Elnätsavgift – vad betalar jag för?

Varför finns det en elnätsavgift och hur fungerar den? Vad är energiskatt? Vi reder ut vad du som kund betalar för, och hur stor andel av din totala energikostnad elnätsavgiften är.

Så funkar din elnätsavgift

Elnätsavgiften är kostnaden för att få elen transporterad genom elnätet till den plats där den ska användas. Eftersom det inte är ekonomiskt lönsamt att bygga parallella elnät är elanvändaren kund hos det elnätsföretag som äger elnätet i det område där kunden bor eller verkar.

Fakturan består dels av betalning till elnätsföretaget (till exempel Ellevio) i form av en fast abonnemangsavgift och en rörlig kostnad som hänger ihop med förbrukningen, dels av skatt och moms.

Avgiften täcker kostnader för elnäten, såsom drift, felavhjälpning, underhåll, modernisering, kundservice, inköp av el som kompensation för nätförluster, kostnader från överliggande nät med mera. Elnätsföretagen är också ålagda att ta in avgifter för att täcka myndighetsavgifter samt elskatt.

Det här består din elkostnad av

 Förklaring till uträkningen
Elnät: 
Villa 360 kr/månad + rörlig avgift 24 öre/kWh, lägenhet 84 kr/månad + rörlig avgift 19 öre/kWh 
Elhandel: 
Billigaste 1-åriga avtalet för SE3 enligt elpriskollen.se den 7 januari 2024..
Skatt och avgifter: Energiskatt 42,8 öre/kWh, moms 25%, myndighetsavgifter 54,65/år

Energiskatt tas ut på all elanvändning och betalas till oss på Ellevio.

Energiskatt 2024

Riksdagen har beslutat att höja energiskatten på el för 2024 till 53,5 öre/kWh inklusive moms (42,8 öre/kWh exklusive moms) från tidigare 49 öre/kWh inklusive moms (39,2 öre/kWh exklusive moms). För kunder som har rätt till reducerad skatt gäller 41,5 öre/kWh inklusive moms (33,2 öre/kWh exklusive moms).

Lägre energiskatt i vissa delar av Sverige

Privatkunder i vissa kommuner i norra Sverige har rätt till avdrag och betalar en lägre energiskatt. Avdraget är 12 öre/kWh inklusive moms (9,60 öre/kWh exklusive moms). Som privatkund behöver du inte göra någonting, du får avdraget på energiskatten direkt på din faktura. I Ellevios elnät gäller det kommunerna:

  • Ljusdal
  • Malung-Sälen
  • Mora
  • Orsa
  • Torsby
  • Älvdalen

Priser och abonnemang

Här kan du läsa mer om våra elnätsabonnemang och priser för privatkunder.

Priser och abonnemang

Information från: Ellevio AB, 

sidan uppdaterad 12 januari 2024

Hjälpte den här sidan dig?