År 2021 – fulladdat med batteriinnovationer

Framtidens energi

""

Vi lever i en tid där innovationer levereras med rasande fart, speciellt de som har med hållbarhet att göra. Flera intressanta batteriinnovationer har presenterats den senaste tiden. Här är några exempel.

1. Ligna Energy – gör batterier av restprodukter från träindustrin

Illustration: https://lignaenergy.se/

Det låter smått otroligt men inom en snar framtid kommer vi att kunna lagra el från sol och vind i träbatterier. Det är uppstartsföretaget Ligna Energy i Norrköping som vill ta vara på lignin, en organisk förening i naturen. Företaget har utvecklat en batteriteknik som är baserad på restprodukter från träindustrin, det som tidigare varit avfall vid papperstillverkning.

– Vår batteriteknik skulle exempelvis kunna passa bra för snabbladdning av elbilar eftersom den har så snabb upp- och urladdningsförmåga, säger Peter Ringstad, vd på Ligna till Elektroniktidningen.

Linga Energy är en av finalisterna i Ellevios innovationstävling Startup 4 Climate.

2. Cling systems – ”Blocket” för uttjänta elfordonsbatterier


Det kommer att finnas en enorm marknad för begagnade litiumjonbatterier. Elektrifieringen går så fort att viktiga länkar i ekosystemet ännu inte finns på plats. Det är där William Berghs affärsidé kommer in. Mycket förenklat kan man säga att Cling Systems är som ett sorts Blocket för begagnade batterier. En marknadsplattform för uttjänta elfordonsbatterier.

– Värdekedjorna har inte hunnit hänga med. Just nu hamnar batterier från elbilar i containrar på bilskrotar. De sprider ut dem på ett fält och väntar på att det ska lösa sig, säger William Bergh till Elektroniktidningen.

Han har jobbat med idén sedan han gjorde sitt examensarbete kring batterikonstruktion hos batteritillverkaren Northvolt.

Även Cling Systems är en av finalisterna i Ellevios innovationstävling Startup 4 Climate.

3. Smarta batteritextilier – ladda mobilen med din t-shirt

Professor Peining Chen på universitetet Fudang i Kina är en av flera forskare som forskar om smarta batterier som integreras i textilier. Tänk dig en snygg t-shirt, byxor, eller ett enkelt svettband runt armen som samtidigt laddar din mobiltelefon. Och ja, materialet tål att tvättas upp till 60 grader. Se video: Flexible, Stable, High-energy Textile Lithium Batteries

4. Bilbatterier


Bilbatterier har debatterats mycket eftersom de innehåller metaller exempelvis litium, kobolt, koppar och aluminium som påverkar miljön på olika sätt. Bland dessa är kobolt speciellt omdiskuterat då utvinningen påverkar både människans hälsa och är dåligt för miljön. Utvecklingen på alternativa batterier har därför varit intensiv och bara det här året har flera intressanta innovationer presenterats.

Natriumjonbatterier: En av årets mest uppmärksammade innovationer kommer från kinesiska CATL som lanserat sina första natriumjonbatterier. Batteriet ska fungera helt utan nickel, kobolt eller litium. Företaget levererar bland annat till Volvo, Mercedes och Tesla. Produktionen beräknas vara igång 2023.

Järnbatterier: Det amerikanska företaget Form Energy har utvecklat ett batteri där litium ersatts av järn. Enligt företaget ska batteriet minska risken för att råmaterialbrist uppstår vid storskalig produktion och dessutom få ner kostnaden för att lagra el till en tiondel av vad det kostar idag. En testproduktion sätter igång 2023.

Ultiumbatterier: Den amerikanska biltillverkaren General Motors testar en ny teknik genom att använda aluminium i sina så kallade Ultiumbatterier. Fördelen med dessa batterier är att de har längre räckvidd och snabbare laddning. Produktionen beräknas vara igång 2024.

Källor:

Elektroniktidningen.

Supermiljöbloggen

Chemical & Engineering News

Mynewsdesk

Sidan uppdaterad 12 november 2021

Hjälpte den här sidan dig?