10 tips – så får du en energismart och hållbar uteplats och trädgård

Energi hemma

Nu är det hög tid att fixa till trädgården eller uteplatsen inför semestern. Precis som du tänker energismart och hållbart inomhus kan du även göra det utomhus, i trädgården eller på uteplatsen. Här är Ellevios 10 bästa tips.

Spara på värmen 

Använder du dig ofta av infravärmare borde du kanske hitta alternativ. Visste du att 100 timmars uppvärmning av uteplatsen med en värmare på högsta läget drar lika mycket el som 350 tvättar?  

Problemet med många infravärmare är att de baseras på äldre långvågsteknik vilket betyder att större delen av energin de använder (upp till 50 procent) värmer bara upp luften. Resultatet blir onödigt höga elkostnader. Det finns också energisnåla infravärmare som genom kortvågig strålning värmer upp människor och objekt i stället för att värma upp luften. Det ökar energieffektiviteten upp till 95 procent.  

Alternativ till infravärme kan annars vara energieffektiva värmedynor som håller kroppen varm. Eller varför inte palla upp en hög av gosiga filtar.  

Välj smart utomhusbelysning

Utomhusbelysning som går på solenergi eller energibesparande LED-lampor är det mest energieffektiva sättet att belysa trädgården/uteplatsen på. Se till att installera en rörelsedetektor så kommer dina lampor bara att tändas när det behövs. Belysning i trädgården är både mysigt och ett bra sätt att skrämma bort inbrottstjuvar på. Här kan du läsa mer om utebelysning. 

Använd ekologiska frön och plantor 

Köp växter och plantor från lokala handelsträdgårdar. På så vis får du både bättre plantor samtidigt som du stöttar den lokala näringen. 

Vattna med förnuft 

Spara på vattnet. Använd regnvattnet. Ställ ut en, eller flera, regnvattenbehållare under takrännan eller på balkongen. Har du gräsmatta, vattna med slang eller kanna i stället för en vattenspridare och täck jorden med exempelvis halm eller färskt gräsklipp då behöver du inte heller gödsla. 

Vattna vid rätt tid på dygnet, före klockan 10 på förmiddagen eller på kvällen. Om du vattnar en solig dag kan mer är 80 procent av vattnet avdunsta. Behöver du ändå använda ett bevattningssystem kan du kan tidsinställa eller kontrollera via till exempel en app. 

För dig med trädgård 

För dig som har en trädgård finns det ännu fler saker som kan vara bra att tänka på. Här nedan hittar du fler tips.

Eldrivna eller manuella verktyg 

Använd utsläppsfria trädgårdsredskap, batteridrivna, eldrivna eller manuella verktyg. Ta inspiration av hur man gjorde förr i tiden, i stället för att använda röjsåg kan du använda en lie så får du även gratis träning på köpet.  

Elgräsklippare är bättre miljöval än gräsklippare med förbränningsmotorer. De är också väldigt lätta att starta. Elgräsklippare är tysta och finns med batteri eller med sladd. Fördelen med sladd är att du inte behöver oroa dig för att batteriet ska ta slut halvvägs. Men å andra sidan måste du hela tiden se upp så att du inte kör över sladden. En robotgräsklippare passar dig som vill ha minimalt med arbete. Du förprogrammerar den och kan styra den via en app.

För trädgårdsmaskiner med förbränningsmotorer som exempelvis gräsklippare och motorsågar, finns en specialbensin, så kallad alkylatbensin. Alkalytbensinen minskar kraftigt avgasernas giftighet. De studier som gjorts visar på en 80–90 procentig minskning av alvarligaste utsläppen. Är du på väg att köpa en gräsklippare med förbränningsmotor är en 4-taktsmaskin med katalysator det bästa valet. Det finns Svanen-märkta 4-takstmaskiner. 

Hyr eller dela redskapen med andra 

För att komma i gång med trädgårdsfixet behöver du kanske olika trädgårdsredskap. Redan här kan du börja tänka hållbart. Varför köpa nytt när du kan låna eller hyra? I dag finns det en mängd företag som erbjuder hyrtjänster. Eller varför inte låna eller deladela redskapen med grannarna i området. 

Gynna biologiska mångfalden 

Tänk på att en perfekt klippt gräsmatta inte gynnar den biologiska mångfalden. Det gör däremot en fin vildbevuxen äng. 

Undvik bekämpningsmedel 

Undvik bekämpningsmedel eftersom de även tar död på nyttodjur och trädgården behöver resistenta ekosystem. För att få en miljövänlig trädgård använd i stället miljösmarta metoder för att motverka skadedjur. Till exempel kan du skölja bort ohyra och bladlöss från växterna med trädgårdsslangen. Du kan också blanda en halv deciliter såpa per liter vatten i en vanlig vattenspruta och behandla växterna. Ogräset rensar du manuellt i stället för att bespruta. För att få bukt med ogrästäta områden i trädgården kan du täcka jorden med en presenning. Då dör ogräsets rötter så småningom. 

Använd näringsriktig jord 

Gör jorden mer näringsrik genom att återanvända löv eller gräsklipp från din trädgård. Starta en kompost. Blanda blommor och ätbara grödor då trivs pollinatörerna samtidigt som du får en bättre skörd. Du kan tillverka egen näring genom att hälla kokande vatten över en hink med nässlor och låt stå till nästa dag, eller låt nässlorna stå i kallt vatten i några dagar. Späd ut nässelvattnet med vanligt vatten tills det får samma färg som svagt te. Vattna med det näringsrika vattnet när jorden är lite fuktig.   

Poolöverdrag  

Har din trädgård en pool finns det flera energibesparande åtgärder. Visste du att ett bra poolöverdrag kan spara upp till 80 procent i energikostnader genom att minska värmeförlusten från poolen. 

Källor:  

Alsätters Trädgårdar, Gröna Trender, Medveten Konsumtion, Målare Stockholm, Gör det själv, Naturskyddsföreningen, Transportstyrelsen 

Sidan uppdaterad 5 juni 2024

Hjälpte den här sidan dig?