Just nu pågår ett av de största projekten inom Stockholms elnät på många år. Ellevio ska bygga om kraftledningen mellan Beckomberga och Bredäng, en sträcka på cirka 12 kilometer. Arbetet påbörjades i oktober 2019 och kommer att pågå till och med 2022.
Stockholm växer och elberoendet i regionen ökar. Elnätet behöver förstärkas och moderniseras för att möta framtidens behov av säkra elleveranser. Den nya markförlagda ledningen ersätter en befintlig luftledning och kommer i dess nya utformning bidra till att trygga elleveranser till alla människor och företag i Stockholmsområdet. Den befintliga luftledningen går idag genom tätbebyggda områden i Bromma och Bredäng. Genom att ta bort luftledningen frigör vi attraktiv mark till andra ändamål.
Vi är medvetna om att våra arbeten medför buller, vibrationer och begränsad framkomlighet. Vi beklagar den negativa påverkan för närboende och människor som rör sig i området där våra arbeten pågår. Arbetena sker i samråd med Stockholm stad för att försöka minska områdespåverkan så mycket som möjligt. Vi har gjort en riskanalys där vi tagit fram områdesspecifika gränsvärden för vibrationer, och besiktning av fastigheter inom riskområdet har utförts innan påbörjade arbeten. Vi har också vibrationsmätare uppsatta som registrerar vibrationer dygnet runt för att säkerställa att vi håller oss väl under de gränsvärden som tagits fram. I stort sett alla arbeten pågår vardagar mellan klockan 07 och 19. I vissa fall är vi dock tvungna att utföra nattarbeten på ställen där framkomlighetspåverkan blir för stor under dagtid. Vi försöker att undvika detta i den mån det går och informera innan här på hemsidan om nattarbeten planeras.
Vill du få information när uppdateringar sker, kan du ange din e-postadress här.
Vecka 9
Vill du få information när uppdateringar sker, kan du ange din e-postadress här.
Snöröjning kommer att förekomma i och i anslutning till alla arbetsområden, de dagar det behövs. Snöröjning kan komma att ske utanför ordinarie arbetstider beroende på när snön kommer för att underlätta för bland annat räddningstjänst.
Alla utplacerade farthinder är bortplockade sedan 1 november, vilket beror på Stockholms stads regler för en fungerande snöröjning.
Extra information:
Vägen utanför Ellevios och Craftors etablering, på Råckstavägen strax norr om Circle K-macken, behöver repareras natten/morgon till onsdag 3 mars. Arbetet startar 04:30 och beräknas pågå en timme. Buller och blinkningar kommer att förekomma. Arbetet behöver ske innan rusningstrafiken kommer igång.
På Bättringsvägen fortsätter grävarbeten för åtgärder på befintliga ledningar i marken. Framkomligheten kommer att vara något begränsad. Följ skyltning på platsen.
Extra information: Vägen utanför Ellevios och Craftors etablering, på Råckstavägen strax norr om Circle K-macken, behöver repareras natten/morgon till onsdag 3 mars. Arbetet startar 04:30 och beräknas pågå en timme. Buller och blinkningar kommer att förekomma. Arbetet behöver ske innan rusningstrafiken kommer igång.
Råckstavägen är nu delvis avstängd mellan rondellen Råckstavägen/Jämtlandsgatan och Söderberga allé. Det innebär att det är sämre framkomlighet för biltrafik. Gång- och cykeltrafiken leds om med övergångsställen vid rondellen Jämtlandsgatan/Råckstavägen samt i höjd med fotbollsplanen i närheten av Söderberga allé. Det finns ingen möjlighet att korsa Råckstavägen på sträckan mellan dessa övergångar.
Grävarbete och spontningsarbete kommer ske på den avstängda sträckan. Detta kommer innebära en del buller.
Se mer om våra arbeten på Råckstavägen under avsnittet ”Råckstavägen” här nedanför på sidan.
Vi har skickat informationsbrev om pågående arbete till boende i närområdet.
