Dags för hemester – 10 spännande besöksmål

Energi hemma

Det finns så mycket fint att upptäcka på hemmaplan i sommar – till exempel Stenö havsbad i Sandarne, Söderhamn. Foto: Rebecca Johansson, Unsplash

Vi fortsätter med våra tips om härliga, hållbara resmål på hemmaplan. Vad sägs om dressincykling i Hälsingland, konstsalong i en gammal kraftstation i Värmland eller mysiga gårdsbutiker och kaféer på Ekerö? Ellevio önskar trevlig hemester!

Hälsingland

Gårdstunet i Finnfara
Gårdstunet i Finnfara är en levande gård med djur, 15 kilometer utanför Bollnäs. På gården finns får, lamm, höns, katter och kaniner som barn och vuxna får klappa. Här finns även ett gårdsbageri, kafé- och restaurang samt en gårdsbutik som säljer lokalproducerat och närodlat. Läs mer här. 

Cykla dressin på Dellenbanan 
Vad kan vara mer hållbart än att cykla dressin? Dellenbanan erbjuder dressincykling på 54 kilometer järnväg mellan Hudiksvall och Hybo. Här kan du trampa fram längs glittrande sjöar, över hisnande broar och genom mörka tunnlar. Pausa med en fika på något av de mysiga fiken längs vägen eller ta ett svalkande dopp. En toppenaktivitet för hela familjen! Läs mer här.

Dressin
Att cykla dressin är en perfekt heldagsaktivitet för hela familjen!

Återbrukshyttan 
I Återbrukshyttan i Bollnäs ger Anny Jernberg gammalt glas nytt liv. Flaskor, glas och burkar som annars skulle gå till återvinning omformas för hand till nytt, miljövänligt bruks- och konstglas. Omformning, som den speciella tekniken heter, kräver bara en fjärdedel av energin som annars går åt vid traditionell glastillverkning. I butiken finns unika och personliga gåvor som skålar, vaser, glas, kannor, lyktor, lampor, smycken och skulpturer. Läs mer här. 

Återbrukshyttan
Anny Jernberg ger gammalt glas nytt liv. 

Värmland

Gamla Kraftstationen i Deje
Sommarens konstsalong i Dejes gamla kraftstation vill du inte missa. Utbudet är som en gott och blandat-påse fylld med spännande och annorlunda konst. Besökarna får uppleva allt från häftiga legoskulpturer av vinnarna från Lego Masters 2022, Emma Friman Browne och Andreas Lenander, till pop art-konstnären Mikael Lindgren färgstarka alster. Christel Khan ställer ut skulpturer i brons och keramik, det gör även Linda Åkerblom fast hennes skulpturer är i ull.  

Sommarsalongens tema är ”Nättroll och Trollsvans” som flera konstnärer tolkar, och det är bara några exempel. Här finns också ett café att pausa på med utsikt över Klarälven. Läs mer här.

Krafstation Deje
Spännande och annorlunda konst hittar du i Dejes gamla kraftstation. Foto: Sina Eisler. 

Alma Löv konstmuseum
Alma Löv är ett samtidskonstmuseum i Östra Ämtervik. Verk av konststudenter samsas med verk av etablerade konstnärer. Fokus ligger på att skapa en plattform för experiment.

På området finns ett tjugotal arkitektoniska paviljonger i ett stort naturområde och huvudbyggnaden Paleis Oranjestraat är en ombyggd lada, på tusen kvadratmeter med flera våningar och salar med café, teatersalong och skaparverkstad. Museet sträcker sig över ett stort parkliknande område med skulpturer och installationer. Läs mer här. 

Alma Löv konstmuseum
Konst, fika, teater och skaparverkstad – Alma Löv erbjuder upplevelser för alla. Foto: Alma Löv. 

Bohuslän 

Kosterhavets nationalpark 
Kosterhavets nationalpark består främst av spännande vatten och undervattensmiljöer. Den är Sveriges första marina nationalpark som ligger i Strömstads och Tanums kommuner och består av kallvattenskoraller som utgör en livsmiljö för hundratals djurarter.

Dyk eller snorkla i tareskogar och ålgräsängar, upptäck ett myllrande undervattensliv eller fiska strandkrabbor från bryggan. Gå längst stränderna och leta efter blommande martorn och kostertistel. Ta en båttur ut i ytterskärgården och titta på sälar. Här finns hur mycket som helst att sysselsätta sig med. Läs mer här.

Aspebergets gårdsbutik
Aspebergets Gårdsbutik i Tanumshede säljer råvaror och produkter från lokala gårdar, med fokus på kvalitet och naturlig produktion. Här finns även möjlighet att plocka grönsaker direkt från växthuset och avsluta besöket med en trevlig fika. Läs mer här.

Tomater
Du hittar bland annat fantastiska tomater i gårdsbutiken i Tanumshede. Foto: Aspbergets gårdsbutik. 

Stockholm 

Uddby kvarn och kraftstationen i Tyresö
På medeltiden fanns här en mjölkvarn och på 1620-talet byggdes Sveriges första pappersbruk för finpapper. Under 1800-talet byggdes anläggningen ut i omgångar. Man moderniserade den gamla kvarnen till en vals-och ångkvarn i fem våningar och med flera tillhörande byggnader. Men historien fick ett abrupt slut 1895 då en stor brand förstörde nästan alla byggnader.

Efter branden köptes marken av elektroföretaget Luth & Rosén i syfte att utvinna elkraft. År 1897 blev Uddby kraftstation Stockholms första elektriska vattenkraftverk – som levererar el än idag.  Sedan 2013 drivs Uddby kvarn av Uddby Kraft AB och utvinner 1,7 megawattimmar ström årligen.

