Ellevio: 5 myter om din elförbrukning

Energi hemma

Tror du att det inte spelar så stor roll vad du som privatperson gör för att spara på el? Då har du fel – och har gått på en av alla myterna kring elförbrukning. Vi bad Helena Holm på Energimyndigheten lista fem vanliga myter

1. Det spelar ingen roll om jag försöker spara el – jag driver varken fabrik eller företag

Fel. Det du gör, oavsett om du bor i en stor villa eller i en liten lägenhet, kan spela stor roll för din elförbrukning.

2. Att spara energi innebär att jag måste göra en massa uppoffringar.

Fel. Att spara el blir en win-win. Tricket är att tänka smart, och spara in på saker du knappt märker. Numera finns det flera fiffiga lösningar som förenklar vardagen OCH sparar el samtidigt. Den nya generationens dammsugare är ett strålande exempel på det. Effektivare – och energisnålare på en och samma gång.

3. Att låta apparater stå på stand by drar massor av el.

Nja. Det beror på. Det finns många maskiner som drar mycket el i stand-by- läge. Nya tv- apparater kan absolut stå på stand by, utan att dra massor av el, men det är ändå bra att ha för vana att alltid stänga av maskinerna helt.

4. Energismarta lampor behöver inte släckas – dessutom ökar energiåtgången när du tänder och släcker i onödan.

Fel. Det lönar sig alltid att släcka i rum där du inte behöver belysning. Vid normal på- och avstängning påverkas inte energiåtgången över huvud taget.

5. Kör tvättmaskinen och ladda apparaterna på natten – då är elen billigare.

Nja. Det var en sanning för några år sedan. Nu för tiden är det få elbolag som har lägre pris nattetid. Dessutom är det olämpligt ur säkerhetssynpunkt att använda elektriska apparater på natten.

Källa: Helena Holm, Energimyndigheten

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?