Ellevio i rampljuset - prisbelönt arbete med företagskultur

Nyheter

Den senaste tiden har flera priser, listplaceringar och nomineringar satt Ellevio som arbetsgivare i rampljuset. Det är resultatet av flera års engagerat arbete med att bygga den företagskultur som Ellevio associeras med idag. Genom att aktivt arbeta med jämställdhet har Ellevio gått från 27 procent till 40 procent anställda kvinnor på bara några år.

Företagskulturen är inte bara en prioritet hos Ellevio – den är centralt förankrad i affärsstrategin, med tydliga KPI:er. För att nå bolagets mål har stor vikt lagts vid att arbeta med mjuka värden. Exempelvis får alla medarbetare genomgå en tredagarsutbildning i kollektiv intelligens, vilket skapar en gemensam grund för samarbete, teambyggande och respekt. Ellevio investerar även i ledarskapsutveckling för att stärka kulturen, vilket innebär en mängd program och initiativ i egen regi.

– Det är en hel portfölj med olika ledarskapsprogram som vi har hållit på med i flera år. Vi har workshops, check in-möten, ledarforum med alla chefer där vi diskuterar aktuella frågor och så vidare. Har man engagerade medarbetare och bra chefer kommer ett bra resultat komma automatiskt, berättar Ellevios vd, Johan Lindehag, i en intervju med vdTidningen.

Uppmuntrar intern rörlighet 

Lärande och utveckling är prioriterat. Ellevio erbjuder både utbildningsmöjligheter och uppmuntrar till intern rörlighet. Förra året gick 42 procent av de lediga tjänsterna till interna sökande. Att ge den möjligheten är ett sätt att utveckla och behålla medarbetare.

Ellevio insåg tidigt vikten av intern kommunikation, för att arbeta bort hierarkier och stärka engagemanget hos medarbetarna. Learning lunches, veckobrev från vd och en årlig kulturvecka – som erbjuder en mängd digitala föreläsningar och workshops – är några exempel.

Vinsten av att göra rätt saker 

Susanne Bragée, Head of People, Culture & Sustainability.
Susanne Bragée, Head of People, Culture & Sustainability. 

Ellevio har i år mottagit flera utmärkelser som bekräftar engagemanget för en inkluderande och dynamisk företagskultur.

  • Nyckeltalsinstitutets rankning har visat att energibranschen är en av de mest attraktiva och jämställda branscherna, med Ellevio listad på tredje plats.

  • Academic Works lista över Sveriges 100 mest attraktiva arbetsgivare för unga yrkesverksamma, en årlig undersökning som listar arbetsplatser där nyutexaminerade helst vill börja sin karriär.

    I årets mätning var trenden tydlig att arbetsgivare inom offentlig sektor, infrastruktur och industri väcker allt större intresse hos den yngre målgruppen. Se klippet från TV4 Nyhetsmorgon när Peter Knutsson Frejd från Academic Work berättar mer om årets trend.

  • Utmärkelsen Årets Karriärförtag 2023. Priset går till en arbetsgivare med exceptionella karriärs- och utvecklingsmöjligheter. Ellevio rankades också som det mest attraktiva företaget bland högskoleingenjörer med ett till fyra års erfarenhet när Karriärföretagen gjorde sin mätning.

– Det här är jätteroligt och betyder mycket för oss. Vi har jobbat hårt med de här frågorna. Senaste tidens utmärkelser ser jag som ett kvitto på att vi gör rätt saker. Idag söker allt fler en meningsfull arbetsplats med fokus på stabilitet, hållbarhet och långsiktighet. Det har vi lyckats förmedla att vi på Ellevio står för helt enkelt, säger Susanne Bragée, Head of People, Culture & Sustainability.

En arbetsplats för alla 

På Ellevio är mångfald en viktig tillgång; man arbetar aktivt med att skapa en inkluderande företagskultur där alla känner sig välkomna och kan komma till sin rätt. Genom att arbeta med jämställdhetsfrågan har Ellevio gått från 27 procent anställda kvinnor till 40 procent idag. I ledningsgruppen är 6 av 10 medlemmar kvinnor.

– Det är en sak att rekrytera kvinnor, men om du inte har en inkluderande kultur så kommer de att lämna lika snabbt. Du måste ha en miljö där man agerar på dåliga beteenden så att alla trivs, konstaterar Susanne Bragé i en intervju med tidningen Energi.

För sitt jämställdhetsarbete har Ellevio blivit nominerade till Svenska Jämställdhetspriset 2024. En nationell utmärkelse som delas ut till en aktör som genom sin verksamhet bidragit till ett mer jämställt samhälle. Priset delas ut i februari 2024 i samband med Forum Jämställdhet som är Nordens största konferens kring jämställdhetsfrågor.

Resan fortsätter 

Ellevio behöver bygga ut, digitalisera och framtidssäkra elnäten och bli fler som ser till att Sverige ställer om. För att lyckas med det behöver arbetet med att skapa en företagskultur och arbetsplats som är attraktiv och inkluderande fortsätta.  

Vill du också vara med på resan när vi elektrifierar Sverige? Läs mer på våra karriärssidor! 

Sidan uppdaterad 3 maj 2024

Hjälpte den här sidan dig?