”Vi vill kunna bestämma själva när vi ska köpa el”

Solceller

Familjen Wennergrund Iderströms barn tycker att det är spännande med all ny teknik hemma och de är speciellt intresserade av det nya batteriet som är placerat på golvet på grund av tyngden.

Emanuel Wennergrund Iderström bor med fru och tre barn i ett fristående hus i Skattkärr utanför Karlstad. Under våren 2023 fick familjen solpaneler på taket och i samband med det skaffade de även ett solcellsbatteri för att kunna lagra elen.

Tankarna på att skaffa solpaneler och även ett batteri hade funnits sedan tidigare men blev än mer aktualiserade förra hösten.

– Det var precis i samma veva som elpriserna bara steg. Vi kände att vi var tvungna att göra något och ville ta ett miljöansvar för elproduktionen. Självklart tänkte vi även på ekonomin. Vi vill själva bestämma när vi ska köpa el och vara självförsörjande då den är som dyrast, säger Emanuel Wennergrund Iderström.

Smidig montering

Sagt och gjort – familjen beställde solpaneler och batteri strax innan elpriserna nådde toppen under 2022. Emanuel Wennergrund Iderström beskriver att de 26 solpanelerna ”smälter in” utseendemässigt väldigt bra. De sattes upp i februari 2023, därefter monterades växelriktaren och laddboxen. Slutligen placerades batteriet på 7, 5 kW med en vikt på cirka 80 kilo på golvet i anslutning till övriga boxar i garaget.

– Det tog bara några dagar att få upp panelerna och sedan ungefär lika lång tid för elarbetet. Vi märkte knappt av monteringen eftersom installatörerna var utomhus och när växelriktare, batteri med mera installerades av elektriker skedde det mestadels i garaget.

Batteriet – ett självklart val

Batteriet var ett ganska självklart tillägg för familjen då det i slutändan inte skulle handla om så stora extrakostnader i proportion till totalkostnaden.

– Den tveksamhet vi hade i början vad gäller tekniken försvann när vi fick reda på att solpanelsföretaget erbjöd moderna helautomatiserade växelriktare. Rent praktiskt betyder det att vi knappt behöver tänka på att batteriet finns där.

Emanuel berättar att den avancerade växelriktaren var väsentligt dyrare än ordinarie växelriktare men att familjen tyckte det var värt det för besvärsfriheten och för möjligheterna att utöka anordningen i framtiden.

Grönt avdrag även för batteri

Även det gröna avdraget bidrog till att familjen beslöt sig för batterilösningen.

– Vårt totalpris blev cirka 205 000 kronor efter avdrag – batteriets kostnad på cirka 65 000 inkluderat. 

Familjen Wennergrund Iderströms barn tycker att det är spännande med all ny teknik hemma och de är speciellt intresserade av det nya batteriet som är placerat på golvet på grund av tyngden.

– Det är ofarligt men jag vill ändå vara på den säkra sidan, så nästa projekt blir att bygga en låda för att gömma och skydda det, avslutar Emanuel Wennergrund Iderström.

Intresserad av solceller?

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?