Ny forskning: Elektricitet från levande växter

Framtidens energi

I framtiden kan vi få elektricitet från levande växter. Det menar den nederländska designern Ermi van Oers som tillsammans med sitt forskarteam tagit fram en lampa som drivs helt och hållet på energi från levande växter.

Ermi van Oers kallar projektet för ”Living Light”, det levande ljuset. Uppfinningen är en lampa som avger ett svagt atmosfäriskt ljus som hämtar sin elektricitet från en levande växt. Lampan behöver inte kopplas till ett eluttag utan hämtar sin energi från växtens fotosyntes som är ihopkopplad med lamparmaturen.

I nederländska Rotterdam används tekniken redan inom stadsplanering där en stadspark får belysning enbart med hjälp av växtligheten. Projektet är ett samarbete mellan stadsledningen och Ermi van Oers.

Ermi van Oers och det levande ljuset ”Living Light”.

Små mängder energi

Än så länge kan tekniken endast producera ytterst små mängder energi. ”Den levande lampan” behöver laddas en hel dag för att kunna ge ljus under en halvtimme. Men Ermi van Oers har höga förhoppningar.

– Framtidens gatlyktor skulle kunna kopplas ihop med träd. Skogar skulle kunna bli tillkraftstationer. Risfält i Indonesien skulle kunna producera mat och elektricitet för den lokala befolkningen. Det här kan utvecklas till något riktigt stort säger hon till designtidningen Dezeen. Och i ett längre framtidsperspektiv hoppas hon på en utveckling som gör att varenda krukväxt är försedd med teknologin och att den blir en naturlig del av vårt energisystem.

– Naturen kommer att få ett högre ekonomiskt värde och vi kommer att börja skapa fler gröna utrymmen så att den biologiska mångfalden kan tillåtas få blomma, samtidigt som vi sänker växthusgasernas påverkan, avslutar Ermi van Oers.

Källa: dezeen.com

Här kan du läsa mer om Ermi van Oers Living Light och Plant-e.

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?