Uddby kvarn är ett trevligt besöksmål för hela familjen där man fortfarande kan se ett flertal husgrunder från kvarntiden. Läs mer här. 

Uddby kvarn
Uddby krafstation är fortfarande i drift. Foto: Mostphotos. 

Lokalproducerat på Ekerö
Gillar du fina gårdsbutiker, färgstarka handelsträdgårdar, självplock och mysiga kaféer som serverar lokala delikatesser och hembakat? Då är en tur till Ekerö ett hett tips. 

Här hittar du till exempel Noble Farming på Adelsö, en gårdsbutik som säljer nyskördade grönsaker från sin småskaliga odling. Tulpaner, färsk vitlök, salladslök, mangold, tomater och färsk ingefära odlas och säljs i den lilla gårdsbutiken Juntras grönt som specialiserar sig på thailändska kryddor. På Färingsö konditori bakas allt från grunden med lokala råvaror. Missa inte heller Lovö prästgård, ett ekologiskt jordbruk med mjölkgård, uppfödning av lamm och gårdsbutik. Här hittar du fler smultronställen på Ekerö. 

Noble Farming, Ekerö
Nyskördade grönsaker hittar du på Noble Farming, Ekerö.

Dalarna

Cykla i Idre Fjäll
Njut av Idres vackra natur från en cykelsadel. Föredrar du mountainbike men är inte så van erbjuds grundkurser för både vuxna och barn. Och det passar väl perfekt inför att Idre Fjäll satsar på att bli Nordens bästa cykeldestination. Projektet ”Bikeland” innebär fem nya cykelområden med cykelleder i varierande svårighetsgrad och där hållbarhet kommer genomsyra hela konceptet. Mer info om cykling i Idre Fjäll hittar du här. 

Idre Fjäll
Njut av Idres vackra natur från cykelsadeln. Foto: Erik Kilström 

HALLAND

Cykla längs vackra Kattegattleden
En del kallar den för Sveriges vackraste cykelled tack vare det unika havsnära läget. Hela Kattegattleden är 390 km lång och sträcker sig från Helsingborg i söder till Göteborg i norr. Men det går fint att hoppa på leden var som helst längs med kusten.

Kattegattleden genom Halland är lättcyklad och passar därför perfekt som en familjeaktivitet. Sträckan Falkenberg-Varberg är 39 km lång. Längs med den får man uppleva allt från öppna landskap med orörd natur till Falkenberg och Varbergs omtalade stränder som Olofsbo, Björkäng och Apelviken. Och föredrar man något lugnare badplatser är ett stopp vid Stafsinge strand och Petters brygga att rekommendera. 

Ett annat hett tips är att göra en avstickare till Morups tånge, fyren som spridit ljus över havet sedan 1843. På vägen dit passerar man flera pittoreska fiskelägen, glasskaféer och mysiga fik. Mer info hittar du här. 

Cykla i Halland
En del kallar Kattegattleden för Sveriges vackraste cykelled.

Närke

Konstupplevelse på en slagghög
Hört talas om Konst på Hög? Kanske är det här ett av Sveriges mest udda besöksmål. Kvarntorpshögen utanför Kumla är ett industriminne från andra världskriget då det skapades en slagghög av olja som utvanns ur skiffer. Efter 50 år ryker det fortfarande på en del ställen på högen. Det beror på att det finns outnyttjad oljeenergi kvar i askan som högen består av. Röken som bildas är vattenånga från ytvatten som sipprar ner och förångas. Tänk därför på att respektera varningsskyltarna som finns uppsatta då det är väldigt hett på dessa platser.

Kvarntorpshögen är över 100 meter hög. Man kan antingen ta bilen eller vandra uppför en trätrappa med 427 steg som går ända upp till toppen. På högen finns också ett 30-tal skulpturer som utökas för varje år, därav namnet ”Konst på hög”. Utsikten från slagghögen är fantastisk och sträcker sig över hela närkeslätten. På toppen finns också ett kafé.

Strax intill Kvarntorpshögen ligger Stenarbetsmuseumet Yxhult i Hällabrottet. Här har det pågått stenhantering sedan medeltiden. Tidvis stod Yxhult för cirka 20 procent av all byggnadssten och för mer än hälften av all skulptural fasadsten i Stockholms innerstad. Mer info om Kvarntorpshögen hittar du här.

Konst på hög
Konst på Hög kan nog klassas som ett av Sveriges mest udda besöksmål. 

Skaraborg 

Övernatta i en svamp i Norrqvarn
Runt Göta kanal finns massor av roliga aktiviteter och besöksmål för både stora som små. Hyr cykel och ta en tur längs med kanalen, promenera, bada eller ta en båttur.

En extra rolig plats är Norrkvarns slussområde som ligger i Lyrestad, mitt emellan Sjötorp och Hajstorp. Här kan barnen leka i båten Vigdis eller med leksaksbåtar i Barnens minikanal, en Göta Kanal i miniatyr. Där kan de se kanalens väg mellan sjöarna Vänern och Vättern och lära sig om vattentillförseln som kommer från broar, slussar och samhällen.

Ett tips som familjens yngsta garanterat kommer att jubla över är att övernatta – i en svamp! Svamparna bokas via Norrqvarn hotell & konferens. Mer information om aktiviteter runt Göta Kanal hittar du här.

Skaraborg
Att övernatta i en svamp - alla barns, och kanske till och med vuxnas, dröm? 

 

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?