Lägre utsläpp med elbil – trots ”smutsig” produktion

Elbil och laddning

Elbil som laddar

Vad är egentligen bäst för klimatet beräknat på fordonets hela livscykel – elbil, bensin- eller dieselbil? Frågan har debatterats sedan elbilen blev vanlig på marknaden. Och det är framför allt elbilens batteri som anses vara miljöboven i sammanhanget. Nu har en ny rapport kommit fram till hur det egentligen ligger till.

I takt med att elbilens batterier blir billigare att framställa, blir också själva fordonen mer överkomliga att köpa. Från att ha varit en högprisprodukt, kommer det nu allt fler rena elbilar i de lägre prissegmenten vilket gör investeringen bra för den egna plånboken.

Men så var det ju det här med batterierna… är de bra för miljön egentligen?

Nu har tankesmedjan Transport & Environment i Bryssel publicerat en ny rapport med uträkningar som baseras på de allra senaste uppgifterna i olika vetenskapliga studier. I sina beräkningar har de tagit hänsyn till alla möjliga kriterier, såsom mängden koldioxid som släpps ut när el produceras eller bränsle förbränns, samt kolpåverkan av resursutvinning för batterier eller för att bygga ett kraftverk.

Lägre utsläpp trots ”smutsig” produktion

Resultatet: elbilar i Europa släpper i genomsnitt ut nästan tre gånger mindre koldioxid än motsvarande bensin- och dieselbilar. Och detta gäller även i uträkningens värsta fall-scenario. 

Här har tankesmedjan räknat på en elbil med ett batteri producerat i Kina och som körs i Polen med el baserad på kolkraft. Trots detta släpper elbilen ut 22 procent mindre koldioxid än diesel och 28 procent mindre koldioxid än bensin. Enligt deras uträkningar är det bästa scenariot en elbil med ett batteri som produceras i Sverige och som körs i Sverige – den släpper ut 80 procent mindre koldioxid än diesel och 81 procent mindre koldioxid än bensin.

Jämför själv med verktyg online

Vid sidan av själva rapporten finns också ett onlineverktyg där vem som helst kan gå in och jämföra olika bilmodeller och länder. Enligt senaste forskning visar onlineverktyget att en genomsnittlig elbil i EU redan idag är nära tre gånger bättre än en motsvarande konventionell bil. Samtidigt kommer eldrivna bilar enligt rapporten ytterligare minska koldioxidutsläppen i takt med att EU övergår till mer förnybara energikällor.

Källa: Vi bilägare

Vi hjälper dig att skaffa laddbox

Tillsammans med Eways erbjuder vi ett brett sortiment av laddboxar med tillbehör, allt för att passa dina behov. Med laddboxarna från CTEK och Chargeamps så kan du med Ellevios app schemalägga din laddning smart, det vill säga när elpriserna är som billigast.

Läs mer och se våra erbjudanden

Ellevio Energy Solutions AB

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?