Ellevio och Malungs Elnät säkrar skidsäsongen

Nyheter

Under vinterhalvåret strömmar det svenska folket till populära skidorter som Sälen och Idre för avslappnande veckor i backarna, spåren och bastun. Men för att liftsystem, snökanoner och laddning av elbilar ska fungera måste det finnas en stabil tillförsel av el. Därför har Ellevio och Malungs Energi förstärkt elnätet i området.

Sälen och Idre är några av Sveriges mest omtyckta skidorter, med tiotusentals besökare som njuter av både fjäll och dal varje år. Alla som någon gång har befunnit sig på en skidort har nog slagits av tanken på vilket otroligt komplext maskineri som driver hela systemet. Inte minst innebär skidturisternas ankomst stora elförsörjningsbehov och behov av en säkrad tillgång till energi.

- Vi brukar säga att vi inte bara driver Sveriges största fjällanläggning – vi driver en hel stad, säger Jonas Bauer, destinationschef för SkiStar Sälen.

- Utöver ett skidsystem med 90 liftar driver vi två SkiStar lodge med totalt 1 400 bäddar, ett äventyrsbad och sex affärer. Dessutom förmedlar vi över 2 500 boenden och driver en rad kommersiella fastigheter. Vi ser till att all infrastruktur funkar som den ska för våra gäster, säger Jonas Bauer.

image received via email

Hans Unander (S), kommunstyrelsens ordförande, Stefan Jansson, Malungs Elnät och Jonas Bauer, destinationschef på SkiStar.

Elen är central för kundupplevelsen

- Om det blir strömavbrott och liftarna slutar fungera, samtidigt som gästerna inte kan basta, laga mat, duscha varmt eller använda wi-fi, förlorar vi en stor del av vår kundupplevelse. Vi är dessutom beroende av att kunna producera snö i våra snökanoner för att kunna leverera en alpin skidåkning i toppklass, inte minst i och med att vi erbjuder snögaranti till våra besökare, förklarar Jonas Bauer.

För ett skidsystem som Sälen, vars topputtag i effekt motsvarar cirka 20 000 eluppvärmda villor, är det alltså av yttersta vikt att det finns en god och stabil överföring för att i högsta möjliga mån undvika strömavbrott och att skidåkare fastar i liftarna. Samtidigt jobbar SkiStar hårt med att energieffektivisera sin verksamhet. Det har lett till att effektbehovet ligger kvar på samma nivåer som det gjorde för tio år sen, trots stora satsningar på anläggningen och fastigheterna.

Ellevio och Malungs Elnät räddar vintern

För att kunna säkra upp tillgången på de väldigt stora mängder energi som både Sälen och Idre efterfrågar har Ellevio, som äger det regionala elnätet i området, tillsammans med det lokala elnätsbolaget Malungs Elnät beslutat att stärka upp elnätet.

- Med ett ständigt växande fjällområde och en framtidsutveckling som kommer att kräva mer av elnätet så måste vi trygga kapaciteten av flera anledningar. Ställverket som är nästan 40 år är i behov av en uppgradering. Fjället har växt ur sin kostym samt att samhället i stort har förändrats mycket under dessa 40 år. Kapaciteten säkras nu för en fortsatt utbyggnad och elektrifiering inom kommunen säger Stefan Jansson, chef för drift och entreprenad på Malungs Elnät.

- Elöverföringen är väldigt viktig för den framtida utvecklingen i kommunen, menar Hans Unander (S), kommunstyrelsens ordförande i Malung-Sälen.

- Utvecklingen går fort och tack vare satsningen som Ellevio och Malungs Elnät gör så framtidssäkrar vi regionen. Inte minst för besöksnäringen, som är den största ekonomiska kraften vi har i Malung-Sälen, säger Hans Unander.

Fredrik Johansson, projektledare på Ellevio
Fredrik Johansson, projektledare på Ellevio

Dubbelt så stort ställverk

För att minska sårbarheten för regionen och skidanläggningarna har Ellevio tillsammans med Malungs Elnät identifierat att det har funnits ett behov av att renovera och bygga ut ställverket med en transformator.

Fredrik Johansson, projektledare på Ellevio, berättar att den nya transformatorn innebär att ställverket i Sälen blivit dubbelt så stort. Dessutom ska området stärkas upp med en ledning som minskar risken för strömavbrott och en shuntreaktor som gör att energin flödar på ett så effektivt sätt som möjligt.

- Vi är väldigt glada att våra projekt bidrar till att aktörer som SkiStar ska kunna fortsätta skapa oförglömliga vinterupplevelser för sina gäster – men också till en fortsatt utveckling av Dalarnas elektrifiering, avslutar Fredrik Johansson.

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?