Ny storsatsning lägger grunden för framtidens elnät

Nyheter

Färre och kortare strömavbrott, lättare för kunden att styra sin elanvändning och ett avgörande steg på vägen mot energiomställningen och elektrifieringen av samhället. Det blir några av resultaten när Ellevio, ett av Sveriges största elnätsföretag, tecknar avtal med Malmöbaserade One Nordic och franska teknikjätten Sagemcom för att leverera nästa generations system för elmätning till nära en miljon kunder.

- Ellevio blir ett av de första elnätsföretagen att ta nästa kliv mot ett smart, kundcentrerat mätarsystem. Moderna elmätare ger både högre leveranssäkerhet och underlättar för dem som i framtiden vill producera egen el, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

Just nu pågår den största omställningen av energisystemet i modern tid. Smarta elnät spelar en nyckelroll, och med det nya avtalet kan Ellevio gå vidare med att implementera en av de avgörande pusselbitarna - ett modernt elmätarsystem. De nya mätarna kommer till en början att installeras i ett pilotprojekt i Stockholm under perioden april 2020 till september 2020, men samtliga av Ellevios  960 000 kunder kommer att ha fått en ny mätare innan utgången av 2023.

- Detta är ett av våra strategiskt viktigaste projekt för att förverkliga ett klimatsmart samhälle. Med det nya mätarsystemet möter vi både samhällets energiutmaningar och ger Ellevios kunder bättre information om sin elanvändning. I framtiden kommer du att kunna styra din elförbrukning till de tider på dygnet när det är som mest gynnsamt, säger Johan Lindehag.

Framväxten av ett smart elnät kommer även att kunna ge Ellevio viktig information för att bättre kunna förstärka elnätet, med färre och kortare avbrott som följd. Dessutom stärker det arbetet med att möta de utmaningar som energiomställningen och elektrifieringen av samhället medför för elsystemet. Avtalet med One Nordic och Sagemcom sträcker sig över tio år, med möjlighet till förlängning i max sex år, och innehåller leverans av drygt en miljon smarta elmätare med installation, kommunikationslösning, systemimplementation och tillhörande tjänster.

- Partnerskap är någonting som vi på Ellevio värderar högt och har fokuserat på under hela upphandlingsprocessen. Komplexa infrastrukturprogram som detta kräver ett starkt och transparant samarbete för att lyckas, och vi är både nöjda och förväntansfulla med vårt val av One Nordic och Sagemcom, säger Johan Lindehag.

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?