigechef och ansvarig för all utveckling på energibolaget Cloudberry Clean Energy som utvecklar, äger och driver vatten- och vindkraft.

Jag har arbetat med förnybar energi, energifrågor och framtidsfrågor i snart 20 år i olika roller, på olika nivåer i olika bolag, myndigheter och organisationer.

Jag är mamma till två söner och fru och drivs av att ge min energi och engagemang till att skapa en hållbar morgondag.

Vad betyder priset för dig?

Jag är otroligt glad och stolt för denna utmärkelse och ska använda plattformen till att fortsätta sätta ljus på frågan kring jämställdhet i energisektorn. Jag hoppas också kunna motivera och inspirera kvinnor och män till att ta roller där vi rör oss utanför vår komfortzon och sälja in vår bransch som en arena full av möjligheter. Det är så vi kan locka kompetens till oss.

Vilka är de största utmaningar mot en fossilfri framtid?

Vi står inför ett systemskifte där en hel del av tekniken redan finns men där vi behöver anpassa regelverk, beteenden och marknader så att det fungerar. I Sverige, inte minst, ser vi hur el kommer vara en möjliggörare för fossilfri industri och transporter och där måste vi lyckas att få till utbyggnaden av förnybart, öka kapaciteten i näten och jobba med styrning och affärsmodeller för att få systemet ska fungera. 

Vilka energifrågor är mest betydelsefulla just nu?

Energibranschen är en möjliggörare för omställningen där elen är en viktig insatsvara till transporterna, batterifabrikerna, det gröna stålet och andra gröna satsningar.

I det korta perspektivet är det förnybart, framför allt vind och sol, som kan byggas ut och på längre sikt kan det finnas andra tekniker. Det viktiga är att när vi nu ser denna enorma efterfrågan på el måste vi våga satsa stort och snabbt! Vi behöver de mångdimensionella perspektiven i alla rum, beslut och på alla nivåer.

"Årets kraftkvinna har under hela sin karriär sett och lyft andra kvinnor”, lyder juryns motivering. Varför är detta så viktigt för dig?

Att lyfta varandra, se varandras potential och dela med sig av energi till andra är otroligt inspirerande och ett av mina viktigaste verktyg när jag leder. Jag önskar att människor runt mig känner sig trygga och mår bra för det är då vi levererar som bäst. 

Du är en förebild för yngre kvinnor och män. Hur ser du på det? 

Jag var knappt 30 år när jag fick mitt första erbjudande om att bli vd i en då väldigt ung men mansdominerad bransch. Oprövad i rollen och precis i färd med att bilda egen familj vågade jag trots allt tacka ja och ställa villkor för att kunna balansera mina två lika viktiga roller som chef och förälder. Jag har förstått att det haft stor betydelse för både unga män och kvinnor i det bolaget, men också i branschen. Förebilder, exempel och representation har betydelse.

Du har en speciell relation till Kraftkvinnorna. Berätta mer!

Mitt viktigaste bidrag – och det jag är mest stolt över – måste ändå vara att tillsammans med ett gäng grymma energikollegor ha tagit initiativ till och medgrundat Kraftkvinnorna. Vi såg behovet, potentialen och drivkraften. Vi vågade sätta ljuset på utmaningen.

Men jag hade aldrig kunnat föreställa mig vilken oerhörd kraft organisationen skulle utvecklas till eller vilken påverkan på branschen vi skulle få.

Juryns motivering

Årets kraftkvinna har under hela sin karriär sett och lyft andra kraftkvinnor. Nu är det dags att hon själv får stå i centrum.

Hon är en sann entreprenör, stark inspiratör och prisad ledare som alltid har drivits av att inkludera, involvera och motivera. Från starten av sin yrkesbana för 20 år sedan och till idag har hennes hjärta brunnit för omställningen av både energisystem och energibranschen.

Oavsett om det har varit som grundare, vd, genom styrelseuppdrag eller som talare i de stora sammanhangen – vår pristagare har alltid varit en förebild som fått människor och organisationer att växa och bidra till en hållbar morgondag. Och hon lever verkligen som hon lär: idag leder hon ett team med 50/50 kvinnor och män som utvecklar land- och havsbaserad vindkraft.

Som en av initiativtagarna och grundarna till föreningen Kraftkvinnorna har hon gjort betydande insatser för en mer jämställd och inkluderande energibransch. Som chef på Cloudberry Clean Energy gör hon tillsammansmed sitt jämställda team betydande insatser för energiomställningen.

Fakta om Kraftkvinnorna och utmärkelsen Årets Kraftkvinna

Kraftkvinnorna är en förening och ett nätverk som bildades 2015 med syfte att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energibranschen och samtidigt motverka bilden av att det är brist på erfarna kvinnor i branschen. 

Varje år utser Kraftkvinnorna ”Årets Kraftkvinna”. Priset har instiftats för att synliggöra och lyfta kvinnor i energisektorn, för att bredda rekryteringsbasen och attrahera fler till branschen. 

Årets jury 

  • Saira Alladin, Asset Management chef på Ellevio samt Årets kraftkvinna 2018
  • Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör för Svenska kraftnät
  • Johan L Kuylenstierna, generaldrirektör för Formas, ett forskningsråd för hållbar utveckling
  • Sezin Kadir, vd och koncernchef på Kraftringen
  • Johan Lindehag, vd på Ellevio
  • Carolina Engström, vd på Wes

Sidan uppdaterad 11 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?