Nytt koncept möjliggör elbilsboom i Stockholm

Nyheter

Sverige står inför en elbilsboom. För att det ska finnas någonstans att ladda alla bilar lanserar Ellevio en ny modell för att snabba på utbyggnaden av laddstolpar och samtidigt kapa kostnaderna.

Enligt branschorganisationen Powercircle så förväntas andelen elbilar öka kraftigt kommande år och 2025 stå för 50 procent av nybilsförsäljningen. Som ett svar på det gör nu Ellevio en storsatsning på att öka antalet publika laddplatser i Stockholm.

– Vår utgångspunkt är att det är tidskrävande och dyrt att gräva upp en gata flera gånger. Vi är mitt uppe i en enorm modernisering av Stockholms elnät och arbetar på många platser. Då är det logiskt att samtidigt som vi gör det, också förbereda för laddinfrastruktur, säger Cecilia Wemming, talesperson i laddinfrastruktur-frågor på Ellevio.

– Den nya modellen kommer göra anslutningarna både betydligt billigare och snabbare. Det i sin tur förbättrar laddoperatörernas lönsamhet, vilket leder till fler laddstolpar ute på Stockholms gator, säger Kristofer Fröjd, chef för strategi och utveckling på Ellevio.

4 000 nya laddplatser till 2022

Tack vare ett nära samarbete med Stockholm stad börjar Ellevio implementera sin nya modell i Stockholm, där de också äger elnätet. Stockholms stad har satt som mål att bygga 4 000 nya laddplatser till 2022 i samarbete med näringslivet.

– Det här projektet är banbrytande och möjliggör ett högre tempo i utbyggnaden av laddinfrastruktur, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Se fler filmer och intervjuer:

Trafikborgarråd Daniel Helldén om Ellevios nya koncept för laddinfrastruktur

Grön Kontakt - ny laddoperatör i Sverige

Allego om Ellevios nya koncept för smart laddinfra

Sidan uppdaterad 11 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?