På Bergslagsvägen fortsätter schaktarbeten, bergspräckning, spontning, bilning av betong och återställning mellan Råckstarondellen och Ängbyplan. Arbetet med att slå ner spont i marken utför vi dels som skydd av befintliga ledningar i marken samt för att se till så att vår personal kan arbeta säkert när schakten är djup och markförhållandena dåliga. Detta arbete medför tyvärr både ökad ljudnivå och vibrationer som vi förstår är störande för närboende. Ellevio har vibrationsmätare uppsatta på många ställen (vartannat hus närmast våra arbeten längs Bergslagsvägen mellan Råckstarondellen och Ängbyplan) i området för att bevaka att vibrationerna hålls inom acceptabel nivå så att befintlig bebyggelse inte skadas. Vi utför även löpande besiktningar på kringliggande fastigheter. Schakt, bergspräckning, spontning och återställning kommer att ske löpande så länge vi bedriver arbete längs Bergslagsvägen.
Bergslagsvägen är fortsatt utformad som 2+1-väg. Lösningen med 2+1-väg är framtagen tillsammans med Stockholms stads trafikplanerare. Anledningen till att vägen inte kan breddas mer är för att cykelbanan längs Bergslagsvägen är ett prioriterat pendlingscykelstråk. Cykelbanan får således inte påverkas av pågående arbeten. Även förslag med att ha ett reversibelt körfält/flexfil (som byter riktning beroende på vilket håll trafikflödet är som störst) har utretts , men ansågs inte tillräckligt trafiksäkert i korsningarna. Anledningen till att det är två körfält i riktning från Stockholm city, istället för mot Stockholm city, är för att belastningen på Brommarondellen annars skulle bli alltför stor i eftermiddagsrusningen. Ellevio förstår att omläggningen får negativ påverkan på trafiken och hoppas på förståelse över varför det ser ut som det gör.
Under tiden Ellevios arbeten pågår kommer Stockholms stad att nattetid nyttja arbetsområdena för att rusta upp befintlig belysning och trafiksignaler. Detta arbete ska inte medföra några större störningar. Arbetet kommer främst att ske runt Islandstorget och Ängbyplan.
Enligt nuvarande plan kommer asfaltering påbörjas vecka 11, förutsatt att det varma vädret håller i sig. Därefter kommer raksträckorna på Bergslagsvägen att börja öppnas upp.
Korsningen vid Islandstorget har nu delvis stängts av. Läs mer om detta under avsnittet -Islandstorget här nedanför på sidan. Arbetena beräknas pågå till och med augusti månad 2021. Tidigare plan var att arbetet vid Islandstorget skulle avslutas i juni. Denna tidplan har dessvärre försenats på grund av att markförhållandena på platsen försvårat arbetet.
Grävningsarbeten samt arbete med att slå ner spont i marken kommer att fortsätta denna vecka. Detta kan medföra ökade bullernivåer.
Vi har skickat informationsbrev om pågående arbete till boende i närområdet.
Ängbyplanskorsningen kommer att öppnas upp denna vecka och vara öppen till i början av maj. Hur arbetet i korsningen sedan kommer att fortsätta samt hur trafiklösningen kommer se ut är i dagsläget inte klart. Dialog pågår med Stockholm stads trafikkontor.
Färjestadsvägen kommer att vara öppnas upp mot Bergslagsvägen denna vecka.
Grävningsarbeten på Färjestadsvägen bredvid tennisklubben kommer att fortsätta. Det är fortfarande något begränsad framkomlighet på Färjestadsvägen och trafiken leds om, följ skyltning på platsen. Arbetena kommer att pågå till och med vecka 9 enligt nuvarande plan.
Grävarbeten för åtgärder på befintliga ledningar i marken kommer att ske i backen ner mot Ängbybadet. Då vägen är smal kommer den att stängas av för trafik. Detta arbete beräknas pågå till i början av maj.
Grävarbeten kommer att fortsätta på vägen mellan Färjestadsvägen och Ängbybadet. Detta innebär begränsad framkomlighet och delvis omledning av trafiken. Följ skyltning på platsen.
