Så kan du spara el i lägenheten

Energi hemma

Frukost uppdukad i köket

”Sänk inomhustemperaturen en grad och spara fem procent av uppvärmningskostnaden.” Har du hört den förut? Det är ett budskap att ta fasta på för den som bor i villa – men hur kan den som bor i lägenhet, där värmen ingår i hyran, spara el? Vi har samlat de bästa tipsen.

Värme och varmvatten står för den absolut största delen av den totala elförbrukningen för villaägaren. I en lägenhet däremot ingår både värme och varmvatten nästan alltid i hyran, eller avgiften. Men det finns kilowattimmar att spara även för den som bor i lägenhet. Genom att tänka smart och göra små förändringar i vardagen kan du som bor i hyresrätt eller bostadsrätt sänka din förbrukning.

– Det som är bra är att det finns flera enkla åtgärder som är gratis eller bara kräver en mindre investering och som kan sänka din elförbrukning, säger Maria Fredlund, energi- och klimatrådgivare i Stockholmsregionen.

I en lägenhet är det alltså främst de elektriska produkterna som du kan påverka. Börja med att se över de största apparaterna, och kom ihåg att många bäckar små kan göra skillnad.

9 elspartips för lägenheten

  1. Golvvärme är en riktig energitjuv. Lägg ut mattor och använd tofflor eller raggsockor i stället om det känns kallt om fötterna.
  2. Även handdukstorken drar mycket el. Stäng av helt, eller ha den bara på när du måste.
  3. Skippa torktumlaren och använd en torkställning för att torka tvätten.
  4. Fyll tvättmaskinen, se till att inte använda högre temperatur än du behöver och använd Eco-program.
  5. Samma sak gäller för diskmaskinen. Kör bara när den är full och använd Eco-programmet.
  6. Byt ut gamla glödlampor till LED-lampor, och kom ihåg att släcka där du inte är.
  7. Se över temperaturen i kyl och frys. +4 °C i kyl och -18 °C i frysen ger bra matförvaring och låg energianvändning.
  8. Sluta med standby och dra ut laddaren när du har laddat klart.
  9. Lägg lock på kastrullerna och använd vattenkokare när du bara ska koka upp vatten – den drar mindre energi än spisplattan.

Få koll på din elanvändning

Att följa sin elanvändning är smart, både för ekonomin och klimatet. Via Ellevios app kan du följa din förbrukning, se ditt klimatavtryck och mycket mer.

Det finns även elmätare som ansluts direkt i vägguttaget. De mäter elförbrukningen på apparaten du har kopplat in (exempelvis kaffebryggaren eller handdukstorken) och kan även räkna ut elkostnaden. Vissa bibliotek lånar ut elmätare gratis, och de finns även att köpa i många elektronikbutiker.

Minskad elanvändning ger lägre priser

Visste du att en minskad elanvändning totalt i Sverige faktiskt bidrar till lägre priser? Minskad efterfrågan på el är det som snabbast kan sänka elpriserna, enligt en studie som forskningsföretaget Energiforsk står bakom (Energiforsk är ett icke vinstutdelande aktiebolag som ägs av Energiföretagen Sverige, Svenska kraftnät, Energigas Sverige och Nordion Energi).  I det stora perspektivet kan det alltså vara värt att tänka på sin inomhustemperatur, även för den som bor i lägenhet.

 

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?