Hur väl förberedd är du vid en samhällskris?

Energi hemma

Vid ett längre strömavbrott vintertid är alternativa värmekällor som kamin, kakelugn och öppen spis till stor hjälp. Du kan även tända levande ljus för att hålla värmen. Foto: MSB

Är du en rutinerad prepper eller vill du lära dig mer om beredskap? Ellevio har pratat med Myndigheten för samhällsskydd, MSB, som ger sina bästa tips hur du som privatperson kan förbereda dig vid en eventuell samhällskris.

Ett ansträngt energiläge, stigande matpriser samt ett försämrat säkerhetspolitiskt läge är exempel på bidragande orsaker till att fler människor börjat tänka beredskap. Efter att kriget i Ukraina hade brutit ut gjorde Myndigheten för samhällsskydd, MSB, en undersökning om hur viktigt vi tycker att beredskap är.

– Undersökningen visade att 57 procent av de tillfrågade tyckte att det har blivit viktigare med hemberedskap, det vill säga att klara sig utan samhällets hjälp i en vecka, förklarar Anna Teljfors, risk- och kriskommunikatör på MSB, som bland annat arbetar med broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”

Hon berättar också att undersökningen visar att åldern spelade en viss roll när det handlar om hur väl förberedda vi är.

– Unga vuxna upp till 29 år är generellt fortfarande ganska dåligt förberedda, men det blir långsamt bättre. Och det är fortfarande många som mest tänker och inte agerar. Till exempel har man inte skaffat saker som är bra att ha hemma, men man funderar på att göra det. Bland de äldre ser det något bättre ut.

 Anna Teljfors, risk- och kriskommunikatör på MSB. Foto: Melker Dahlstrand. 

Krislåda och rätt information

Myndigheten råder att ha en färdig plan i beredskap så att man klarar sig i sin bostad i minst en vecka med vatten, mat, värme och kommunikation. Ett tips är att skaffa en krislåda där man kan lägga de viktigaste sakerna från checklistan så att man hittar dem snabbt om/när krisen kommer.

Rätt information och god kommunikation är en annan viktig parameter vid kriser: ”Vid en allvarlig situation är det viktigt att du får rätt information från ansvariga myndigheter, främst via SR P4 och SVT. Du kan också gå in på kriskommunikation.se eller ringa 113 13”, skriver MSB på sin hemsida.

Strömavbrott under kall årstid

Vid elbrist eller ett längre strömavbrott under en kall årstid kan bostaden snabbt bli utkyld. MSB tipsar om att man samlar alla i hushållet i ett enda rum, hänger filtar över fönster, tätar fönsterspringor med tejp, plast och filtar, täcker golven med mattor och bygger en koja under ett bord för att hålla värmen.

Ta fram liggunderlag, vinterkläder, mössor och vantar och klä på dig lager på lager. Då blir det luft mellan plaggen som värms upp av kroppen. Ullplagg ger bra skydd och ska vara närmast kroppen.

Om man har alternativa värmekällor som kamin, kakelugn och öppen spis är detta till stor hjälp. Du kan också tända levande ljus för att hålla värmen. Glöm bara inte brandrisken! Använd ljusstakar eller ställ ljusen på fat med vatten.

Här är MSB:s film om vad man ska tänka på vid värme-och elbrist.

Tillfällig frånkoppling

Tillfällig frånkoppling av elen är en annan fråga som det har pratats om under de senaste åren. Kriskommunikatör Anna Teljfors berättar att både planerade och oplanerade strömavbrott är vanliga scenarier som hon och MSB använder som exempel.

– Om tillfällig frånkoppling behövs göras blir du bara drabbad ett kortare tag, kanske några timmar. Ungefär som ett vanligt strömavbrott. Så de råd vi ger annars, fungerar även här. Det vill säga att du ska ha tänkt över hur du kan kommunicera, äta, värma dig, få vatten och kunna betala. Och glöm inte att radion är extra viktig – du vill ju ha koll på vad som händer. Se till att ha en fungerande radio, inte bara i telefonen,  utan en som går på batterier.

Ellevios tjänst Avbrottsinformation 

Vi på Ellevio kommer använda alla våra kanaler för att nå ut till våra kunder om vi hamnar i ett läge där så kallad MFK, manuell förbrukningsfrånkoppling, behöver användas.

 • Det är Svenska kraftnät som enligt Förordning (1994:1806) om systemansvaret för el fattar beslut om så kallad förbrukningsfrånkoppling. 
 • Eftersom själva ordern sannolikt kommer att komma med mycket kort varsel finns det risk för att vi inte kommer hinna skicka ut sms till alla våra kunder på förhand.
 • Säkerställ därför att du har anmält dig till vår tjänst för avbrottsinformation. Det gör du enklast genom att logga in på Mina sidor och klicka på fliken "Meddelande vid strömavbrott". På Mina sidor kan du samtidigt även uppdatera dina kontaktuppgifter om det behövs.

MSB har skapat en checklista med saker som kan vara bra att ha vid en samhällskris.

 • Radio som går på batterier eller med vev/solceller.
 • Ficklampa och pannlampa med extra batterier.
 • Flaskor och dunkar med rent vatten. Minst tre liter per vuxen och dygn.
 • Mat som inte behöver kyl eller frys. Mat som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten.
 • Stormkök och bränsle. Använd helst utomhus.
 • Sovsäckar, filtar och varma kläder.
 • Tändstickor, stearinljus och värmeljus.
 • Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja och fotogen.
 • Alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved.
 • Husapotek med ett första hjälpen-kit och viktiga mediciner.
 • Hygienartiklar som våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd,
 • Extra batterier, laddade powerbanks.
 • Kontanter, om betalkort slutar att fungera.
 • En lista på papper med telefonnummer till familj, anhöriga, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst och elleverantör.

Läs även

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?