Här är 2020 års stora tekniktrender

Framtidens energi

""

Om 2019 var elscootrarnas och ansiktsigenkänningens år – vilka tekniktrender kommer då att färga 2020? Den brittiska tidningen The Telegraph har valt ut tekniska fenomen de tror kommer att ha en stor effekt på våra liv det kommande året.

Tidningen The Telegraph har satt samman en lista över tio teknik-trender de tror kommer slå igenom i år. Några av dessa tekniker har ännu inte nått utbredd användning, medan andra redan finns tillgängliga på marknaden. Vi har valt ut några av dessa, men vill du läsa listan i sin helhet hittar du den här.

Det smarta hemmet

Har du försökt köpa en TV som inte har en internetanslutning nyligen? Det är samma sak med allt från glödlampor till larmsystem. Konceptet har funnits i över ett decennium, men till en början lockades bara de mest teknikintresserade. I takt med att designen har förbättrats och priserna sjunkit blir det uppkopplade hemmet allt mer folkligt. Nu byggs exempelvis många nya hus med ett smart-system installerat från start. Inom en snar framtid, siar The Telegraph, kommer det smarta hemmet vara lika självklart som våra smarta telefoner.

Eldrivna suvar

Nästa trend bland eldrivna fordon spås vara elektrifierade suvar. Enligt The Telegraph dominerar suvar den amerikanska marknaden samtidigt som de växer i popularitet i Europa. Biltillverkarna har sålt miljoner av dessa större fordon, särskilt till barnfamiljer. Men hittills är det få som gått på el. Men detta är dock på väg att förändras. Tesla har släppt en elektrisk suv, Model X, (även om vissa hävdar att det är en minivan eller ett crossover-fordon) och planerar att släppa en annan, Model Y, nästa år. Nästa höst släpper även Ford sin Mustang Mach-E, som också är en suv.

Solid state-batteriet

Nya innovationer inom batteriteknologi är en naturlig följd av en kraftig ökning av elfordon på marknaden. En specifik batteriteknik, som The Telegraph ser som en eventuell utmanare till litiumjonvarianten, är solid-state-batteriet. Batterier konstruerade enligt solid state-teknologin är uppbyggda av fast (solid) substans i stället för med flytande elektrolyt.

Dess fördelar är större räckvidd och ingen brandrisk. På många universitet och forskningsanläggningar pågår nu ett intensivt arbete med att få solid state-batteriet ut ur labbmiljön och in i bilarna.

Doktor Google

Google har tagit stora språng inom artificiell intelligens – från förbättringar av sina förarlösa bilar till att bygga en assistent för funktionshindrade. Men det är tillämpningen av maskininlärning i medicinsk forskning som anses vara företagets mest anmärkningsvärda prestation i år. Googles artificiella intelligens har bland annat lyckats identifiera lungcancer hos patienter ett år innan läkare gjorde det. Google tränar sina algoritmer på röntgenbilder för att bli bättre och snabbare än människor att ställa rätt diagnos. Frågan är om patienter är villiga att lämna ut sina journaler till Google?

Smarta högtalare på väg ut?

En tidigare trend som däremot tappar fart är de smarta högtalarna. Teknikjournalisterna på The Telegraph tror att smarta högtalare kan få ett bakslag under 2020. I England uppskattas att ett av fem hem redan har en smart högtalare, vilket i runda slängar är strax under sex miljoner hushåll. Men enligt en färsk studie är så många som 41 procent av ägarna till en smart högtalare oroliga över passivt lyssnande och spridning av privata ljudklipp. The Telegraph berättar att det under förra året uppdagats att techbolag vid flera tillfällen gett anställda tillgång till användares ljudklipp i syfte att förbättra deras system.

Källa: The Telegraph och Nyteknik.se

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?