Energy Buddies ger energi åt nyanlända

Nyheter

Projektet Energy Buddies syftar till att få nyanlända in på arbetsmarknaden. Foto: Markus Spiske/Unsplash

Sverige har brist på elkunnig arbetskraft. Samtidigt finns nyanlända med elkunskap som saknar arbete. Då kom branschorganisationen Energiföretagen Sverige på en strålande idé. Att matcha ihop nyanlända med anställda i energibranschen. Projektet fick namnet ”Energy Buddies” och Ellevio bidrog med fyra mentorer.

– När min chef berättade om Energiföretagens projekt Energy Buddies, kände jag direkt att det var något för mig. Han vet att jag vurmar för integration, berättar Linda Berg som arbetar som underhållsplanerare på Ellevio regionnät i södra Norrland.

Ett pilotprojekt

Elin Fellers, projektledare på Energiföretagen, berättar att Energy Buddies startade 2021 som ett pilotprojekt. Bakgrunden var elbranschens stora behov av duktiga, elkunniga medarbetare samtidigt som Energiföretagen visste att det finns många nyanlända med just den kompetensen.

– Problemet var bara att många av dem saknar yrkesnätverk och kunskap om den svenska arbetsmarknaden. Det var där vi kunde hjälpa dem, säger Elin.

Digitala träffar

Eftersom projektet startade mitt under pandemin fick träffarna bli digitala. Det blev sammanlagt fem träffar var tredje vecka. Till mötena hade Energiföretagen utformat en handbok med frågor och ämnen som mentor och adept kunde ta upp vid varje tillfälle.

– Det kunde handla om yrkesroller, kompetenser, drivkrafter och nätverk, berättar Elin. Hon förklarar att det krävde sin tid att hitta en grupp duktiga mentorer och lika många adepter för att därefter matcha ihop dem.

Adepterna hittade hon genom olika arbetsmarknadsåtgärder som exempelvis ”Snabbspåret” på Luleå Universitet.

– Kraven vi hade på adepterna var att de skulle ha en relevant teknisk utbildning, gärna med fokus på energi, och själva ha ett önskemål om att jobba inom den branschen. De skulle också ha gått svenska för invandrare på minst d-nivå så att de kunde hänga med på de digitala träffarna.

Linda Berg och Amir Othman
Linda Berg och Amir Othman är "Energy buddies".

Pratade om allt

På Ellevio var det fyra anställda som fick bli mentorer för varsin adept. För Linda blev det Amir Othman, från Syrien men numera boende i Motala. Han är utbildad elkraftsingenjör efter att ha studerat fem år elkraftsteknik i sitt hemland. När han kom till Sverige 2015 ville han utveckla sin kompetens och hoppade på en kurs i eldistribution.

– Men det jag drömmer om i Sverige är att igen kunna arbeta som elkraftsingenjör, precis som jag gjorde i Syrien, berättar Amir på felfri svenska.

Han kom i kontakt med Energy Buddies genom ”Snabbspåret” på Luleå universitet där han idag läser sista terminen på Elkraftteknik.

– Amir är supergo! Han är en driven och nyfiken ung man som längtar ut i arbetslivet. Han är utbildad både i Sverige och i sitt hemland Syrien, så jag hoppas att någon snappar upp honom direkt. Han är öppen och otroligt intresserad av hur hela branschen hänger ihop, säger Linda och berättar att de hade något att prata om hela tiden.

Även för Amir var mötena med Linda värdefulla.

– Linda var jättetrevlig. Vi kunde prata om allt. Hon lyssnade och svarade på alla mina frågor och kunde hon inte svara på något så tog hon reda på det.

Men lärde sig Linda också någonting av Amir?

– Självklart! Jag körde fast på vissa frågor som vi diskuterade och fick ge mig själv hemläxa. Sen tänkte jag på en annan sak, att jag som kvinna i branschen kan känna mig som minoritet ibland, men jag har ju en enorm fördel bara tack vare mitt födelseland jämfört med Amir. När jag bodde utomlands upplevde jag mig rättvist behandlad och väl bemött, det borde vara en självklarhet överallt, såsom jag upplever att det är här på Ellevio.

Fortsatt kontakt

Den enda utmaningen Linda tyckte fanns var att Amir är bosatt i ett område där Ellevio inte är nätägare.

– Det begränsade möjligheten att dela nätverk och kändes lite trist för jag hade gärna velat hjälpa honom. Men jag tänker hålla span och ha honom i åtanke så fort något lämpligt dyker upp.

Och även Amir vill gärna ha fortsatt kontakt.

– Det känns bra att ha en svensk vän i branschen som jag kan ringa eller mejla och fråga om råd när jag söker jobb.

Ny kull i höst

Linda tycker att mentorskap berikar enormt och hoppas att andra företag tar efter.
– Det här är något jag tror skulle fungera i princip överallt. Jag skulle själv haft nytta av en mentor när jag kravlade ut på arbetsmarknaden för många, långa år sedan.

Hon kan absolut tänka sig att bli mentor igen. Och vem vet. Det kanske blir tidigare än hon anar. För bara en tid sedan beslöt Energiföretagen att repetera succén. Så till våren ska Elin ut på jakt efter nya mentorer och adepter för att senare i höst introducera en ny kull vetgiriga Energy Buddies.

Läs mer om Energy Buddies här

Nu elektrifierar vi Sverige!

Vill du vara med och utveckla samhället och tillsammans med oss forma framtidens elnät? Då är Ellevio arbetsplatsen för dig! För oss är mångfald och inkludering en förutsättning för att vi ska lyckas med att nå våra högt uppsatta mål. Vi ser olikheter som en tillgång och arbetar därför aktivt med att öka mångfald hos våra medarbetare.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss och spana in våra lediga tjänster här.

Sidan uppdaterad 11 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?