Så sparar du energi i sovrummet (och får en bättre sömn på köpet)

Energi hemma

""
Vilken temperatur man vill ha i sovrummet är individuellt men man brukar säga att en perfekt sovrumstemperatur bör ligga på 16–18 grader. Om du har nerdragna persienner eller rullgardiner håller de kvar värmen i rummet under natten så att den inte sipprar ut.

Hur varmt har du när du sover? Och visste du att du inte bör placera större möbler eller långa gardiner framför ett element? Här kommer tips på hur du blir energismart i sovrummet.

Stäng av alla elektriska prylar med ett enda tryck med hjälp av en grenkontakt med strömbrytare. Använd inte fjärrkontrollen då den inte stänger av apparaterna helt utan ställer dem bara i standby-läge som i sin tur drar onödig energi.

1. Använd energisparläge på datorn

Egentligen bör man inte ha sin dator i sovrummet. Där ska man ju sova och inget annat. Men om har du en dator där så ställ in den så den går ned i viloläge och att skärmen är släckt när du inte använder den.

Rätt temperatur

En sval temperatur i sovrummet gör att du sover bättre. Ytterligare ett energispartips är att dela in hemmet i zoner och även sänka värmen i ett eller flera andra rum som du inte vistas i så ofta. Glöm inte heller att sänka värmen när du reser bort.

Visste du att…

Vilken temperatur man vill ha i sovrummet är individuellt men man brukar säga att en perfekt sovrumstemperatur bör ligga på 16–18 grader. Tänk på att för varje grad som du sänker värmen i hemmet minskar du energikostnaderna med fem procent.

Skaffa en laddstation

Det är inte många som vet att så länge mobilladdaren sitter i uttaget drar den ström, även om mobilen är bortkopplad. Ordna en laddstation till familjens mobiler, elektriska apparater, spel och annat som är lätt att stänga av. Använd en grenkontakt med strömbrytaren så är det lätt att stänga av allt med ett klick.

Lågenergilampor och LED-belysning

Byt till lågenergilampor eller LED-belysning. Ju fler watt desto mer energi drar lampan när den är tänd. Byt till lågenergilampor i alla rum, även i sovrummet.

Skapa korsdrag

Vädra några minuter med korsdrag istället för att låta fönstret stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan. Vädrar du för att få svalt i sovrummet är det bättre att dra ner värmen på elementet. Under sommarhalvåret kan du stänga av elementet helt.

Blockera inte elementen

Placera inte stora möbler framför elementen. Värmen hindras från att sprida ut sig i rummet om stora möbler eller långa gardiner blockerar elementen.

Kolla tätningslisterna

Känn efter ifall det drar vid fönster och dörrar där värmen ofta kan läcka ut. Kanske behövs ny tätning.

Använd persienner eller rullgardiner

Om du har nerdragna persienner eller rullgardiner håller de kvar värmen i rummet under natten så att den inte sipprar ut.

Visste du att…

En vanlig spelkonsol drar 177 watt i standby-läge. Det blir cirka 1 825 kronor på ett år per apparat!

Källor: Allmännyttan, Polarpumpen

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?