Energirådgivaren Ted ger sina bästa tips

Energi hemma

Den kommunala energi- och klimatrådgivaren Ted Lundberg på besök hemma hos Mats och Marie i Täby.

I ett radhus i Täby utanför Stockholm bor Mats och Marie. Ellevio hakade på när den kommunala energi- och klimatrådgivaren Ted Lundberg besökte paret.

- Vi funderar mycket kring hur vi ska kunna sänka våra elkostnader. Man fick lite panik när de pratar om krigsvinter, men vi har försökt att göra det vi har kommit på för att spara på elen, säger Marie.

Hon och maken Mats har bott i huset sedan 1980. Det är ett klassiskt radhus, som värms upp med luftvärmepump. Under deras rundvandring i huset med energirådgivaren Ted dök det upp många punkter att jobba vidare med, både på kort och lång sikt. En rådgivning brukar ofta innehålla ungefär samma komponenter.

- Jag brukar kolla i förväg vad det är för typ av hus och se om man kan få fram en energideklaration och uppgifter om elanvändningen. Därefter är det värmen vi tittar på först, det står normalt för över hälften av energianvändningen i ett hus.

Vilka är de vanligaste ”eltjuvarna” skulle du säga?

- Det är ofta sådant som man inte tänker på; det kan vara ett golv med elvärme eller att man har vattenrör som går utanför huset som man har en elslinga på för att det inte ska frysa på vintern. Ibland ligger det på hela sommaren utan att man vet om det, berättar Ted Lundberg.

Du nämner att uppvärmningen är den viktigaste delen att kika på. Vad ska man tänka på?

- Några tips som är bra att tänka på är att se till att värmepumpen inte står i autoläge och att fläkten ska gå för fullt. Försök också att inte använda elradiatorer om ni har värmepump.

- Lite större insatser kan vara att se över fönster, är det värt att sätta in en extra glasruta från insidan? Och kanske tilläggsisolera, se över om några väggar behöver lite extra, säger Ted.

Ted och Marie
Ted och Marie tittar på hur det ser ut i Ellevios app.

Fler vill ha rådgivning

Ted Lundberg har jobbat med energirådgivning i drygt fem år och ansvarar normalt för Järfälla, Solna, Sundbyberg och Ekerö. Men under det senaste året har trycket på energirådgivarna ökat markant och kollegorna inom Stockholms län hjälps åt, även över kommungränserna.

- Det bästa med mitt jobb tycker jag är att träffa människorna och när man lyckas få till någonting bra som hjälper hushållet.

För Mats och Marie blev besöket av Ted väldigt uppskattat.

- Vi har fått med oss massor av bra saker, som det här med att man kan sätta in en extra glasruta i fönstren .Vi har även lärt oss hur vi använder värmepumparna på bästa sätt.

solceller
Mats och Marie valde solceller från 1komma5, som Ellevio har ett samarbete med.

Dags för solceller

Under vårt besök skruvades det för fullt uppe på radhusets tak – det monterades solceller. Något som Mats och Marie hoppas ska kunna ge en ytterligare förbättring för hushållets energikostnader.

- Ja, vi hoppas att det blir mycket sol framöver så att vi kan producera mycket el och även dela med oss, avslutar Marie.

Hitta din kommunala rådgivare

Vi på Ellevio säger stort tack till Mats och Marie för att de tog emot oss och till Ted för hans engagemang.

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?