Är det fortfarande billigare att köra elbil?

Elbil och laddning

Elpriserna stiger och bensin- och dieselpriserna likaså. För att reda ut den ekonomiska lönsamheten avseende drivmedel så kommer nu bilbranschorganisationen Mobility Sweden med klara besked. Elbilen är fortsatt billigast.

I vintras publicerade vi en artikel där vi gjorde ett försök att besvara frågan om elbilen fortfarande är en ekonomisk vinnare, trots skenande elpriser. En fråga som fortfarande är högst aktuell! Elpriserna fortsätter att öka och det kan nog skrämma bort vilken elbilsspekulant som helst. Men, nu kommer lugnande besked i frågan från bilbranschorganisationen Mobility Sweden.

— Våra beräkningar visar att trots att elpriset har ökat procentuellt mer än bensin och dieselpriset under året så är det fortsatt billigare att köra elbil i jämförelse med en bensin- eller dieselbil, säger Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden i ett pressmeddelande.

I Mobility Swedens färska rapport har de analyserat drivmedelskostnaderna från januari till augusti i år, där de jämfört elbilen med bensin- och dieselbilen.

Diagram hämtat från Mobility Swedens rapport. Jämförelse av drivmedelskostnaden i kronor per mil, mellan bensin-, diesel- och elbil perioden januari-augusti 2022 och 2021.

Dyrast är att köra på bensin näst följt av diesel och kvarstår gör elbilen med billigast drivmedelskostnad, dock med varierande priser.

Billigaste milen i norr

Bensin- och dieselpriserna är i princip samma över hela Sverige medan elpriserna varierar mellan de fyra elprisområdena. Det är stora regionala skillnader prismässigt för laddning som blir tydliga nu när elpriserna i Sverige ökar. Den billigaste milen har elprisområde 1 i norr med sina 2,60 kronor/mil i snitt, medan det i sydsverige under augusti kunde kosta upp till 9 kronor milen för den som laddade hemma. En siffra som fortfarande är lägre än bensin- och dieselns statistik.

Oberoende var du bor så är det fortfarande billigare med en elbil, menar Mattias Bergman:

— För alla bilister som nu vill sänka sina drivmedelskostnader är valet att välja en elbil eller en bränslesnål nyare bil den bästa rekommendationen tillsammans med att se över hur man kör och var och när man laddar.

Ladda vid rätt tidpunkt

Daniel Forsberg är marknadschef på CTEK, en av Sveriges största aktörer inom elbilsladdning. Även han understryker vikten av att ladda sin elbil vid rätt tidpunkt.

— Visst har elpriserna skjutit i höjden under vissa tider på dygnet, men med en smart typ av laddning vinner faktiskt elbilen fortfarande över en bil med bensin- eller dieselmotor – även under den tiden på dygnet när elpriset är som högst, säger Daniel Forsberg och tillägger:

— Ett elhandelspris om 600–1000 öre per kWh kunde synas under kortare tider på dygnet för de som har ett rörligt timbaserat elhandelsavtal, men sanningen är att elpriset under de allra flesta dagarna var överkomligt mellan midnatt och 05. Detta gav ett perfekt fönster för laddning av elbilen med ett aktivt laddschema i laddboxen.

Elbilen fortsatt ekonomisk vinnare

Även om man skulle välja att ladda bilen under den tid på dygnet när elpriset är som dyrast (där vi i sommar/höst har kunnat se toppar upp emot 9 kronor/kWh) så innebär det en milkostnad på cirka 15,30 kronor vid en förbrukning om 1,7 kWh/mil.

— Detta kan jämföras med dagens dieselpris på 28,67 kronor/liter och en förbrukning av 0,7 liter per mil. Det skulle således innebära en milkostnad på 20 kronor/mil. Ser vi tillbaka på september månad som hade ett snittpris på 1,47 kronor/kWh vid timspotpris och en förbrukning om 1,7kWh/mil skulle kostnaden i stället bli 2,50 kronor/mil exklusive nätavgift vilket gör elbilen till den fortsatt stora vinnaren, säger Daniel Forsberg.

Du hittar Mobility Swedens fullständiga rapport här

Vi hjälper dig att skaffa laddbox

Tillsammans med Eways erbjuder vi ett brett sortiment av laddboxar med tillbehör, allt för att passa dina behov. Med laddboxarna från CTEK och Chargeamps så kan du med Ellevios app schemalägga din laddning smart, det vill säga när elpriserna är som billigast.

Läs mer och se våra erbjudanden

Ellevio Energy Solutions AB

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?