”Det är aldrig för sent att bidra till framtidens miljö!”

Solceller

Ingrid Kökeritz framför sitt radhus på Lidingö utanför Stockholm. Foto: Andreas Bergius.

För en tid sedan skaffade 83-åriga Ingrid Kökeritz solpaneler på sitt tak. Det gjorde hon för klimatet och sina barnbarns skull. Nu vill Ingrid, pensionärernas svar på tonåringen och miljökämpen Greta Thunberg, uppmana andra äldre att göra samma sak om ekonomin tillåter.

I ett radhusområde på Lidingö utanför Stockholm bor Ingrid Kökeritz, 83, och hennes man Per, 86. Alla hus ser likadana ut vid en första anblick, fast tittar man noggrannare så ser man en liten skillnad på familjen Kökeritz tak och även på grannens. Där sitter ett antal solpaneler men de smälter så bra in i taket att man knappt ser dem.

Idén att skaffa solpaneler dök upp för tre år sedan i och med att Ingrid gick på ett möte som Naturskyddsföreningen hade om solenergi. Där ställde hon frågan hur hon som privatperson bäst kunde gynna klimatet.
– De svarade att jag kunde vara den första i mitt bostadsområde som skaffade solpaneler och på så sätt kunde jag inspirera andra att ta efter.

Sagt och gjort, eftersom Ingrid hade en del sparade pengar på banken beslöt hon sig för att följa deras råd. Hon kom hem och berättade om sitt beslut för maken.
– Han tyckte det lät bra men jag hade kanske installerat dem oavsett. För det här var min business helt och hållet, förklarar Ingrid och skrattar. Hon tillägger att hon inte gjorde det för pengarna, utan för klimatets och sina barn och barnbarns framtid.

Enligt beräkningar kommer Ingrids paneler betala sig inom 12 år men det är inget hon funderar på.
– Men det är värt att nämna att jag just nu får en avkastning på ungefär 7 procent (inräknat det statliga stödet på 60 öre för såld elproduktion). Det jämfört med ett vanligt sparkonto som i dagsläget inte ger någonting borde ju locka fler att skaffa solpaneler. Det är aldrig för sent att bidra till framtidens miljö, menar hon.

Väl påläst

Ingrid som är jurist till yrket berättar att hon under sina yrkesverksamma år arbetat på Naturvårdsverket, bland annat genom ett aktivt arbete, nationellt och internationellt, med Montrealprotokollet.*

– Ja, miljö- och klimatintresserad har jag nog alltid varit. 2013 skaffade vi exempelvis bergvärme och det här med att nyttja solenergi har länge intresserat mig. Jag gillar att vara påläst så direkt efter mötet på Naturskyddsföreningen började jag att surfa på nätet efter mer information. Jag hittade också flera bra bloggar där jag kunde läsa om andra som hade installerat solpaneler.

Efter att ha kollat upp olika leverantörer bestämde hon sig till slut för ett företag i Eskilstuna.
– Jag valde det företag som kom hit och bäst kunde svara på mina detaljerade frågor. Vi hade ändå planerat att lägga om taket så då passade vi på att installera solpanelerna. Jag hade också sett till innan att ansöka om byggnadslov, vilket vi fick.

Kökeritz tak med solpaneler. Foto: Andreas Bergius.

Därefter gick allt i snabb takt. Taket lades om och solpanelerna installerades på taket som är i söderläge. Växelriktaren som omvandlar likströmmen från panelerna till växelström placerades i radhusets förråd.

– Det skulle ha blivit 20 paneler men blev bara 19 på grund av en liten fläkt som satt i vägen, berättar Ingrid. Hon pekar mot en hög med björkved som ligger i trädgården.

– Första året med solcellerna märkte vi att vi inte fick ut max av produktionen. Det berodde på träd som skuggade taket. Då högg vi ner två björkar och året därpå blev resultatet bättre, berättar hon och plockar fram en pärm där hon har sparat all dokumentation. Hon bläddrar i den tjocka pärmen.

– Ja, jag har en app för att se elproduktionen, men jag vill ha informationen lättillgänglig och skriver därför ut månadsrapporterna. Men jag vet ju att det inte är miljövänligt så jag ska försöka minimera utskrifterna, ler hon.

Problemfritt

Ingrid tycker att hela projektet från början till slut gått förvånansvärt smidigt.
– Jag tror att många är rädda för att det här med solceller är en jätteprocess. Men bara man läser på och ser till att anlita kunniga människor så är det verkligen inte svårt.

Ingrid berättar att den enda gången som projektet stannade upp var när nätbolaget skulle byta mätare.
– Vi är ju mikroproducenter av el. Det betyder att vi säljer överskottet av den el vi inte använder. Att välja ett elhandelsbolag tog också lite tid. För just där gäller det att man är speciellt påläst och jämför olika bolag eftersom marknaden är stor och villkoren skiljer sig en hel del mellan olika aktörer.

Ingrid Kökeritz, pensionärernas svar på Greta Thunberg. Foto: Andreas Bergius.

Positiva reaktioner

Men vad säger grannar, vänner och familj om familjen Kökeritz solpaneler?

Ingrid ler ofta men nu brister hon ut i ett extra stort leende.
– Alla som jag har talat med har varit otroligt positiva! Min tandläkare var jätteintresserad.
Ingrid har även gjort reklam för solceller på områdets villaägarmöte.
– Grannarna här intill, ja de blev så intresserade att de skaffade solpaneler själva! De fick kopior av min offert och använde precis samma leverantörer och hantverkare som vi hade haft.

Och som om det inte vore nog så gav hon sonen och svärsonen ett solpanelsbidrag i 50- respektive 60-års present.
– Jag tror att det var uppskattat. Sonen bor i ett K-märkt hus och måste ansöka om byggnadslov och svärsonen håller på att undersöka olika lösningar hur de också kan skaffa solpaneler.

Ingrid Kökeritz har som privatperson redan gjort mer för miljön än många av oss andra, men hon känner ändå att hon borde göra ännu mer.
– Jag funderar kanske på solpaneler på landet, sen har jag köpt obligationer i ett solpanelstech-företag och om vi ska byta bil vill jag helst ha en elbil eller åtminstone en laddhybrid. Fast det här måste jag ta först med maken, avslutar Ingrid Kökeritz, pensionärernas Greta Thunberg, och skrattar.
*Montrealprotokollet: Ett internationellt avtal vars syfte är att skydda ozonskiktet genom att fasa ut produktionen av farliga substanser som tros vara skyldiga till att skapa ozonhål. Montrealprotokollet ledde till en överenskommelse 1987.

Fakta

Familjen Kökeritz
Namn: Ingrid 83, Per 86 år. Båda är pensionärer.
Bor: Radhus på Lidingö utanför Stockholm.
Antal solpaneler: 19 stycken.
Installationsår: 2016.

Total kostnad för paneler och installation (med enbart rotavdrag): 92 000 kr.
Total kostnad efter solcellsbidrag: 82 000 kr.
Tidigare (före solpanelerna) elförbrukning per år: Ca 12 000 kWh
Nuvarande elförbrukning: Ca 9 200 kWh (inköpt el – såld el + användning av solel för egen konsumtion).
Såld el: ca 2 200 kWh år 2017, ca 2 700 kWh år 2018.

Så mycket har fam Kökeritz tjänat hittills på att ha solceller: ca 12 000 kr (ca 5 500 kr år 2017 och 6 500 år 2018).

Sidan uppdaterad 15 november 2021

Hjälpte den här sidan dig?