Återställningsarbeten fortsätter på Ängbybadet. Arbetet innefattar grävning vid strandlinjen, samt i ett område mellan Blackebergsvägen och ner till strandlinjen, ungefär i linje med där minigolfbanan tidigare låg. Detta område är således avstängt med stängsel. Strandbadplatsen kommer att vara öppen som vanligt. Arbetena på Ängbybadet kommer att pågå fram till och med mars 2021.
Skärholmsvägen är nu öppen för trafik som vanligt.
I skogsområdet mellan Skärholmsvägen och Bredäng kraftstation kommer grävarbeten att ske. Det kan ge upphov till ökat buller.
På grund av våra arbeten är utegymmet vid Sätra IP permanent stängt sedan tisdag, 9 februari. Ett nytt utegym på annan plats i närheten av Sätra IP kommer att öpnnas senare. Tidplan för det är ännu inte klart. Närmaste utegym finns vid Sätradal och vid Bredängs camping. Vi beklagar att vårt arbete påverkar er som använder utegymmet. Mer information finns hos Stockholms stad.
En fil på Bredängs allé kommer att vara avstängd en liten bit. Följ skyltning på platsen.
Grävarbeten längs Eksätravägen (andra sidan av Bredängs allé i förhållande till Sätra IP) kommer att fortsätta.
Återställningsarbeten kommer att fortsätta längs Björksätravägen med begränsad framkomlighet som följd. Följ tillfällig skyltning på platsen.
Grävarbeten kommer att ske längs Ålgrytevägen i anslutning till Stora Sällskapets väg.
Grävarbeten kommer också att ske i närheten av tunnelbaneområdet. Det kan förekomma bergborrning, vilket kan ge ökade ljudnivåer.
Utanför Bredäng camping kommer gräv- och sprängningsarbeten att fortsätta.
I Sätraskogens naturreservat kommer återställning att fortsätta över varpaängen och upp mot Bredängs camping. I samband med detta kommer det vara transporter i reservatet och bullerljud. Vissa gångvägar och stigar kommer vara avstängda, men skyltning för alternativa vägar finns på plats. För både allmänhetens och vår personals säkerhet är det viktigt att avstängningarna respekteras och att skyltningen följs.
För discgolfbanan gäller att hål 10-12 är avstängt till och med april 2021. Tillfällig passage gäller från hål 9 tillbaka till campingen. Information om detta finns vid utslagsplatsen för hål 9. Det är absolut förbjudet att gå igenom arbetsområdet då detta innebär en stor skaderisk. Följ uppsatta skyltar.
Stängslet till hundrastgården har flyttas vilket innebär att rastgården är marginellt mindre. Detta för att vi på ett säkert sätt ska kunna bedriva våra arbeten vid sidan om rastgården. Grinden har i samband med detta flyttats till andra sidan av rastgården.
Ellevio har fått dispens för att utföra arbeten i naturreservatet och alla arbeten sker i samråd med Stockholms stad och Miljöförvaltningen.
Vi har skickat informationsbrev om pågående arbete till boende i närområdet.
Från och med 12 januari 2021 pågår arbeten /i korsningen vid Islandstorget. Arbetena består av att först lägga om befintliga vattenledningar i marken. Detta är komplicerat då ledningarna är gamla och sköra. Ledningarna ligger även djupt vilket innebär djupa schaktgropar som måste säkras med spont för att bibehålla god arbetsmiljö för de som arbetar. Därefter kommer arbetet att fortsätta med att gräva ner våra kabelskyddsrör i marken som kraftkablarna sedan ska dras igenom.
På grund av åtgärderna på befintliga vattenledningar samt att kabelskyddsrören ska korsa Islandstorget på Bergslagsvägen kommer det bli en omfattande trafikavstängning. Avstängningen innebär att det kommer vara 1+1-väg på Bergslagsvägen genom korsningen. Genomfart Blackebergsvägen-Bällstavägen kommer inte att vara möjlig. Från Blackebergsvägen kommer endast högersväng ut på Bergslagsvägen vara möjlig, och infart kommer endast kunna ske från Bergslagsvägen från Vällingbyhållet. Från Bällstavägen kommer utfart endast vara möjlig västerut mot Vällingbyhållet. Infart till Bällstavägen från Bergslagsvägen kommer inte att vara möjlig. Arbetet beräknas pågå till och med augusti månad 2021. Tidigare plan var att arbetet vid Islandstorget skulle avslutas i juni. Denna tidplan har dessvärre försenats på grund av att markförhållandena på platsen försvårat arbetet.
