För Dennis och Bambi är prepping en livsstil
Energi hemma
Dennis och Bambi Lundin är preppers. Det innebär att de, vid en krissituation, kan vara självförsörjande i ungefär två månader. Dennis har också startat en egen prepping-grupp på Facebook. Där ökar antalet medlemmar för varje dag.
Dennis och Bambi Lundins preppinghistoria började med att paret köpte ett torp på landet mellan Lilla Edet och Göteborg.
– Torpet hade varken el eller indraget vatten så vi lärde oss ganska snart att leva i en konstant ”krissituation”, eller vad man nu kan kalla det med normala mått mätt, säger Dennis.
Han berättar att om samhället skulle stängas ner under två månader skulle han och Bambi klara sig ändå tack vare sitt preppingförråd.
Dennis har gjort en YouTube-video där man kan följa hans matinköp till familjens preppingförråd. Tonfisk i olja, majonnäs, pasta, havregryn, konserverade bönor, saltgurka, rapsolja och picnicbog är exempel på varor han köper. Men även saft och nötchoklad.
– Chokladen kallar jag för moralhöjare. Då får man i sig lite socker och energi från nötterna. Man ska inte underskatta saker som höjer moralen när tiderna är ledsamma, konstaterar han.
– Och glöm inte heller vattnet. Tänk på att vattenförsörjningen kan sluta fungera, så lagra 40 – 50 liter i garderober eller i något förråd. Och tänk på att rotera det 1-2 gånger per år.
Många har blivit preppers
Vid elavbrott tipsar Dennis om att flytta in alla familjemedlemmar i ett och samma rum och att laga mat med ett enkelt spritkök. Gasol- eller fotogenkaminer kan vara bra att ha men då måste man tänka på att ha en fungerande ventilation. Han vill även slå ett slag för en radioapparat som går på batterier så att man kan få uppdaterad samhällsinformation.
Precis som många andra preppingexperter märkte Dennis att folk fick bättre koll på beredskapen under pandemin. På sociala medier, exempelvis Facebook, finns ett antal preppinggrupper. Dennis har själv startat en grupp som heter "Prepping & krisberedskap Sverige", och som växer hela tiden. Han välkomnar alla som är intresserade av ämnet.
– Bilden av den klassiska preppern har kommit på skam. Galningen som bor i en bunker och gömmer sig stämmer inte riktigt, även om dessa också finns såklart. Men när man följer folk i vår Facebook-grupp skulle jag säga att den typiska preppern är vem som helst som känner att de vill ha beredskap.
– Till vår grupp är alla välkomna som är intresserade av att bättra på sin beredskap. Vi har en stor blandning av folk. Allt från vardagsprepping till de som är mer hardcore. Alla får plats och delar kunskap. Ålder, kön, yrke eller liknande är oviktigt.
Personliga kriser
För Dennis har preppingen blivit en livsstil och han vill betona att det inte alltid behöver handla om krig och stora katastrofer.
– En kris kan komma på många sätt. Det kan vara en sådan enkel sak som en personlig kris, att du till exempel blir av med jobbet i några månader. Men har du preppat har du underlättat din vardag även där. Så prepping behöver inte alltid vara det mest dramatiska. Det är viktigt att tänka på tycker jag. Ju mer beredd du är på vad som än må hända, ju drägligare kommer din vardag att bli när det väl händer. Det är vad prepping handlar om för mig och Bambi.
Exempel på varor Dennis och Bambi har i sitt beredskapsförråd
Vatten, mat (till exempel torrvaror och konserver), spritkök, filtar eller fotogen/gasolvärmare för värme och en batteridriven radio.
Fakta
Namn: Dennis Lundin
Ålder: 48 år
Yrke: Arbetar som vårdare på LSS hem
Familj: frun Bambi
Bor: Paret har ett torp i Västra Götaland
Mer info
Röda Korsets tips vad man bör ha hemma inför kriser och katastrofer
Om krisen eller kriget kommer. Information från MSB
Civilförsvarsförbundets information vid långvariga elavbrott
Sidan uppdaterad 10 april 2024