Är elbilen fortfarande en ekonomisk vinnare?

Elbil och laddning

Foto: CTEK

Det har väl inte undgått någon att elpriserna skjutit i höjden de senaste månaderna. Den som har gått i elbilstankar har förmodligen tänkt till både en och två gånger innan man har tagit nästa steg i sina funderingar.

Så hur ska man egentligen tänka som elbilsspekulant i dag? Vi har ställt frågan till Daniel Forsberg, marknadschef på CTEK, en av Sveriges största aktörer inom elbilsladdning.

– Visst har elpriserna skjutit i höjden under vissa tider på dygnet, men med en smartare typ av laddning har faktiskt elbilen vunnit med hästlängder över bil med bensin- eller dieselmotor – även under den tiden på dygnet när elpriset är som högst. Ett elhandelspris om 400–500 öre per kWh kunde synas under vissa tider på dygnet för de som har ett rörligt timbaserat elhandelsavtal, men sanningen är att elpriset under de allra flesta dagarna var överkomligt mellan midnatt och 05. Detta gav ett perfekt fönster för laddning av elbilen med ett aktivt laddschema i laddboxen, säger Daniel Forsberg.

Fortsatt hög efterfrågan på laddboxar

Han förklarar att även om man skulle välja att ladda bilen under den tid på dygnet när elpriset är som dyrast (där vi i vinter har kunnat se upp emot 5 kronor/kWh) så innebär det en milkostnad på cirka 7,50 kronor vid en förbrukning om 1,5 kWh/mil. Detta kan jämföras med dagens dieselpris på 21,27 kronor/liter och en förbrukning av 0,7 liter per mil. Det skulle således innebära en milkostnad på 14,90 kronor/mil. Alltså närapå fördubblad kostnad jämfört med eldrift.

– Så mitt svar är ja; elbilen är fortsatt ekonomiskt försvarbar att ladda. Vi ser en fortsatt hög efterfrågan på laddboxar från både företag och privatpersoner. Vi kan även se att våra system för schemaläggning används mer flitigt än innan. Laddboxen och elbilen är här för att stanna, trots stundtals höga elpriser. Sluta inte att ladda din bil, men tänk på att ladda med ett optimerat laddschema, säger Daniel Forsberg.

Elbilen vinner kostnadsmässigt

Uppgifterna bekräftas även av branschorganisationen Bil Sweden. De har precis släppt en rapport om drivmedelskostnaderna för att köra elbil. Rapporten visar att, oberoende av var du bor, så vinner elbilen kostnadsmässigt över bilen med bensin- eller dieselmotor.

Källa: Drivkraft Sverige (genomsnittliga priser för bensin och diesel 2021). Energimyndigheten (avtal rörligt elpris) inklusive skatt och den rörliga elöverföringsavgiften. BIL Swedens beräkningar.

Beräkningarna som läggs fram visar att elbilen på årsbasis har en lägre drivmedelskostnad i förhållande till bensin- och dieselbilar. Detta trots att priserna för el, bensin och diesel har ökat den senaste tiden. Besparingen att köra elbil uppgår till flera tusen kronor. Du hittar Bil Swedens rapport här.

Fotnot: Rapporten tittar enbart på driftkostnader, inte kostnader för inköp. Högskolan i Gävle har gjort ett verktyg där man kan jämföra kostnader för olika biltyper.

Vi hjälper dig att skaffa laddbox

Tillsammans med Eways erbjuder vi ett brett sortiment av laddboxar med tillbehör, allt för att passa dina behov. Med laddboxarna från CTEK och Chargeamps så kan du med Ellevios app schemalägga din laddning smart, det vill säga när elpriserna är som billigast.

Läs mer och se våra erbjudanden

Ellevio Energy Solutions AB

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?