Cykelstråket längs södra sidan Bergslagsvägen är öppet för cykeltrafik som vanligt. Eventuellt kan det bli någon breddning eller avsmalning på en begränsad sträcka för att underlätta trafiklösningen, men framkomligheten kommer inte att påverkas. Övergångsstället över Bergslagsvägen på västra sidan om korsningen kommer vara avstängt. På östra sidan om korsningen kommer ett provisoriskt övergångsställe att finnas lite mer österut än det nuvarande övergångsstället. Det kommer således vara möjligt att ta sig mellan norra och södra sidan av Bergslagsvägen för gång- och cykeltrafikanter.
Vi har största förståelse för att detta får negativ påverkan på boende och trafikanter i området och ber om ursäkt för detta. Arbetena är komplicerade och omfattande, men vi gör vad vi kan för att bli klara så snabbt som möjligt. Vi har kontinuerlig dialog med Stockholms stad, SL samt bussbolagen som alla har godkänt denna lösning. Alla frågor om lokaltrafiken i området hänvisar vi till SL:s kundtjänst.
Vi har skickat informationsbrev om pågående arbete till boende i närområdet.
Nu sker stora arbeten (bland annat grävning, spontning och eventuell sprängning) längs Råckstavägen. Det gäller sträckan mellan Söderberga allé och rondellen Råckstavägen/Jämtlandsgatan, och arbetena förväntas hålla på till och med september 2021. I samband med detta kommer även en del av grönytan inkl. fotbollsplanen i höjd med Söderberga allé att stängas av. Då schakten för kabelförbandet kommer gå i det södergående körfältet längs Råckstavägen kommer den delen av vägen att stängas av. För att underlätta så mycket som möjligt för trafiken kommer Råckstavägen på några ställen att breddas vilket innebär att 1+1-väg fortfarande kommer hållas öppen. På vissa sträckor finns ingen möjlighet att bredda vägen, där kommer skyttelsignaler att finnas.
Utfart från Sollefteågatan till Råckstavägen är inte möjlig. Gång- och cykeltrafik är också omledd, skyltning kommer sättas upp på de platser det gäller. Vi förstår att detta påverkar boende och trafikanter i området och beklagar detta. Efter diskussioner med Stockholms stad och bussbolagen har denna lösning valts då det innebär att arbetet kan utföras på snabbast möjliga sätt.
För frågor om projektet, kontakta beckomberga-bredang@ellevio.se
Den ledningssträckning för vilken nätkoncession för linje söks framgår av kartan nedan. Ledningssträckan är cirka 12 kilometer lång och består av 9 kablar.
Kartan nedan visar sträckningen för den luftledning som kommer att tas bort då den markförlagda ledningen är på plats.
Den planerade ledningen kommer att byggas för en konstruktionsspänning på 420 kV, och en nominell systemspänning på 400 kV. Den kommer inledningsvis att drivas av Ellevio med 220 kV (nominell systemspänning), för att i ett senare skede övertas av Svenska kraftnät och användas för 400 kV.
Då kabelsträckningen följer befintliga vägar och gång- och cykelvägar kommer projektet få stor påverkan på trafiksituationen. Framkomligheten påverkas genom att del av vägbanan behöver nyttjas som arbetsområde. Södra delen av Färjestadsvägen är helt avstängd under en längre period, men även andra vägar behöver stängas av under kortare perioder. Vi behåller framkomlighet på vägarna så långt som möjligt. Avstängningen av södra delen av Färjestadsvägen innebär att Ängbybadet får nås från via Blackebergsvägen eller Gubbkärrsvägen. Gång- och cykeltrafik kommer att behöva ledas om i stor omfattning.
