Sigrid ser på sin elanvändning i nytt ljus med hjälp av Ellevios app

Nyheter

Genom Ellevios app har elräkningen blivit tydligare för Sigrid Arén. – Nu förstår jag vad det är som drar el men också hur jag själv kan påverka, säger hon.

Sigrid kommer ursprungligen från Göteborg men har nu bott i Stockholm i några år. Efter att först ha bott i studentlägenhet bor hon nu i egen lägenhet. Sin elanvändning är inte något Sigrid tidigare reflekterat kring, men för henne har appen blivit ett viktigt hjälpmedel för att förstå vad i hemmet som drar el men också hur hon kan vara med och påverka sin elanvändning och koldioxidutsläpp.

Fakturan blir lättare att förstå

– Jag tänker att en villa ofta drar mer el än en lägenhet, men appen fyller ändå samma funktion för mig som bor i lägenhet, berättar Sigrid. Även om jag inte använder jättemycket el så blir det genom appen mycket tydligare och jag får en större förståelse för min egen elanvändning, vilket känns viktigt för mig.

– Annars är det lätt att sådana praktiska saker i livet bara flyter på och att man betalar fakturan som kommer varje månad. Det jag har tyckt är så skönt med appen är att jag får kontroll och översikt över elen och att det inte bara är en faktura som jag inte förstår mig på. Bara det är en skön känsla i sig.

Diagram visar vad i hemmet som drar mest

För Sigrid är det också viktigt att förstå sin elanvändning ur ett hållbarhetsperspektiv. Genom det lilla kan man påverka mycket och det hon bland annat uppskattar med appen är att kunna se vad som drar mest el i hemmet. En funktion som bygger på schabloner, baserat på den profil man angett i appen. Hon blev överraskad när hon såg vad i hennes hem som faktiskt drog mest el.

– I appens diagram såg jag att min tvättmaskin drog lika mycket el som hela mitt kök. Det blev en ögonöppnare för mig. Jag tror att innan har jag spontantvättat mer, men efter att jag såg diagrammet i appen så har jag börjat planera min tvätt mycket mer.

Sigrid Ladda ner Ellevios app

Blir du också nyfiken på hur din elanvändning och klimatpåverkan ser ut, vilka tips som inspirerar dig eller vill du kanske se hur din användning ser ut jämfört med jämförbara hushåll? Ladda ner Ellevios app på Google Play eller App Store.

Du kan också läsa mer på ellevio.se/app

Fakta

  • Namn: Sigrid Arén
  • Ålder: 22 år
  • Bor: Singelhushåll i lägenhet, 44 kvm
  • Yrke: Student
  • Elleviokund sedan: 2020

Sidan uppdaterad 11 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?