Sthlmflex: Lärdomar och resultat från ett banbrytande flexibilitetsprojekt

Nyheter

Lärdomarna bekräftar att flexibilitetens användning i stor utsträckning är väderberoende, vilket i sin tur innebär att behovet kan vara oregelbundet.

Pilotprojektet Sthlmflex, som avslutas efter fyra vintersäsonger av intensivt arbete och lärande, har gett många viktiga insikter för Ellevio och andra deltagande aktörer. Även om projektet mött flera utmaningar har det banat väg för en djupare förståelse av flexibilitetens roll på energimarknaden.

Stockholmflex skapades inför vintern 2020/2021 som ett pilotprojekt för att möta den växande kapacitetsutmaningen i Stockholmsregionens elnät. Ett av de centrala resultaten från projektet är att Ellevio har nyttjat flexibilitet från marknaden, om än i begränsad omfattning. Det begränsande antalet avrop berodde främst på ett lågt behov, vilket i sin tur hänger ihop med relativt milda väderförhållanden. Behovet av flexibilitet i Stockholm har för Ellevio visat sig vara som störst under perioder med kallare temperaturer, särskilt när temperaturen sjunker under -10 grader och under längre köldperioder.

-- Lärdomarna bekräftar att flexibilitetens användning i stor utsträckning är väderberoende, vilket i sin tur innebär att behovet kan vara oregelbundet och svårt att förutse på grund av säsongsvariationer, säger Magnus Westman Larsson, affärsutvecklare på Ellevio.

Utöver väderförhållandena påverkades flexibilitetsbehovet också av flera oförutsedda omvärldsfaktorer under de senaste åren, framför allt Rysslands invasion av Ukraina som ledde till kraftigt ökade elpriser. Det minskade behovet av flexibilitet ytterligare, vilket gjorde att marknaden inte utvecklades i den takt som förväntades när projektet startade.

Utmaningar och lärdomar

En utvärdering efter vintern 2022/2023 visade att det fanns brister i leveransen av flexibilitet, alltså att Ellevio köpt flexibilitet som sedan inte blivit av. Det visar på behovet av att förbättra valideringsprocesser för både elnätsföretag som behöver flexibilitet och underlätta för leverantörer av flexibilitet. För elsystemet är det viktigt att veta att resurser som aktiveras faktiskt kan leverera den förväntade flexibiliteten.

Från ett lärandeperspektiv har projektet varit framgångsrikt för Ellevio, men låg likviditet i marknaden har varit en betydande utmaning. Denna låga likviditet, som delvis kan tillskrivas det låga flexibilitetsbehovet och den begränsade frekvensen av avrop, har gjort det svårt att skapa en välfungerande marknadsplattform.

-- En ”sällan-marknad” där flexbehov uppstår oregelbundet är inte idealisk för att stimulera en dynamisk och aktiv marknad, säger Magnus Westman Larsson.

Väg framåt: Flexibilitet i alla former

Trots utmaningarna med att etablera en fungerande flexibilitetsmarknad med regelbunden handel ser Ellevio ett växande kapacitetsbehov i Stockholmsregionen. Ellevio bedömer dock att andra flexibilitetslösningar är bättre anpassade för att möta behovet i just Stockholm på kort sikt, tills det finns bättre förutsättningar för en flexibilitetsmarknad.

-- Ett exempel är fordonsladdning där vi har ett projekt för att testa en fullt digitaliserad lösning. Kring årsskiftet kommer vi att testa nedstyrningsförmågan på cirka 200 laddgator i vårt elnät. Det vill vi ska bli alternativ för fler elnätskunder i framtiden. I Stockholmsregionen kommer även den produktionsgaranti som Ellevio har avtalad med Stockholm Exergi fortsätta vara en viktig pusselbit för att garantera våra elnätskunder extra leveranssäkerhet, säger Magnus Westman Larsson.

Framöver kommer Ellevio aktivt arbeta vidare med flexibilitet i olika former och över alla geografier. Flexibilitetslösningar kommer att vara avgörande för att möta framtida kapacitetsbehov och säkerställa att energisystemet förblir robust och flexibelt, menar Anders Ekberg, chef för drift och underhåll på Ellevio.

-- Ellevio satsar på digitalisering av elnätet och utvecklar nya förmågor för att bli ett energibolag i framtidens elsystem. I Sverige går vi mot en fördubbling av elbehovet fram till 2045, där mycket realiseras redan till omkring 2030. Det kommer krävas investeringar i elnätsinfrastruktur för att klara energiomställningen, men samtidigt måste vi hitta innovativa lösningar för att effektivisera verksamheten och hjälpa våra kunder. Flexibilitet kommer därför fortsätta vara ett centralt inslag i vår strategi, säger Anders Ekberg.

Fakta: Vad menas med flexibilitet i elnätet?

Idag är samhället ständigt beroende av en pålitlig tillgång till el. Oftast ökar elanvändningen på morgonen och kvällen, vilket skapar högre efterfrågan på eleffekt som behöver transporteras genom elnäten under dessa tider. Om ett elnätsbolag kan minska dessa tillfälligt höga belastningar genom att få sina kunder att tillfälligt ändra sitt energianvändningsmönster, kallas det för flexibilitet.

Genom flexibilitet kan man uppnå en mer jämn fördelning av belastningen på elsystemet, då elnätskunder justerar sin el- och effektanvändning. En jämnare belastning gör att elsystemet kan utnyttjas mer effektivt, vilket i sin tur kan leda till att nya kunder kan anslutas snabbare. Dessutom kan de aktörer som bidrar med flexibilitet få ersättning för detta.

Läs mer på https://www.svk.se/sthlmflex

Sidan uppdaterad 6 september 2024

Hjälpte den här sidan dig?