På sträckor där trafiken påverkas tas trafikanordningsplaner fram som godkänns av Stockholms stad, som är väghållare för berörda vägar.
Den planerade sträckningen är ett resultat av de sträckningsutredningar och de tre samråd som genomförts sedan 2014. Sedan koncessionsansökan lämnades in i februari 2017 har en detaljprojektering av sträckningen genomförts. Det innebär att kabelschaktets placering fastställs i detalj. Ellevio meddelades koncession (tillstånd) från Energimarknadsinspektionen (Ei) för sträckningen i november 2018.
beckomberga-bredang@ellevio.se
Sofia Miliander
E-post: sofia.miliander@ellevio.se
Pressansvarig
Jonatan Björck
Telefon: 020-20 20 60
E-post: jonatan.bjorck@ellevio.se
2018: Tillstånd koncession
2018: Detaljprojektering
2019: Upphandling av kabelförband
2019-2022: Installation av 400kV kraftledning
2022: Driftsättning
2021-2022: Upphandling av rasering av 220kV luftledning
2023-2024: Rasering av 220kV luftledning
Denna ledningssträckning är tillståndspliktig enligt Energimarknadsinspektionen, så kallad linjekoncession krävs. Då del av sträckan går genom sjö krävs även tillstånd för vattenverksamhet enligt Mark- och miljödomstolen.
Tre samråd gällande ledningssträckningen har genomförts under 2014 och 2015. Tillstånd för Vattenverksamhet beviljades av Mark-och miljödomstolen i Nacka den 24 november 2017, Dom nr 921-17. Ansökan om koncession lämnades in i februari 2017 och tillstånd erhölls i november 2018.
I april 2018 fick Ellevio även reservatstillstånd för kabelförläggning inom Sätraskogens naturreservat.
För rasering av den befintliga 220kV luftledningen kommer återkallande av koncession ske till Energimarknadsinspektionen under 2021.
Ellevio har tillsammans med SVK utarbetat hänsynskrav för högspänningsförbindelser. Kraven syftar till att säkerställa elförsörjningen i Stockholmsområdet och är utarbetade utifrån tre aspekter- arbetsmiljö, driftsäkert elnät och kapacitet i elnätet.
För aktuellt ledningsprojekt har tre samråd genomförts. Det första samrådet genomfördes 2014 och omfattade studerade sträckningsalternativ. På grund av Energimarknadsinspektionens (Ei:s) ökade krav på samrådsutskick och samrådskrets, genomfördes ett andra kompletterande samråd i början av 2015 för att uppfylla Ei:s nya samrådskrav. Nya förutsättningar för mark- och sjökabelförläggningen medförde att ett tredje samråd genomfördes under våren 2016. Förändringarna i projektet innefattade en spänningshöjning från 220 kV till 400 kV samt ett längre förordat sjökabelalternativ från Bromma hela vägen ned till Bredäng. Flera utav de förändringar som gjordes hade sin grund i yttranden som inkom under samrådet 2015. Till följd av ett nytt domslut från mark- och miljööverdomstolen under hösten 2015 angående Ei:s tolkning av begreppet ”berörda” reducerades dock utskicket så att det motsvarade samrådsformen som i det första samrådet.
Under det tredje samrådet genomfördes även samrådsmöten i form av ”öppet hus”, ett i Bredäng samt ett i Bromma. På mötet i Bredäng närvarade tio personer medan elva närvarade under mötet i Bromma. Vid alla tre samråden har information om projektet och inbjudan till samråd kungjorts i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Vid de två senaste samråden infördes även en kungörelse i Mitt i-tidningarna.
För att möta den kraftigt ökade efterfrågan på el och säkerställa driftsäkerheten i Stockholms län på lång sikt, så planerar Svenska kraftnät en ny nord-sydlig 400 kV-förbindelse, benämnd Storstockholm Väst, genom västra delen av regionen. Den är tänkt att ersätta dagens 220 kV-förbindelser på sträckningen Odensala–Överby–Beckomberga– Bredäng–Botkyrka–Kolbotten. Förbindelsen kommer att byggas i etapper mellan åren 2023–2030. När den nya planerade 400 kV förbindelsen Storstockholm Väst är klar i övriga delar kommer Svenska kraftnät ta över ledningen Beckomberga-Bredäng och spänningshöja den till 400 kV.
