”Livet med laddbar bil behöver inte vara svårt”

Elbil och laddning

Vi ställer 5 frågor till Anna Ståhl – grundare av Facebookgruppen ”Elbil och laddhybrid för kvinnor och icke-binära”.

Hej Anna, berätta om din Facebookgrupp!

– Sommaren 2020 började jag söka information om laddbara bilar och gick därför med i flera Facebookgrupper. Men ganska snart blev det tydligt att jag rörde mig på klassiskt mansdominerad mark och jag kände mig inte riktigt hemma med jargongen i dessa grupper. Jag tog kontakt med Facebookgruppen ”Teknikkvinnor” och frågade om någon där kände till andra elbilsgrupper. Ingen gjorde det men de uppmuntrade mig att starta en egen grupp så då gjorde jag det.

Vad brukar ni diskutera?

– Allt som rör laddbara bilar och hur de laddas. Det kan vara frågor om en specifik bilmodell eller om skillnaden mellan AC- och DC-laddning. Om laddhybrider och elbilars respektive för- och nackdelar eller vilken laddbox som är bäst. Om vilka appar som behövs på långresa eller vilka bilmodeller som har högst tillåtna dragvikt. Samma ämnen som i andra elbilsgrupper med andra ord.

Vem kan bli medlem?

– Alla kvinnor och icke-binära som vill prata om laddbara bilar. Det verkar provocera vissa män att vi vill ha ett eget forum, men det baseras på mina erfarenheter av separatistiska grupper, att det blir ett annat samtalsklimat. Jag har fortfarande aldrig behövt moderera en enda tråd i den här gruppen.

Hur många medlemmar har ni?

– Vi är 981 medlemmar just nu, från 20 år till 65+ och från hela landet. Vissa har elbilar, andra har laddhybrider, ytterligare en grupp är på väg att skaffa elbil och vill lära sig så mycket som möjligt innan.

Vilken fråga är vanligast?

– Utan att ha någon statistik på det är min känsla att den typiska frågan kommer från en medlem som söker råd om vilken bilmodell som kan passa dennes behov bäst.

Brukar ni ordna träffar utanför webben också?

– Det har vi inte gjort hittills, men jag blir genast lockad att dra ihop träffar framöver!

Vad är den mest udda fråga ni har diskuterat i gruppen?

– Hm, kanske frågan om hur stor risken för konflikter vid publika laddstolpar egentligen är? Det cirkulerar ju gott om upprörda inlägg där elbilsförare är fly förbannade på andra som enligt dem beter sig ”fel” när de laddar bilen. Särskilt om de dessutom kör laddhybrid. Nej förresten, det verkar vara mest online de skriker sig hesa. Men visst blir det enklare för oss alla om vi lär oss hur våra bilar laddas bäst och vett och etikett vid stolpen. Och det är ju precis därför gruppen finns, för att livet med laddbar bil inte behöver vara svårt, men det finns ändå en del saker man bör känna till.

Här hittar du Facebookgruppen.

Fakta

Namn: Anna Ståhl
Ålder: 41
Bor: Göteborg
Yrke: Kravansvarig på Fastighetsbyrån.
Kör: Just nu Golf Alltrack diesel haha! Men tanken är att byta ut den mot en elbil så snart som möjligt.

Vi hjälper dig att skaffa laddbox

Tillsammans med Eways erbjuder vi ett brett sortiment av laddboxar med tillbehör, allt för att passa dina behov. Med laddboxarna från CTEK och Chargeamps så kan du med Ellevios app schemalägga din laddning smart, det vill säga när elpriserna är som billigast.

Läs mer och se våra erbjudanden

Ellevio Energy Solutions AB

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?