Så kan ditt företag sänka effekttopparna

Nyheter

Gustav Fredricson, kundsupport och Fredrik Lejonqvist, Key Account Manager för små och medelstora företag på Ellevio

Från den 1 januari införs effektavgifter för de flesta företagskunder, vilket innebär en förändring för många verksamheter. Större företag med säkringar över 63 A har redan haft dessa avgifter i flera årtionden, men nu följer mindre företag efter. För att anpassa sig behöver verksamheter identifiera sina effekttoppar och implementera nya arbetssätt.

-  Genom att förstå och hantera effekttopparna kan företag inte bara sänka sina energikostnader utan även bidra till långsiktigt lägre elnätspriser, säger Fredrik Lejonqvist, Key Account Manager på Ellevio med ansvar för små- och medelstora företag.  

Mer effektiv användning av elnäten 

Effektavgifter för elnätet införs som ett krav från Energimarknadsinspektionen. Syftet är förenklat uttryckt att förlänga livslängden på de befintliga elnäten och flytta investeringar i ny kapacitet framåt i tiden. Om kunderna sänker sina effekttoppar och jämnar ut elanvändningen räcker nuvarande elnäten till fler kunder och en ökad elanvändning. Prognosen säger att vi kommer att använda dubbelt så mycket el i Sverige om 20 år. 

Analysera och förstå elanvändningen 

En energikartläggning är nyckeln för att identifiera de mest effektkrävande aktiviteterna i verksamheten. För att sedan optimera och jämna ut elanvändningen krävs det oftast en beteendeförändring. 

- På Mina Sidor företag på ellevio.se finns detaljerad information om förbrukningen för att få fram vilka aktiviteter som förorsakar de största topparna, säger Fredrik Lejonqvist. 

- Genom att ändra rutiner och använda smarta tekniska lösningar går det sedan att minska elanvändningen och effekttopparna.   

Nya beteenden 

Generellt gäller att undvika att flera maskiner startas och används samtidigt. Samtidigt ska utrustning som inte behövs stängas av. Det kan krävas en utbildning av personalen om vikten av att spara energi och effekt. Att märka ut maskiner som kräver mycket effekt och att sätta upp nya rutiner för uppstart av utrustning kan också löna sig.  

- Vi vet bland annat att det inte är ovanligt i restaurangkök att samtliga ugnar sätts på samtidigt på morgonen trots att inte alla behövs – de tar dessutom olika lång tid att bli varma. Detta beteende skapar förstås en effekttopp som går att undvika, säger Gustav Fredricson, kundsupport på Ellevio. 

Teknik som hjälper 

Förutom att ändra vanor finns en del tekniska lösningar som kan minska verksamhetens effektbehov. Timer, lastbalansering och annan styrutrustning kan hjälpa att flytta elanvändningen till andra tider och jämna ut förbrukningen. Att visualisera den aktuella elanvändningen kan hjälpa personalen att förstå och agera på effekttopparna. Långsiktigt kan medvetna investeringar i energisnålare utrustning bidra till att sänka effektbehovet. 

- Vill man som företagare få branschspecifika tips och råd kan jag bara rekommendera att ta kontakt med en rådgivare på energi- och klimatradgivningen.se. De erbjuder även webbinarier som riktar sig till specifika verksamheter, säger Gustav Fredricson. 

På ellevio.se/effekt kan du läsa mer om hur effektavgiften fungerar och hur du hittar information om just dina effekttoppar. 

Effekthantering i tre steg: 

  1. Analysera och förstå verksamhetens effektbehov. På Mina Sidor företag kan du se och ladda ned dina mätvärden och verksamhetens effektbehov timme för timme. Leta efter mönster och se vilka arbetsmoment och maskiner som förorsakar topparna. 
  2. Se över rutiner och beteenden. Ta reda på om ni genom ändrade vanor kan sprida ut elanvändningen över dygnet. Kan viss elanvändning undvikas helt eller flyttas till andra tider, helst utanför de ordinarie arbetstiderna?  
  3. Använd smart teknik. Timers, lastbalansering, styrutrustning för inomhusklimat och liknande hjälpmedel kan ha stor betydelse på ditt energi- och effektbehov. När du ska köpa ny utrustning, kontrollera effektbehovet, möjligheten att styra effekten och eventuell inbyggd tidsstyrning. 

Tips för att sänka kostnaden ytterligare

Kontrollera din huvudsäkring. I många fall ser vi att timmedeleffekten på trefas ligger långt under det maximala effektuttaget som är möjligt. Om du kan byta till en mindre säkring, kan du spara pengar. Kontakta en behörig installatör som kan hjälpa dig både med mätning av effektbehovet och en eventuell nedsäkring.   

Sidan uppdaterad 20 november 2024

Hjälpte den här sidan dig?