Elmätaren – så fungerar den

Tack vare elmätaren vet du hur mycket el du använder. Med den nya elmätaren blir det enklare för dig att få koll på din elanvändning och göra klimatsmarta val. Här kan du läsa om hur våra elmätare fungerar.

Alla bostäder har en elmätare. Varje natt sänder den en signal till våra system och på så sätt vet vi att mätaren är igång. Elmätaren läses av automatiskt och du får sedan en faktura som är baserad på din elanvändning. Skulle vi tappa kontakten med din mätare undersöker och åtgärdar vi felet.

ny_elmatare_840x420.png
Den nya elmätaren som installeras hos våra kunder.

Fram till och med 2023 installerar vi nya smarta elmätare hos våra kunder. De nya elmätarna blir en viktig pusselbit när vi nu bygger framtidens smarta elnät. Mätarna ger oss mer information om hur elnätet mår och vilka behov som finns. Vi kommer snabbare kunna åtgärda strömavbrott och det kommer bli enklare att komma igång och producera sin egen el.

Med vår nya elmätare kan du få bättre koll på hur mycket el du använder och göra aktiva val som minskar både din elförbrukning och klimatpåverkan. Här berättar vi om mätarens olika funktioner.

Elmätarens display – så tolkar du den

Displayen på din elmätare växlar mellan olika mätarmodeller. Lägena i displayen kan variera beroende på vilken typ av elmätare du har och om du har produktion. Förklaring av olika symboler på elmätaren hittar du här.

  • Mätarställning ett (1.8.1) – här ser du hur mycket el du använder. De flesta elmätare registrerar bara på en mätarställning, men det beror på vilket abonnemang du har valt.
  • Mätarställning två (1.8.2) – om din elmätare registrerar hur många kWh du använder under specifika tider på dygnet, så kallad ”tidsabonnemang”, ser du också din förbrukning på en andra mätarställning.
  • Totalmätarställningen (1.8.0) – här registreras din totala elanvändning, vilket är summan av de två ovan. Ifall du inte har förbrukning på mätarställning två kommer totalmätarställningen vara samma som mätarställning ett.

På nyare mätare (och vissa gamla) finns det ofta en knapp på mätaren som kan användas ifall du är intresserad av fler olika lägen. Se nedan vad som gäller för den elmätare du har.

Om du inte ser några siffror i displayen kan du anmäla det via vårt kontaktformulär (välj övrigt) så hjälper vi dig.

Aktivera kundgränssnitt

När du aktiverar tjänsten ”lokalt kundgränssnitt” på Mina sidor har du möjlighet att följa din elanvändning i realtid. Funktionen gör att du får bättre koll på hur mycket el du använder hemma och kan enklare upptäcka ”energitjuvar”. Du får också större möjlighet att bli mer aktiv som kund. Till exempel kan du via den nya mätaren koppla in smart hem-styrning.

Stänga av strömmen

Den nya elmätaren har en huvudströmbrytare som du kan aktivera när du vill stänga av strömmen till din elanläggning. Funktionen kan vara användbar om du till exempel har ett fritidshus och vill vara säker på att elen är avstängd. Denna smarta brytare låter också elmätaren vara spänningssatt utan att elanvändning registreras på din anläggning.

Enklare att koppla in solpaneler

Med den nya elmätaren blir det mycket enklare att koppla in solpaneler till elnätet och börja sälja förnybar el som du själv inte använder. Tack vare att vi kan aktivera mätningen på distans behöver vi inte skicka ut en tekniker för att byta mätaren. Det enda du behöver göra när solcellsinstallationen är klar är att be din solcellsinstallatör skicka in en färdiganmälan. När elhandelsavtalet är klart kan du enkelt bli din egen solcellsproducent.

Koppla på elen via fjärrstyrning

Om du flyttar in i en bostad som inte har el kan vi snabbt och enkelt hjälpa dig att slå på den igen. Tack vare att vi kan återinkoppla elen på distans behöver vi inte skicka ut en tekniker för att göra jobbet. Ska du flytta och säga upp ditt gamla elnätsavtal kan du ta hjälp av vår Flyttanmälan.

Information om avbrott

Din nya elmätare har inbyggda funktioner som hjälper oss att upptäcka strömavbrott. Det gör att vi snabbare kan informera dig om pågående avbrott och sätta in åtgärder med större träffsäkerhet än tidigare. Här kan du läsa mer om hur du enkelt anmäler dig för avisering om strömavbrott via sms eller e-post.

Observera att den nya elmätaren inte stöder att du kopplar utrustning till elmätarens laststyrning, till exempel varmvattenberedaren. Vill du ha fortsatt laststyrning behöver du köpa ett så kallat kopplingsur, för att kunna styra din utrustning.

Testade och certifierade

Våra elmätare är certifierade och kontrollerade enligt Swedacs föreskrifter och är därmed godkända för att mäta el i Sverige.Vi ingår i ”Det nationella stickprovet” som bedrivs inom ramen för Energiföretagen Sverige.

Mätprovning

Om du misstänker att din elmätare går fel har du rätt att få den provad. Visar det sig att det är något fel på din mätare står vi för kostnaden. Läs mer om vilka krav som ställs på elmätare och mätning, samt allmänna råd hos Swedac. Har du frågor kring mätarprovning, kontakta vår kundtjänst på 0771-53 53 00  .

Telekommunikation

Elmätaren kan kommunicera via mobilsändare, men avger mycket lite strålning till omgivningen. Är mottagningen dålig installerar vi en förstärkningsantenn för att det ska bli bättre mottagning. Monteringen är kostnadsfri och tar ungefär en timme.

Typ av mätare

Information

Mätare 1

Tillverkare Landis & Gyr, finns oftast i villor

Mätare 2

Tillverkare Landis & Gyr, finns oftast i lägenheter och har en fjärrstyrd brytare

Mätare 3

Tillverkare Landis & Gyr, finns oftast i villor eller stugor där mobiltäckningen inte är så bra

Mätare 4

Tillverkare Landis & Gyr, finns oftast i lägenheter där mobiltäckningen inte är så bra och har en fjärrstyrd brytare

Mätare 5

Tillverkare Itron, finns oftast i mätarrum eller i lägenheter och har en fjärrstyrd brytare

Mätare 6

Tillverkare Kaifa, finns i Vallentuna, kan mäta både elanvändning och eventuellt överskott av egen elproduktion (mikroproduktion). Utrustad med RJ45 port för det lokala kundgränssnittet.

Mätare 7

Tillverkare Landis & Gyr, kan mäta både elanvändning och eventuellt överskott av egen elproduktion (mikroproduktion)

Mätare 8

Tillverkare EDMI, kan mäta både elanvändning och eventuellt överskott av egen elproduktion (mikroproduktion)

Mätare 9

Tillverkare Kaifa, finns i Stockholmsområdet. Kan mäta både elanvändning och eventuellt överskott av egen elproduktion (mikroproduktion). Utrustad med RJ12 port för det lokala kundgränssnittet.

Mätare 10

Tillverkare Sagemcom, finns i hela landet. Kan mäta både elanvändning och eventuellt överskott av egen elproduktion (mikroproduktion). Utrustad med RJ12 port för det lokala kundgränssnittet. Enfasmätaren heter S211 och trefasmätaren T211, de är i övrigt lika.

Text uppdaterad: 6 juli 2021

Hjälpte den här sidan dig?