Deras innovation förvandlar förorenad luft till energi

Nyheter

2020 utsågs Enjay till en av två vinnare i Ellevio och GodEls innovationstävling för klimatet, Startup 4 Climate. Att fånga in och återanvända energin i varmluft från restauranger och industriella processer har tidigare varit en omöjlighet. Tack vare Enjays värmeväxlarteknik slipper restauranger och industrier att elda för kråkorna – och energibesparingen är enorm. Här berättar grundarna till företaget om vad tävlingen och deras möjlighet att bli coachade av Ellevios vd Johan Lindehag har betytt för dem.

När Jesper Wirén och kollegan Nils Lekeberg sålde ventilation och luftrening till kunder inom restaurang och processindustrin fick de gång på gång samma fråga; ”varför kan man inte återvinna den varmluft som skapas och spara energi?” 

– Kunderna var medvetna om att de sprutade ut energi utan att ta vara på den. Jag och Nils bestämde oss för att försöka hitta en lösning. Vi testade oss fram länge innan vi till sist, av en slump, hittade rätt, berättar Jesper. 

Det visade sig att ”världens sämsta filter” som Jesper och Nils utvecklat faktiskt var lösningen på problemet. Så skapades den värmeväxlare som gör det möjligt att återvinna energi ur förorenad frånluft, och startup-bolaget Enjay föddes. 

Bättre för både plånbok och planet 

I Europa försvinner så mycket som 75 procent av all energi som produceras – rakt ut i intet. Fram tills nu. Enjays värmeväxlare klarar att hantera fett, sot och fukt i den varmluft som kommer från restauranger, och exempelvis ludd, sågspån och plastpartiklar från olika industrier. 

– Vi kan hämta hem all den energi som annars slösas bort och använda den för att värma upp fastigheten. Det ger en stor reduktion av fossila utsläpp, vilket är vår mission, berättar Jesper. 

Intresset för miljö och klimat har alltid funnits hos Jesper. Men för att omställningen ska bli verklighet räcker det inte med argument som handlar om framtidens klimat, tror han. 

– Min personliga övertygelse är att om vi ska få en riktig omställning behövs ekonomiska incitament. Människor lyssnar inte på hoten. Men kan man få det att handla om plånboken får vi med klimatfrågan på köpet.  

Från svenska hamburgare till holländska tvätterier 

Enjays första marknad var snabbmatsindustrin och i Sverige har man idag några av de största varumärkena som kunder; Max, Chop Chop och Rasta. Under det senaste året har man även börjat leverera till industrin, där besparingarna är mycket större. Lantmännens pannkaksfabrik, företag som producerar djurmat och ett industriellt tvätteri i Holland är några av kunderna. 

– Fokus för oss framåt är industrin. Sett till geografisk expansion följer vi varumärkena, och börjar nu exempelvis sälja till Italien eftersom Burger King är vår kund, berättar Jesper.  

Enjay har idag tolv anställda och ser en mycket positiv trend vad gäller det ekonomiska resultatet. Omsättningen 2023 var 8 miljoner och prognosen för 2024 är det dubbla.  

Vinst i tävlingen Startup 4 Climate stärkte företaget 

2020 utsågs Enjay en av två vinnare i Ellevio och GodEls innovationstävling för klimatet ”Startup 4 Climate”, något som stärkte bolaget både ekonomiskt och mentalt. 

– Att en jury tittade på Enjay och tyckte att vi har en bra idé stärkte oss enormt. Dessutom var det en jättehjälp för oss ekonomiskt. Vi var ett nytt bolag och detta var precis i början av pandemin när restaurangerna, våra kunder, stängde ned.  

Utöver prispengarna får vinnarna av tävlingen coachningstimmar av någon i juryn. 

–  Jag valde Johan Lindehag, Ellevios vd, som coach och jag uppskattar verkligen våra möten. Att lyssna på någon som gjort en resa i ett stort bolag gav mig många ögonöppnare, säger Jesper. 

Snart dags för ny omgång  

Startup 4 Climate startades av Ellevio och GodEl för att bidra till att accelerera energiomställningen. Snart startar 2024 års tävling, där två miljoner kronor ligger i potten för de bästa idéerna med störst mätbar klimatnytta.  

Det här är Startup 4 Climate

  • En innovationstävling som ska bidra till att snabba på klimatomställningen. 
  • Bakom tävlingen står Ellevio och GodEl. 
  • Ansökningsperioden för Startup 4 Climate 2024 pågår mellan 22 maj och 25 augusti. 
  • Vinnarna koras vid ett finalevent i november. 

Mer info om tävlingen hittar du här.

Sidan uppdaterad 11 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?