Nya regler underlättar laddningen för elbilsägare

Elbil och laddning

I år har flera nya regler och stödprogram sjösatts för att underlätta laddningen för elbilsägare. Men vad innebär dessa regler? Och hur kan de påskynda utbyggnaden av Sveriges laddinfrastruktur?

För att påskynda elektrifieringen av transportsektorn och Sveriges laddinfrastruktur har regeringen de senaste åren infört flera nya regler, direktiv, förordningar och diverse stödprogram. De senaste reglerna trädde i kraft för några månader sedan. De innebär att parkeringsplatser med fler än 10 platser som hör till ny- och ombyggda bostadshus måste ha minst en laddningspunkt för elbilsägare. Vad gäller övriga byggnader måste det finnas en laddinfrastruktur för laddning till minst en femtedel av parkeringsplatserna.

De nya reglerna följer i stora drag ett EU-direktiv, berättar Hans Dahlin, energiexpert på Sveriges Allmännytta. Boverket har också fått i uppdrag av regeringen att se över hur man skulle kunna förbättra och höja kraven ytterligare vad gäller laddinfrastrukturen inom olika områden. Den utredningen ska vara klar senast den 15 september i år.

Gemensam lösning

Kristofer Fröjd, affärsutvecklingschef på Ellevio, ger exempel på ett område där förbättring skulle kunna ske.

– Jag tänker främst på de olika betallösningarna för elbilsladdning som erbjuds i dagsläget. Jag tror att det är viktigt för elbilsägarna att det finns en gemensam lösning på marknaden som gör det enkelt och kostnadseffektivt för dem att ladda sina bilar. För många alternativ tror jag skapar förvirring och kan göra det dyrare för konsumenterna. Och det gynnar inte utvecklingen mot ett mer hållbart och elektrifierat samhälle.

Statligt stöd för utbyggnad

Regeringen har även avsatt 50 miljoner kronor per år i tre års tid som stöd för att säkerställa laddinfastrukturen i hela Sverige. Stödet kan sökas från och med augusti 2020 för utbyggnad av publika laddstationer i anslutning till alla större vägar. På det sättet hoppas man att landets ”vita laddfläckar” kommer att täckas.

Ellevio Smart Laddinfra

Kristofer Fröjd berättar att även Ellevio arbetar för en bättre, säkrare och snabbare laddinfrastruktur, bland annat genom tjänsten Smart Laddinfra.

– Tjänsten har skapats för att snabba på utbyggnaden av laddstolpar och samtidigt kapa kostnaderna. Konceptet riktar sig både mot laddoperatörer och kommuner som vill anlägga och driva publika laddstationer. Sedan i somras erbjuder vi även laddboxar för hemmet och företaget, förklarar han.

Källor: Sveriges Allmännytta
Regeringens pressmeddelande

Vi hjälper dig att skaffa laddbox

Tillsammans med Eways erbjuder vi ett brett sortiment av laddboxar med tillbehör, allt för att passa dina behov. Med laddboxarna från CTEK och Chargeamps så kan du med Ellevios app schemalägga din laddning smart, det vill säga när elpriserna är som billigast.

Läs mer och se våra erbjudanden

Ellevio Energy Solutions AB

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?