Lina är årets Kraftkvinna 2021

Nyheter

""
Lina Bertling Tjernberg

Stort grattis till utmärkelsen Årets Kraftkvinna 2021. Berätta vem du är!

Jag är professor i elkraftnät och föreståndare för Energiplattformen vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Det innebär att jag samordnar och stöder forskningsinitiativ inom energiområdet. Min forskning och undervisning är inriktad på att tillämpa matematik – till exempel statistik, optimering och livscykelbedömning – för att förutsäga tillförlitlighet och påverkan av underhållsinsatser för elkraftsystem. Det inkluderar även framtida tekniker (bland annat mikronät och batterilagring), konstruktion och drift av elnätet inklusive elektrifierade transporter.

Vad betyder priset för dig?

Det betyder oerhört mycket och ger mig energi och kraft att fortsätta mitt arbete. Den akademiska världen är mycket tuff. Om man som jag försöker att vara en aktiv forskare, lärare och bidra i kommunikation och externa samarbeten är det en ständig kamp. Just detta år har jag varit ledare för en stor forskningsansökan för ett framtida energicenter och går nu med oro och väntar på besked. Duktiga forskare lämnar mig då jag inte har några medel. Det är ett återkommande problem.

Vilka är de största utmaningarna i arbetet för en fossilfri framtid?

Utmaningarna ligger i ledarskapet. Energifrågan är så pass komplicerad att vi behöver lyfta oss över den politiska nivån. Jag är mycket imponerad av det arbete som vår tidigare energiminister Ibrahim Baylan lyckades med inom energiöverenskommelsen. Vi behöver långsiktighet, tydlighet och en stor vilja att samarbete mellan olika aktörer. Vi behöver även självfallet arbeta globalt, samverka mellan olika länder och lära oss av framgångar och olikheter. Vi behöver också lyfta fram akademin och låta beslut baseras på oberoende studier och vetenskap.

Vilka energifrågor tycker du är viktigast just nu?

Frågan hur vi kan påskynda avveckling av fossilberoendet och minska de utsläpp som leder till klimatpåverkan är absolut viktigast! Här måste vi återigen se globalt och lyfta blicken. Lösningar finns i flera tekniker och vi behöver samarbeta och verka tillsammans.

Du engagerar dig mycket för att få ungdomar att satsa på energibranschen. Varför?

Det finns inget mer inspirerande än att arbeta med att bidra till att skapa lösningar för ett framtida uthålligt samhälle. Det är just vad ett arbete inom energisektorn kan innebära!

Läs mer om Årets Kraftkvinna.

Fakta om Lina

Namn: Lina Bertling Tjernberg
Ålder: 48
Yrke: Professor i elnät vid KTH
Bor: Stockholm
Gör på fritiden: Umgås med familjen (mamma till två busgossar som är centrum i livet) och njuter av natur, kultur, god mat och dryck.
Aktuell med: Har vunnit priset som Årets Kraftkvinna 2021.

Fakta om Kraftkvinnorna och utmärkelsen Årets Kraftkvinna

Kraftkvinnorna är en förening och ett nätverk som bildades 2015 med syfte att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energibranschen och samtidigt motverka bilden av att det är brist på erfarna kvinnor i branschen. Varje år utser Kraftkvinnorna ”Årets Kraftkvinna”. Priset har instiftats för att synliggöra och lyfta kvinnor i energisektorn, för att bredda rekryteringsbasen och attrahera fler till branschen.

Sidan uppdaterad 11 juni 2024

Hjälpte den här sidan dig?