Energieffektivisera i bostadsrättsföreningen: Börja i rätt ände

Energi hemma

Flerfamiljshus med flera fönster vilket visualiserar en bostadsrättsförening som kan minska sitt energibehov genom både enkla åtgärder och större investeringar

Som styrelsemedlem i en bostadsrättsförening är det inte alltid helt lätt att veta vad man ska göra när det kommer till energieffektivisering eller hur man ska börja. Men det finns både enkla åtgärder och större investeringar som gör att föreningen kan minska sitt energibehov och spara på kostnader.

– Det första steget man bör göra är att minska sina värmeförluster, så att man inte behöver betala för värme som bara försvinner ut, förklarar Anders Tång, energi- och klimatrådgivare Söderhamns kommun.

Börja med att gå igenom hela fastigheten och byt ut gamla och uttorkade gummilister vid fönster och dörrar som släpper ut värme. Är det en äldre fastighet kan man även minska energibehovet genom att tilläggsisolera vinden, något som ofta är relativt lätt att göra. Eftersom varm luft stiger uppåt fungerar en bra vindsisolering som en termos. Den ser till att värmen behålls i huset under vintern.

Anders Tång  Energi- och klimatrådgivare, Söderhamns kommun står framför röd husvägg
Anders Tång, Energi- och klimatrådgivare, Söderhamns kommun. 

Optimera värme- och ventilationssystem

De största löpande energikostnaderna i en fastighet ligger i uppvärmning och ventilation, så det går att spara både energi och pengar på att se till att systemen fungerar optimalt.

– Innan ni börjar tänka kring investering av nya energisystem, se till att ert nuvarande system är rätt inställt. Har ni gjort arbetet med att få bort värmeförluster ska ni heller inte glömma bort att justera ert system. Det behöver anpassas för att fungera optimalt med husets ”nya klimatskal” som inte kräver lika mycket energi som tidigare, säger Anders Tång.

Vill man komplettera sitt energisystem med annan energikälla är solen ett miljövänligt alternativ. Många bostadsrättsföreningar har exempelvis stora tak som är perfekta för solpaneler, solfångare eller solceller. Men eftersom sådana system inte levererar lika mycket energi vintertid behöver de kompletteras med exempelvis fjärrvärme, värmepump eller en fast bränslepanna när kylan kryper på.

Enkla byten minskar energianvändning

Att byta ut alla lampor till LED, i både trappuppgång, hiss, förråd och tvättstuga och koppla till rörelsesensorer som tänder och släcker lamporna automatiskt är smart. Har ni maskiner i tvättstugan som är mer än 10 år gamla kan ni minska driftskostnaden med hälften genom att byta ut dem. Genom att välja tvättmaskin som anpassar vattenmängden efter tvättmängd och välja att ha en mindre maskin, eftersom många större maskiner oftast körs halvfulla, kan ni också minska energianvändningen.

– Är ni osäkra, kontakta energi- och klimatrådgivare via kommunens hemsida så kan de komma ut till er förening och hjälpa er att komma igång.

Sprid ut elanvändningen över dygnets alla timmar 

I takt med energiomställningen ökar samhällets behov av el och redan 2045 behöver Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag. En stor utmaning är att det är trångt i elnäten. Vi behöver därför hjälpas åt att jämna ut elförbrukningen för att förhindra kapacitetsbrist och möjliggöra effektivare användning av elnätet så att elen räcker till alla. Vi kan alla bidra genom att sprida ut er elanvändning istället för att använda mycket el samtidigt.

För många företag och bostadsrättföreningar kan det vara svårt att flytta elanvändningen till andra tider på dygnet. Elnätskostnaden går dock fortfarande att påverka.

Undvik att använda apparater och maskiner med hög effekt samtidigt

Många företag har stora energikrävande system, som kyl- och frysanläggningar, maskiner eller pumpar. Genom att planera när dessa system används och styra dem så att de inte körs samtidigt kan ni sprida ut elanvändningen. Till exempel kan kylsystemen köras med lägre kapacitet under delar av dagen eller natten, och pumpar kan styras efter behov istället för att köras kontinuerligt. Tänk också på att stänga av eller sätta system på standby under tider då verksamheten inte pågår.

Du kan även undersöka dina effekttoppar för att förstå vad som bidrar till toppen. Försök sedan att sprida ut användningen av dessa under dagen. 

Är gemensam el en smart lösning för bostadsrättsföreningar?

Allt fler bostadsrättsföreningar ser över möjligheten att införa gemensam el, även kallat IMD för el, individuell mätning och debitering. Det kan leda till lägre elkostnader för de boende – men det kräver också mer ansvar av föreningen och noggranna överväganden.

Lönsamheten beror bland annat på fastighetens tekniska förutsättningar, investeringskostnader och framtida underhåll. Vi hjälper er att förstå vad IMD kan innebära för just er förening.

Läs mer om IMD 

5 enkla tips som snabbt minskar effekttopparna

  1. Uppmuntra boende att undvika att köra t ex tvättmaskiner, diskmaskiner och torktumlare samtidigt under de mest belastade timmarna. Att sprida ut användningen minskar effekttopparna.
  2. Om belastningen tillåter det, kan en lägre huvudsäkring sänka kostnaderna. Ta hjälp av en elinstallatör för att göra en säker bedömning.
  3. Gå igenom gemensamma maskiner i till exempel tvättstuga och fastighetsskötsel – kan de användas med lägre effekt eller bytas till mer energieffektiva alternativ?
  4. Har föreningen system som kan styras automatiskt, till exempel laddboxar eller ventilation? Förlägg drift till nattetid när effektpriset ofta är lägre.
  5. Genom att följa och analysera el- och effektdatan på Mina sidor ser ni när topparna sker, och kan planera insatser där de gör störst nytta.

Sidan uppdaterad 24 april 2025

Hjälpte den här sidan dig?