Ellevios app hjälpte Uffe sänka sin energiförbrukning med 6 000 kWh

Energi hemma

"Jag är nog den mest frekventa användaren av appen av alla och är i princip inne och tittar i appen varje dag för att följa vår elförbrukning hemma", säger Ulf Viberg, digital utvecklingsledare på Ellevio.

Du har väl inte missat alla smarta funktioner i Ellevios app som gör att du kan få en bättre överblick över din energiförbrukning? Funktioner som har varit en stor anledning till att Ellevios medarbetare Ulf Viberg och hans familj har lyckats minska sin energiförbrukning. Gillar du att tävla, lika mycket som Uffe gör, så kan du jämföra din energiförbrukning med dina grannar i appen.

Ulf, eller Uffe som han kallas av de flesta, är digital utvecklingsledare och sedan 2021 ansvarig för Ellevios smarta app. Sedan drygt ett år tillbaka har appen också blivit en ständig följeslagare i Uffes privatliv.

– Jag är nog den mest frekventa användaren av appen av alla och är i princip inne och tittar i appen varje dag för att följa vår elförbrukning hemma. Min favoritfunktion är årsvyn under detaljerad historik, där jag kan jämföra hur det gått i år med tidigare år. Jag gillar tävlingsmomentet det skapar när jag kan se månad för månad om vi använt mindre energi i hemmet, berättar Uffe.

Appen kan hjälpa dig att minska din elkostnad


Appen har blivit ett viktigt hjälpmedel i Uffes hemmaprojekt, som gått ut på att få en bättre kontroll över familjens elförbrukning. Ett projekt där han engagerat hela sin familj, som består av hans fru Anna och barnen Hugo, 17 år, och de 15-åriga tvillingarna Noel och Dante.

– Vi bor i ett gammalt funkishus på cirka 150 kvadratmeter med 50 kvadratmeters källare. Huset har många gamla tvåglasfönster och värms upp av bergvärme. Alla i familjen sportar mycket vilket gör att det går åt mycket vatten för dusch och tvätt. Och jag måste erkänna att innan elpriserna steg för cirka två år sedan så hade vi inte speciellt bra koll på vår energiförbrukning, utan vi ville ha det varmt och gott, säger Uffe.

Täta fönster och sänk golvvärmen

Det var när Uffe började prata med sina kollegor om att familjen hade en elförbrukning på cirka 31 000 kWh under ett år och alla sa ”jaha då är det väl dags att byta från direktverkande el” som det blev uppenbart att en förändring borde göras. Eftersom de redan har ett bra uppvärmningssätt med bergvärme, så bestämde sig familjen för att lära sig mer och verkligen göra något åt sin energiförbrukning. Förhoppningsvis att de når målet för 2023, att inte använda mer än 22 000 kWh per år.

– Standardtipset för husägare är att sänka inomhustemperaturen, vilket vi har gjort. Och det är förstås en stor faktor för energiförbrukningen. Vi insåg också att våra tvåglasfönster är väldigt dragiga. Att byta ut dem skulle bli dyrt så vi såg i stället till att byta ut alla gamla tätningslister kring fönstren vilket minskade draget. Vi har också golvvärme med direktverkande el i några av våra badrum, ett har vi stängt av helt och det andra har vi sänkt värmen på, berättar Uffe.

Uffes hus i vinterskrud
Uffe och hans familj bor i ett gammalt funkishus på cirka 150 kvadratmeter med 50 kvadratmeters källare.

Elbonus som morot

För att nå målen har det varit viktigt att få med hela familjen. Uffe har bland annat infört en elbonus för barnen som betalas ut vid årets slut om familjen når årets mål.

– Alla i familjen har kanske inte varit lika på som jag när det kommer till att minska elförbrukningen. Min fru var väl inte helt förtjust när jag sänkte värmen ytterligare hemma, men hon gillade sina varma tofflor som jag köpte till henne, berättar Uffe med ett skratt. Men alla har bidragit på olika sätt. Killarnas bidrag är bland annat att duscha betydligt kortare än tidigare och att se till att datorer/spelkonsoler stängs av när de inte används. När det inte räcker med att tjata så funkar det alltid med en slant, det är en bra morot för tonåringar.

Ulf lägger in en vedklabbe i kaminen
Uffe och hans familj har sänkt inomhustemperaturen för att minska sin elförbrukning. Lite ovant till att börja med, men tofflor och att elda i kaminen värmer gott.

Optimera din elförbrukning

I Ellevios app kan du följa din förbrukning, din elkostnad och din klimatpåverkan kopplat till din elanvändning, nu och historiskt. Här hittar du även information kring dina fakturor och får smarta tips på hur du kan sänka din energiförbrukning tack vare artiklar som handlar om energiområdet och Ellevio.

– Vi vill att våra kunder ska få en bättre förståelse för sin energiförbrukning, och ge dem möjlighet att aktivt bidra i den energiomställning som hela samhället behöver gå igenom. Appen är en viktig möjliggörare för detta och vi arbetar ständigt med att utveckla dess funktioner och göra den mer användarvänlig, säger Uffe.

Du kan även få prognoser som visar när elen är som billigast och dyrast under det närmaste dygnet så att du exempelvis kan ladda bilen eller tvätta när elpriset är som lägst, vilket är intressant för de kunder som har rörligt timprisavtal. I ”Förbrukningskollen” hittar du information om avvikelser i din elanvändning, vilket gör att du kan få en tidig indikation på om något eventuellt har gått sönder som påverkar elförbrukningen.

Uffe hemma vid sitt köksbord
Uffes familj har tack vare appen lärt sig mer om sin egen elförbrukning, vad elen kostar och vilka saker som drar mycket el. 

– För mig har appen varit en viktig grund i att skapa en förståelse i vår familj för vår energianvändning. Sen har jag kompletterat med en smart hemlösning, med pluggar som kan mäta elanvändningen i specifika uttag och även stänga av apparater, lampor, osv med automatik. Hela familjen har verkligen lärt sig om vår elförbrukning, vad elen kostar och vilka saker som drar mycket el. Det känns bra att minska vår förbrukning och på så sätt också minska vår klimatpåverkan. Med en god överblick blir det mycket enklare att göra en förändring av sin elförbrukning, vilket inte minst vår familj är ett gott bevis på, avslutar Uffe.

Få bättre koll i vår app

Att hålla koll på din elanvändning är smart, både för ekonomin och för klimatet. Därför har vi skapat en app med en mängd smarta funktioner som hjälper dig att hålla koll på din elanvändning och dess klimatpåverkan. Sedan lanseringen 2021 har fler än 170 000 kunder laddat ner appen och använder den regelbundet.

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?