Svanar och fjädrar får säkrare elnät

Nyheter

Elnät i landskap

Ellevio har byggt en ny elledning till Närkes Kil. Vinnare är dels boende i trakten, men också den stora industrin Suzuki Garphyttan – och traktens svanar.

Sjön Tysslingen utanför Örebro är Sveriges största rastplats för svanar. Tyvärr har svanar under perioder skadats eller omkommit när de flugit in i vårt elnät. Nu har vi byggt om elnätet för att komma bort från problemet. Samtidigt skapade vi också en reservledning som ser till att fabriken i Garphyttan får en ännu tryggare elleverans. Suzuki Garphyttan, som tillverkar ståltråd och industrifjädrar, är en av områdets största arbetsgivare och väldigt beroende av en säker elleverans.

– Vi har tittat på en lösning på det här under en längre tid. Det känns riktigt skönt att vi kan få till det så här bra, säger Anders Öberg som är ansvarig för Ellevios lokalnät på landsbygden.

Projektet innehåller flera delar:

 

Vi har byggt en ny ledning på 1,3 kilometer och på så vis skapat en reservmatning för elnätet i Närkes Kil. Arbetet startade i november 2014 och var klart under sommaren 2015.

Det innebär att vi kunde bygga om och isolera den stora regionnätsledningen som går öster om sjön Tysslingen.

I och med att vi har byggt om regionnätsledningen är den i princip ”svansäkrad”, och vi minskar risken för att råka ut för strömavbrott till följd av att fåglar flyger in i den.

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?