Effekt i fokus när Ellevio lanserar Effektrapporten

Nyheter

Paneldiskussion under Ellevios seminarium. Från vänster: Stefan Strand, Volvo Trucks, Åsa Pettersson, Energiföretagen, Carl Bergkvist, Stockholms Handelskammare, Johan Lindehag, Ellevio samt Mia Odabas, moderator.

Effekten blir den nya flaskhalsen i Sveriges elektrifiering. Det visar Ellevios nya Effektrapport, som lanserades vid ett välbesökt seminarium i Stockholm. Rapporten tar avstamp i de snabbt växande behoven av el och visar tydligt: vi står inför ett skifte. Från fokus på elproduktion till att säkerställa att elen faktiskt kan levereras dit den behövs – när den behövs.


En av rapportens mest uppmärksammade slutsatser är att Sverige kommer att behöva importera stora mängder el i framtiden. Elimporten kan trefaldigas till år 2045, till 10 GW under timmarna med störst elanvändning. Det innebär att vi blir mer beroende av våra grannländer – i ett läge där många länder samtidigt försöker elektrifiera sina samhällen.

Läs mer och ta del av hela rapporten på www.effektrapporten.se  

Panelens budskap: Tiden håller på att rinna ut

På scen samlades flera av energisveriges tyngsta företrädare, från både myndigheter, näringsliv och politik. Enigheten var stor – Sverige behöver en snabbare och mer kraftfull energiomställning.

Kristina Alvendal, nationell industrisamordnare vid Accelerationskontoret, beskrev tid som Sveriges största utmaning. Hon var rak och tydlig i sin bedömning av hur myndighets-Sverige fungerar idag:

- Tiden är en kritisk faktor. Ingen myndighet jobbar med tidsaspekten. Hur ska vi kunna locka företag till Sverige om man inte kan få besked om när man får tillgång till effekt?

- En annan viktig fråga är att statliga myndigheter måste sluta överklaga andra statliga myndigheters beslut. 

Även Ellevios vd Johan Lindehag betonade att det är en förtroendefråga:

- Det finns ett stort intresse att etablera både produktion och industri i Sverige. Men industrin måste veta att det finns elproduktion – och producenterna måste veta att det finns kunder.

Missade du seminariet? Se det i efterhand här

Nätet – den nya flaskhalsen

Flera deltagare pekade ut elnäten som den stora utmaningen. Utan tillräcklig kapacitet i nätet spelar det ingen roll hur mycket el som produceras – den kommer inte fram.

Eva Vitell, divisionschef system på Svenska kraftnät, lyfte fram vikten av samverkan:

- Det pågår minirevolutioner överallt i energisystemet. Svenska kraftnät och regionnätsbolag som Ellevio har en nyckelroll i att bygga ut systemet. Det är jätteviktigt att Ellevio som regionnätsbolag tar det här ansvaret och gör rapporten och bidrar till systemansvaret.

Osäkerheten ökar – konkurrensen om effekt hårdnar

Therese Hindman Persson, ställföreträdande generaldirektör vid Energimarknadsinspektionen, beskrev hur globala händelser påverkar investeringarna:

- Räntefluktuationer, handelskrig och andra faktorer gör att investeringsförutsättningarna förändras snabbt. Och det är många som konkurrerar om effekten – som AI och datacenter.

Även Stefan Strand, vd på Volvo Trucks Sverige, var på plats:

– Vårt mål ligger fast; Volvo Trucks ska vara koldioxidneutrala till 2040. Men för att klara det behöver vi el, effekt och ett stabilt och tryggt elnät. Och vi måste även samarbeta mer över branschgränserna.

Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare riktade ett tydligt önskemål till politiken. 

- Ni har energisamtal på gång – se till att ni får blocköverskridande lösningar på plats.

Som mottagare av den passningen fanns Maja Lundbäck, statssekreterare hos energiminister Ebba Busch. Hon betonade att fokus framåt handlar om att möta efterfrågan på el och att inte fokusera på exakt vad systemet ska bestå av.

- Vi ska göra det här för vår industri, våra hushåll och vår gemensamma säkerhets skull. Det är en stor skiftning, vi kanske har tagit energisystemet lite för givet och varit nere i komponenter och glömt bort hela syftet med varför vi har ett elsystem.

Sverige blir beroende av sina grannar

Anders Wallinder, avdelningschef för energiberedskap på Energimyndigheten, höll med om rapportens slutsats att importbehovet ökar. Det är ofrånkomligt att vi är beroende av våra grannländer, men även i ett bredare försörjningsperspektiv.

- Vi kan inte räkna med att vi är hundra procent självförsörjande på energi i Sverige. Vi måste kunna lita på våra grannar. EU och EES är viktiga, men även Nato spelar en roll.

Så tar Ellevio sitt ansvar

Ellevio är en viktig aktör i utbyggnaden av det svenska elsystemet. Henrik Bergström, samhällspolitisk chef på Ellevio, sammanfattade företagets roll i den nationella kraftsamlingen:

- Vi har gått från att vara ett elnätsbolag till att bli en aktiv möjliggörare för elektrifieringen. Det handlar om investeringar, samverkan och att driva på för förändrade regelverk.

Nästa steg – fortsätta kraftsamlingen

Ellevios Effektrapport 2025 lyfter fram både utmaningar och möjliga lösningar. Nu gäller det att gå från ord till handling. Rapporten och seminariet har lagt grunden – men arbetet har bara börjat.

Sidan uppdaterad 21 mars 2025

Hjälpte den här sidan dig?