Jonas och Louise är redo på julafton

Nyheter

Louise Sköld och Jonas Rostedt jobbar på julafton och är redo om strömmen går.

När vi andra ser på Kalle, öppnar klappar och mumsar på julmat är personal från Ellevio alltid redo att rycka ut om något inträffar. Vi har pratat med Jonas och Louise, två av personerna som firar jul på jobbet.

Är det någon som kan allt om el så är det Jonas Rostedt, driftledare på Ellevios driftcentral i Karlstad. Han har arbetat med el i hela sin yrkeskarriär, först som elektriker, sedan ute på fält som linjemontör, både på lokal- och regional nivå, och nu arbetar han som driftledare i Karlstad där han också bor.

Dagtid består hans team av ungefär 12 personer och när det finns behov är de några fler. Nattetid och på helger finns alltid två personer på plats och en i beredskap ifall något oförutsett skulle hända.

– Vi är en blandning av män och kvinnor i olika åldrar. Men de flesta av oss har någon slags kraftutbildning. Det är en fördel att ha det när man pratar med tekniker och montörer ute på fält så att man vet vad det handlar om.

Arbetar dygnet runt

Jonas förklarar att driftcentralen jobbar 24/7 varje dag året om. Teamet arbetar i tre skift och rent praktiskt går arbetet ut på att övervaka hela Ellevios nät från Hälsingland i norr till Halland i söder.

– Det gör vi tack vare våra datasystem. Blir det avbrott ser vi det direkt på någon av våra tio datorskärmar, gör felsökningar och kontaktar därefter våra reparatörer.

20 mil norrut sitter Louise Sköld. Hon jobbar som rådgivare på Ellevios kundservice i Borlänge. Det är bråda dagar för Louise och hennes kollegor. Inte bara för att det är vinter utan även för att det är betydligt fler som ringer kundservice nu sedan elpriserna stigit så kraftigt. Louise som arbetar som kundservicerådgivare berättar att många är oroliga, ledsna och även arga på de höga priserna.

– Vi försöker förklara orsakerna till höjningen och att vi inte rår på priserna. En del förstår och ber om ursäkt för att de skäller, andra slänger bara på luren. Men i det här yrket får man inte ta det personligt. Då har man valt fel jobb.

”Djupa andetag”

Varje dag tar Louise emot ett hundratal samtal och mejl och det är alla möjliga slags människor som ringer.

– De flesta kunder är trevliga men ibland känns det som om folk bara ringer för att skrika av sig. Och då låter jag dem göra det, säger Louise och menar att det är bättre att hon får ta smällen än någon annan i personens närhet.

Ringer hela tiden

Precis som på kundservice är jobbet i driftcentralen helt händelsestyrt. Det Jonas Rostedt gillar bäst med sitt yrke är just att ingen dag är den andra lik.

– Det ringer hela tiden och råkar det vara en lugn stund undrar man om det blivit fel på telefonin, skrattar han.

Under vinterhalvåret står vädret av naturliga skäl för många avbrott.

– Vi har alltid personal som är beredda att rycka in när vädret plötsligt skiftar, träd faller omkull och orsakar strömavbrott.

Eftersom driftcentralens anställda jobbar i skift får alla arbeta obekväma tider några gånger per år. Julafton är en sådan dag och i år är det Jonas tur att ta eftermiddagsskiftet.

– Det är ett skift som ingen vill ha eftersom du både missar Kalle Anka och julmaten. Men jag har utflugna barn och frugan får fira med vänner, så det är ändå okej.

Och skulle julabstinensen bli för svår har driftcentralens julaftons-team ett litet kök.

– Ja lite julmat kommer vi säkert kunna lyxa till med framför våra skärmar, avslutar han.

Om Jonas och Louise

Namn: Jonas Rostedt
Ålder: 55 år
Yrke: Driftledare på Ellevios driftcentral
Bor: Karlstad

Namn: Louise Sköld
Ålder: 21 år
Yrke: Rådgivare på Ellevios kundservice
Bor: I Borlänge

Sidan uppdaterad 11 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?