”På sommaren är vi självförsörjande på el”

Solceller

När elpriserna rusade i höjden vintern 2022 ville radhusägarna Mats och Marie få kontroll på sina elkostnader. De lät installera solceller på taket samtidigt som de skaffade luftvärmepumpar – och resultatet lät inte vänta på sig.

Elproduktion från solen kändes långt borta den där torsdagen i november 2022. Snön vräkte ned när installatörerna från1KOMMA5° satte upp 27 solceller på Mats och Maries radhustak i Täby, norr om Stockholm.  

– Det var snöstorm och dagarna efteråt var det mulet, men ändå började det ticka på med produktionen, berättar Marie.  

Radhuset på 160 kvadrat är byggt 1977 och värmdes upp med direktverkande el – innan Marie och Mats lät installera två luftvärmepumpar. Tack vare dem och goda råd från en energirådgivare lyckades paret minska sin årliga elförbrukning rejält; från 25 000 till 10 500 kWh. 

– Tidigare hade vi ingen kontroll över våra elkostnader, samtidigt som priserna bara steg. Allt kändes väldigt osäkert. Då bestämde vi oss för att investera i både solceller och luftvärmepumpar, säger Mats.

9 000 kWh egen produktion om året

De 27 solcellerna sattes upp på båda sidor av taket. I och med att taket inte har så mycket lutning lyser solen på både fram- och baksidan av huset på sommaren. Enligt installatörens beräkningar skulle solcellerna kunna producera ungefär 9 000 kWh om året, vilket har visat sig stämma bra.   

– Innan vi satte upp solcellerna hade vi höga förväntningar på att det skulle bli bra, men det visade sig ju att det blev ännu bättre. Det känns också bra att få vara en del av att bidra till ett hållbart samhälle, säger Marie. 

På sommaren ger solcellerna ett överskott av el och i somras kunde Mats och Marie sälja 5 000 kWh. 

– På sommaren är vi självförsörjande på el. Med ett batteri och möjligheten att lagra el skulle vi vara det året om, säger Mats. 

Paret ser att solcellerna ger besparingar här och nu samtidigt som det är en framtida investering. 

– Vi känner att solcellerna verkligen ger oss bättre kontroll vad gäller våra elkostnader. Vi tänkte också på att det är en investering i huset den dagen man säljer, säger Mats. 

Mats och Maries solceller har fått fler i området intresserade av att skaffa solceller, och numera pryder solceller totalt fyra av radhusen i deras länga. 

– Jag skulle säga att de som funderar på att sätta upp solceller och har möjlighet att göra det ska sätta i gång, för det lönar sig verkligen, avslutar Marie.  

Sidan uppdaterad 5 juni 2024

Hjälpte den här sidan dig?