”Människan har alltid varit vår planets mördarsnigel”

Energi hemma

""
Foto: Fredrik Hjerling

”Även om allt tar slut” är titeln på journalisten Jens Liljestrands senaste bok som han själv beskriver som en dystopisk klimatroman. Men trots bokens mörka titeln ser Jens Liljestrand optimistiskt på framtiden.

Även om allt tar slut är en dystopisk roman som handlar om fyra livsöden som korsar varandra under en het sommar. Värmeböljan är påtaglig och skogarna i Dalarna, Härjedalen och Jämtland brinner. En trebarnsfamilj kommer ifrån varandra när de håller på att fly från sin eldhotade stuga i Dalarna. Flykten är enormt besvärlig, och många tvingas stanna i läger för klimatflyktingar.

Varför skrev du den här boken?

– Jag har länge intresserat mig för klimatfrågor och ville skildra rädslan och oron som många av oss upplever, att allt kommer att gå åt helvete. Klimatkrisen är skrämmande med tanke på att den gradvis eskalerar. Vi oroar oss inte längre för hur det kommer att se ut om 50 år utan har minimerat det till fem år. När jag skrev boken ville jag se om det var möjligt att skildra den gradvisa förändringen. Hur ser våra liv ut när undergången blir till vardag?

Hur kom du på handlingen?

– Jag började skriva på boken 2019. Bränderna och översvämningarna i Sverige, Tyskland och USA inspirerade mig. Men också människan och planeten ur ett historiskt perspektiv. Människan har alltid varit ett rovdjur, vår planets mördarsnigel. Det var min utgångspunkt.

Oroar du dig för klimatet?

– Ja det gör jag. Men jag är ändå ganska optimistisk och håller inte med Greta Thunberg att politiker bara pratar utan att agera. Många länder har gjort stora klimatpolitiska framsteg. Ta Sverige som exempel där samtliga partier har miljöfrågor högt upp på agendan. Lägg därtill den snabba utvecklingen av förnybar energi och folks ambitioner att leva hållbart. Nej, jag är hoppfull och tror inte längre på att mänskligheten kommer att utrotas.

Lever du själv klimatsmart?

– Ja så gott jag kan. När jag reser utomlands tar jag tåget om det går och jag flyger aldrig inrikes. Jag köper begagnade kläder, kör elhybrid och håller på att installera solpaneler på vårt hus.

Fakta

Namn: Jens Liljestrand

Yrke: Journalist på Expressen och författare.

Ålder: 46 år

Familj: Fru och tre barn

Bor: Täby utanför Stockholm, är således Elleviokund.

Aktuell med: Romanen ”Även om allt tar slut”/ Albert Bonniers Förlag.

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?