Så kan du bli mer elsmart

Elskolan

Det är lätt att känna sig maktlös inför höga elräkningar. Men det finns saker du kan göra för att sänka dina kostnader.

Elnät

Elnätskostnaderna består av två delar; en fast och en rörlig. Den fasta delen baseras på hur stor huvudsäkring du har. Eftersom avgiften baseras på storleken på din säkring så är det viktigt att se till att man inte betalar för en för kraftig huvudsäkring.

Den rörliga delen av elnätsavgiften baseras på hur mycket el du använder. Så, kan du sänka din elanvändning så minskar du både kostnaderna för elen du köper av din elhandlare, och din elnätsavgift.

Elhandel

Eftersom du själv kan välja elhandelsbolag så finns det också en stor variation av avtal. Du kan välja mellan fasta och rörliga avtal, olika former av miljömärkningar och prissäkringar. Det viktigaste som konsument är att du gör ett aktivt val. På elpriskollen.se kan du se och jämföra avtal.

Minska din elanvändning

I regel finns det alltid saker du kan göra för att relativt enkelt minska din elanvändning och sänka dina kostnader. Det kan handla om att byta till LED-belysning, tänka på hur du tvättar och diskar eller täta runt fönster och dörrar. Utforska gärna våra artiklar under kategorin "Energi hemma" på vår sajt för fler smart tips och tricks.

Ellevios app

Att hålla koll på sin elanvändning är smart, både för ekonomin och för klimatet. Därför har vi skapat en app med en mängd smarta funktioner för dig som privatkund.

Läs mer & ladda ner

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?