12 smarta tips för en lyckad elbilssemester

Elbil och laddning

En elbilssemester kan bli hur härlig som helst men kräver bra framförhållning och planering. Många elbilsägare har redan börjat ladda inför sommarens resor. Här kommer 12 tips för en lyckad elbilssemester.

En utmaning när man ska bila med elbil är själva laddningen. I Sverige rullar ungefär 460 000 laddbara personbilar men det finns bara 3 186 publika laddstationer (20 189 laddpunkter)*. Därför är bra planering A och O menar Kristofer Rask, grundare av elbilssajten alltomelbil.se.

– Vi har flest elbilsladdare i södra Sverige, och utmed de större vägarna mellan våra storstäder. Det blir lite glesare när man kommer uppåt landet. Men det är inte omöjligt att köra elbil där heller, säger Kristofer Rask.

Hans främsta tips, förutom att planera sin färd ordentligt, handlar om oron att inte hitta laddplatser.

– Försök att undvika räckviddsångesten. Den förstör och tar fokus från alla vackra vyer. Passa på att slappna av och att njuta i stället. Med god planering är det inte några problem alls. Det är trevligt att resa långt i elbil. Färden är tyst, behaglig och mjuk.

* Statistik uppdaterad maj 2023. Källa: Power Circle 

Före resan

Räckvidden påverkas av bilens totalvikt.
 1. Kolla upp laddningsmöjligheter
  Planera och kolla upp vilka laddningsmöjligheter som finns längs vägen. Förbered dig genom att ladda hem rätt appar från App store eller Google play och öva på dem innan resan. Uppladdning.nu är en gratis internettjänst som hjälper elbilister att hitta laddplatser. Även Eniro erbjuder en karttjänst som visar laddstationer i Sverige, Norge och Finland. 
 2. Hitta övernattningsställen med laddmöjligheter
  Kolla upp övernattningsställen där det går att ladda bilen. Då har du en fulladdad bil på morgonen.
 3. Planera laddningen utifrån mat och vila
  Se till att kombinera laddning med mat och vilopauser. Resan är en del av upplevelsen, så det finns ingen anledning att stressa.
 4. Packa rätt
  Räckvidden påverkas av bilens totalvikt. Tänk på att ju tyngre packad bil och ju fler passagerare, desto mer ström drar bilen och den får kortare räckvidd.

Under resan

Parkera i skuggan för att undvika att bilens automatiska kylsystem aktiveras.
 1. Fulladdat batteri
  Börja resan med ett fulladdat batteri så kan du köra på en bra bit innan det är dags att ladda. Se till att det till exempel sammanfaller med en längre matpaus.
 2. Slipp laddningsköer
  På sommaren kan köbildning till snabbladdarna göra att resor tar betydligt längre tid än planerat. En vanlig destinationsladdare tar tid men är å andra sidan billigare än en snabbladdare (som laddar batteriet upp till 80 % av dess fulla kapacitet) och kön till dem brukar dessutom vara kortare.
 3. Kör ekonomiskt
  I nedförsbackar får elbilen ström. Det betyder att bilens batteri laddas varje gång du släpper upp gasen och motorbromsar (låter bilen rulla). Det kallas för regenerering. Ett annat spartips handlar om bilens datorsystem som drar ström. Många styr elbilens viktigaste funktioner med en app. Visst är det bra att kontrollera räckvidden, men gör det inte i onödan – varje gång du använder appen ”väcker” du även bilen, vilket drar ström.
 4. Ta med en reservkabel
  En Mode 3-laddkabel kan användas vid alla offentligt laddpunkter. Det är dock alltid bra att ha en reservplan. Om det inte finns några vanliga laddpunkter tillgängliga, kan du använda Mode 2-laddkabeln för att ladda från ett vägguttag under en kort period.
 5. Spara på batteriet
  Oväntade omvägar eller trasiga snabbladdare kan tvinga dig att köra längre än du planerat. Därför är det aldrig en nackdel att spara på batteriet. Högre hastigheter resulterar i större luftmotstånd och ökad strömförbrukning. Håll 80 km/h eller lägre och använd bilens ECO-inställning för att optimera räckvidden.
 6. Glöm inte elbilförarnas vett-och etikett
  Vett och etikett vid publik laddning består av några enkla regler. Parkera på rätt plats, ta inte upp en laddpunkt när du inte laddar och ladda bara till 80 procent. Att ladda de sista 20 procenten tar mycket längre tid och är sällan nödvändigt.
 7. Fler stopp
  Planera många stopp längs vägen. Det är ett bra sätt att optimera räckvidden och du underlättar åtkomsten till laddpunkterna för alla.
 8. Parkera i skugga
  Försök att hitta en sval plats att parkera på. Då slipper du kliva in i en stekhet bil och använda ström för att driva luftkonditioneringen. Du undviker också att aktivera bilens automatiska kylsystem.

Källor:
Alltomelbil.se
Teknikens Värld
Defa

Vi hjälper dig att skaffa laddbox

Tillsammans med Eways erbjuder vi ett brett sortiment av laddboxar med tillbehör, allt för att passa dina behov. Med laddboxarna från CTEK och Chargeamps så kan du med Ellevios app schemalägga din laddning smart, det vill säga när elpriserna är som billigast.

Läs mer och se våra erbjudanden

Ellevio Energy Solutions AB

Sidan uppdaterad 30 maj 2022

Hjälpte den här sidan dig?