10 tips – så blir du energismart i vardagsrummet

Energi hemma

""

Vardagsrummet är ofta hemmets pausplats med tv-apparat, musikanläggning och annan elektronik. Men visste du att en del elektroniska apparater drar lika mycket ström i viloläge som när de är påslagna?

1. Använd strömbrytare istället för fjärrkontroll

Tänk på att tv-apparat, dator, musikanläggning och annan elektronik drar energi trots att de står i standby-läge. Viss elektronik drar till och med lika mycket ström påslagna som i viloläge. Ha därför som vana att alltid stänga av med strömbrytaren istället för med fjärrkontrollen.

Visste du att…

10 procent av all hushållsel i Sverige går till hemelektronik som står i standby-läge. Det motsvarar ungefär värme och el till 64 000 villor under ett helt år.

2. Välj energismarta alternativ när du köper hemelektronik

På jakt efter en ny tv-apparat? Satsa på två i ett. Ur ett energieffektivt perspektiv är det smartast att köpa en tv-apparat med en inbyggd digitalbox som klarar de sändningar du har hemma istället för att köpa separat. En fristående digitalbox kan nämligen dra lika mycket el som en mindre tv-apparat.

Tips! Här kan du hitta Naturskyddsföreningens lista på energismart elektronik.

3. Vädra snabbt och med tvärdrag.

Vädra snabbt och med tvärdrag istället för att låta fönster stå på glänt hela dagen. Då byts luften ut effektivt utan att rummet kyls ner.

4. Placera inte stora möbler framför elementet

Tänk på att värmen inte kan flöda ut till rummet om du ställer en stor möbel eller hänger långa gardiner framför ett element.

5. Byt till lågenergilampor eller LED-belysning.

Ju fler watt desto mer energi drar lampan när den är tänd. I den gamla modellen av glödlampor omvandlades tidigare bara 10 procent av energin till ljus medan resten var värme. Men sedan den 1 september 2019 är de traditionella glödlamporna förbjudna att säljas i alla EU-länder.

I nuvarande lågenergilampor och LED-lampor omvandlas betydligt mer av energin till ljus.

Visste du att…

Lågenergilampor använder ungefär en fjärdedel av vad vanliga glödlampor gör. Det innebär att en glödlampa på 60 W motsvarar dagens lågenergilampa på 15 W, en gammal 40 W lampa är 10 W. Om du är osäker på hur dina gamla glödlampor motsvarar dagens lågenergilampor kan du ladda ner Energimyndighetens app ”Lampguiden”.

6. Vad slukar mest el hemma? Ha koll på energiförbrukningen

I många kommuner kan man låna el-mätare av kommunens energirådgivare för att se vilken elektronik som drar mest el hemma. När vi på Ellevio byter ut våra elmätare med start under våren 2020 kommer du också kunna få bättre koll på din elförbrukning.

7. Mörklägg vardagsrummet

Dra för gardiner, rullgardiner eller persienner på natten. Då hålls kylan ute och värmen behålls inne. Bor du i en hyresrätt och det drar kallt från fönstret – anmäl det till hyresvärden.

8. Stäng inte vädringsluckor och ventiler

Håll koll på vädringsluckor och ventiler. Hyreshus är byggda för att ha fungerande cirkulation av luft. Om ventilerna är stängda eller igensatta slutar luftväxlingen att fungera och halten av skadliga ämnen i luften stiger.

9. Kolla tätningslister runt dörrar och fönster

Speciellt runt dörrar och fönster kan värmen sippra ut. Kolla dina tätningslister och kontakta fastighetsvärden om du tycker att de inte håller tätt.

10. Släck lyset när du går ut ur rummet.

Många tror att det går åt mer energi att tända lamporna än att använda dem samt att man sliter på lamporna om man tänder och släcker dem ofta. Det stämmer inte.

Visste du att…

Belysningen brukar stå för en fjärdedel av hemmets energianvändning. Det motsvarar ca 750 kWh på ett år i en genomsnittlig lägenhet – en kostnad på över 1000 kronor.

Källa: allmannyttan.se

Sidan uppdaterad 15 november 2021

Hjälpte den här sidan dig?