115 ton gör elnätet säkrare i HälsinglandElnät

Nyheter

i landskap

Med sina 115 ton och drygt 20 miljoner kronor är den nya transformatorn i Kläppa utanför Ljusdal en av Hälsinglands största investeringar just nu – i dubbel bemärkelse.

I mellandagarna 2013 rullade en extraordinär transport in i Kläppa. På en drygt 40 meter lång långtradare kom den nya transformatorn, som hade skeppats från finländska Vasa till Sundsvall och sedan vidare med lastbil. Nu har transformatorn anslutits till elnätet och den gör elnätet säkrare för cirka 15 000 privatkunder och ett antal större företag.

– Det här är en av Fortum Distributions enskilt största investeringar under året. Vi väljer att göra den här investeringen för att stärka upp elnätet i området, säger Anders Ekberg som är områdesansvarig på Fortum.

Den nya transformatorn i Kläppa är en del i en större plan för elnätet i Hälsingland. Under 2013 investerade Fortum cirka 145 miljoner kronor och under 2014 är planen att göra investeringar på ytterligare 155 miljoner kronor. Till det kommer underhåll av elnätet för tiotals miljoner varje år.

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?