Sigrid ser på sin elanvändning i nytt ljus med hjälp av Ellevios app

Nytt från Ellevio

Genom Ellevios app har elräkningen blivit tydligare för Sigrid Arén. – Nu förstår jag vad det är som drar el men också hur jag själv kan påverka, säger hon.

Sigrid kommer ursprungligen från Göteborg men har nu bott i Stockholm i några år. Efter att först ha bott i studentlägenhet bor hon nu i egen lägenhet. Sin elanvändning är inte något Sigrid tidigare reflekterat kring, men för henne har appen blivit ett viktigt hjälpmedel för att förstå vad i hemmet som drar el men också hur hon kan vara med och påverka sin elanvändning och koldioxidutsläpp.

Sigrid Fakturan blir lättare att förstå

– Jag tänker att en villa ofta drar mer el än en lägenhet, men appen fyller ändå samma funktion för mig som bor i lägenhet, berättar Sigrid. Även om jag inte använder jättemycket el så blir det genom appen mycket tydligare och jag får en större förståelse för min egen elanvändning, vilket känns viktigt för mig.

– Annars är det lätt att sådana praktiska saker i livet bara flyter på och att man betalar fakturan som kommer varje månad. Det jag har tyckt är så skönt med appen är att jag får kontroll och översikt över elen och att det inte bara är en faktura som jag inte förstår mig på. Bara det är en skön känsla i sig.

Diagram visar vad i hemmet som drar mest

För Sigrid är det också viktigt att förstå sin elanvändning ur ett hållbarhetsperspektiv. Genom det lilla kan man påverka mycket och det hon uppskattar med appen är att kunna se vad som drar mest el i hemmet. Hon blev väldigt överraskad när hon såg vad i hennes hem som faktiskt drog mest el.

– Min tvättmaskin, helt överlägset! I appens diagram såg jag att min tvättmaskin drog lika mycket som hela mitt kök. Det blev en ögonöppnare för mig. Jag tror att innan har jag spontantvättat mer, men efter att jag såg diagrammet i appen så har jag börjat planera min tvätt mycket mer. Det blev verkligen en tankeställare för mig.

Sigrid Slå av strömbrytaren

Sigrid fortsätter med att berätta om att ”Ellas eltips” i appen också bidragit till att hon ser på elanvändning i ett nytt ljus. För Sigrid var det en nyhet att om man har ett home smart system så behöver man också slå av strömbrytaren för att elen inte ska fortsätta dra.

– Jag gillar verkligen tipsen i appen – de är roliga och lätta att ta till sig. Jag har till exempel ett sånt här home smart system med fjärrkontroll till belysningen via mobilen. Jag har tyckt att det är gött att ligga i sängen och slå på och av belysningen, men då stänger man aldrig av strömbrytaren. Genom tipset insåg jag att strömbrytaren är på dygnet runt och då går ju elen ändå. Nu tänker jag på det när jag går hemifrån så att jag inte bara stänger av via min telefon, utan även själva strömbrytaren.

Ladda ner Ellevios nya app

Blir du också nyfiken på hur din elanvändning och klimatpåverkan ser ut, vilka tips som inspirerar dig eller vill du kanske se hur din användning ser ut jämfört med jämförbara hushåll? Ladda ner Ellevios app på Google Play eller App Store.

Du kan också läsa mer på ellevio.se/app

Fakta

  • Namn: Sigrid Arén
  • Ålder: 22 år
  • Bor: Singelhushåll i lägenhet, 44 kvm
  • Yrke: Student
  • Elleviokund sedan: 2020