Ledningens miljökonsekvenser med en spänningsnivå på 400 kV har beskrivits i koncessionsansökan och koncession har beviljats baserat på att förbindelsen ska komma att drivas med spänningen 400 kV.
Kabelförläggningen planeras att ske etappvis, omkring 700-900 meter åt gången. Schakt, rörförläggning och återställningar kommer att ske successivt i ett antal kortare sträckor per etapp. När de sista kabelskyddsrören per etapp är nedlagda dras kablarna in i rören. Finåterställningen sker när det arbetet är klart.
Arbetstiden för varje etapp beror på antalet berörda hänsynsobjekt, såsom andra ledningar och rör, skyddsvärda träd, behov av sprängning liksom behov av trafikanordningar för att lösa framkomligheten för trafikanter.
Skarvgroparna mellan kabeletapperna kommer att hållas öppna till dess att kablarna i de båda etapperna är förlagda så att kablarna kan skarvas ihop. Skarvningen av nio kablar och återställning av en skarvgrop tar cirka 2 månader.
En riskinventering av känsliga närliggande byggnader och anläggningar har genomförts. Utifrån riskinventeringen anpassas sprängningsarbetet. Försiktig sprängning utförs vid behov.
Löpande kontroll i form av vibrationsmätning och besiktning kommer att utföras på fastigheter som är närliggande entreprenaden. Bedömning är gjord utifrån geotekniska förhållanden samt framtagen riskanalys för vibrationsalstrande arbeten.
En markförlagd ledning alstrar ett lägre magnetfält än en luftledning med motsvarande ström. Aktuellt projekt innebär därför, oavsett om ledningen drivs med en spänning på 220 kV eller 400 kV, en förbättrad magnetfältssituation jämfört med befintlig 220 kV luftledning.
Som försiktighetsprincip rekommenderar miljöförvaltningen i Stockholms Stad att nya byggnader där människor vistas mer än tillfälligt inte bör byggas där 0,4 μT (årsmedelvärde) överskrids. Ledningssträckningen har anpassats för att hålla avstånd till bostäder, skolor och förskolor och Stockholms stads försiktighetsprincip uppfylls för befintliga byggnader.
Att vistas i närheten eller ovanpå den markförlagda ledningen är att betrakta som en kortvarig exponering av magnetfält och inte en stadigvarande exponering. När det gäller eventuella hälsorisker vid kortvarig exponering finns ett referensvärde, dvs. ett rekommenderat maxvärde för allmänhetens exponering. Referensvärdet är 100 μT och är satt till en femtiondedel (1/50) av de nivåer där det har påvisats negativa hälsoeffekter. Anläggningen har utformats för att följa de rekommendationer som gäller i Sverige och som angivits till koncessionsansökan. Ledningen bedöms därmed inte utgöra någon hälsorisk. Energimarknadsinspektionen (Ei) konstaterar i sitt koncessionsbeslut att en badplats inte är en plats för stadigvarande vistelse och bedömer därmed att magnetfältet från kablarna inte kommer att utgöra något hinder för allmänhetens nyttjande av Ängbybadet. Ei bedömer vidare att försiktighetsprincipen i 2 kap. 3 § miljöbalken beaktats i tillräcklig utsträckning.
Informationsbrev skickades ut innan byggstart till närboende samt mark- och ledningsägare med närmare information om byggstarten och byggskedet.
Denna webbsida uppdateras kontinuerligt under byggskedet med information om arbetets framdrift.
beckomberga-bredang@ellevio.se
Sofia Miliander
E-post: sofia.miliander@ellevio.se
Pressansvarig
Jonatan Björck
Telefon: 020-20 20 60
E-post: jonatan.bjorck@ellevio.se
Sidan senast uppdaterad 2021-01-14