Smart guide för dig som vill installera solceller

Solceller

Funderar du också på att installera solceller? Då är det en hel del du behöver tänka på. För att förenkla för privatpersoner har Energimyndigheten därför tagit fram Solcellsguiden som gör det enklare att göra rätt och checka av alla de punkter du behöver tänka på.

Energimyndigheten arbetar aktivt med inriktningen att vi i Sverige till år 2040 ska ha en 100 procent förnybar elproduktion. 2018 avsatte också regeringen pengar för investeringsstöd till solceller.

En solpanel består av flera celler som genererar el av vanligt solljus. Däremot behöver det inte vara vackert väder för att solcellen ska fungera – faktum är att el även produceras under dagar då det är mulet. Samtidigt är det flera andra parametrar du behöver ta hänsyn till. Därförp rekommenderar Energimyndigheten att du börjar med att läsa igenom Solelportalens olika avsnitt.

Om du sedan kommer fram till att du vill installera solceller så finns det ett antal steg du behöver ta. Det är då det är dags att ladda hem, och gärna skriva ut, Solcellsguiden.

Guiden är uppbyggd steg-för-steg – från att undersöka grundläggande förutsättningar, till att så småningom kanske flytta anläggningen. Guiden är uppbyggd med ett antal huvudrubriker som var och en innehåller en mer detaljerad checklistasfsatrstgaj ltnln.

– Solcellsguiden är framtagen för att vara ett stöd i allt det praktiska kring att skaffa solceller. Vi tror att formatet med en steg-för-steg-guide underlättar, säger Sofie Engberg, analytiker på Energimyndigheten.

Källa: Energimyndigheten

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?