Almedalen tisdag: Hur begår man premiär?

Ellevio tycker

Maria Ramstedt-Presits i diskussion med energiprofilen och Almedalsveteranen Niclas Sigholm.

Hur begår man Almedalspremiär på bästa sätt? Hur ska man göra i bruset som uppstår när alla pratar samtidigt? Man lyssnar. Så tänkte i alla fall jag när jag kom till Visby idag för att ta del av energidebatten, möta kunder och, tja, få lite perspektiv.

Och perspektiv finns det mycket av här. Det första jag slås av här är bredden av företag, organisationer och beslutsfattare på olika nivåer som samlas på en och samma plats. 
Det är helt unikt.
Att alla vi som sysslar med olika samhällstillvända verksamheter behöver ett tillfälle till menings- och erfarenhetsutbyte borde kanske vara mer självklart även i andra delar av världen. Och vill man ha perspektiv måste man vara öppen för dem. Lyssnande hänger ihop med intresse och engagemang, och vill man som vi på Ellevio vara drivande i att accelerera energi- och klimatomställningen måste man förstå hur de runtomkring en resonerar. Det tror jag skapar de bästa förutsättningarna för samarbeten.

Ett sätt att göra det är att lyssna på andra branscher än sin egen. Därför var det mycket intressant att lyssna på energiprofilen Niclas Sigholm samtala med andra energiföretag om vad vi inom energibranschen kan lära av till exempel techbranschen. Det genomgående temat är även där lyssnande och samarbeten, och förutom den intressanta diskussionen om hur AI kommer in i bilden nämnde Niclas en sak jag tyckte var intressant; en organisation utan chefer där alla har tillgång till samma information kan faktiskt vara effektivt. Att dela information på ett enkelt och transparent sätt både inom och utanför bolaget kan frigöra kraften både i människor och arbetssätt. Det var ett tänkvärt perspektiv.

En annan avgörande faktor för att moderskeppet Sverige inte ska tappa kursen är den till synes ständiga frågan om att hitta kompetens. Detta var temat för en spännande diskussion på Eons seminarium "Vem ska utföra energiomställningen i Sverige". Det är uppenbart att vi som bransch måste samordna oss och nyttja de kompetenser som finns på marknaden. Kompetensbrist är en av de faktorer som våra kunder/industrier ofta nämner (utöver behovet av effekt och snabbare tillstånd) som en anledning till varför vissa projekt blir försenade. Se där en koppling till mitt eget arbetsfält - Ellevio Energy Solutions hjälper till med just kompetens genom att erbjuda energilösningar till företag som har helt andra kärnverksamheter. Dessa kan i stället koncentrera sig på det de gör bäst, medan vi löser energi- och infrastrukturbehoven som strategisk partner. Det tror jag kan vara ett sätt att få industrien att blomstra i Sverige.

Här får jag både en insikt och en avsikt om oss på Ellevio: när energilandskapet förändras, så förändras vi med det. Så borde vi se på utvecklingen framöver. När jag lämnar ön om några dagar hoppas jag ha med mig nya kontakter, nya infallsvinklar, att ha lyssnat mer än pratat och komma hem och accelerera omställningen i Sverige. 
Samverkan är bra, och vi är alltid bättre tillsammans.

/Maria Ramstedt-Presits, Head of Ellevio Energy Solutions

Sidan uppdaterad 25 juni 2024

Hjälpte den här sidan dig?