Elstöd för företag

Elskolan

Regeringen har presenterat två olika elstöd för företag: ett generellt som alla företag som är berättigade elstöd kan ansöka om, från och med den 30 maj, samt ett extra elstöd för elintensiva företag. Det är Skatteverket och Energimyndigheten som hanterar utbetalningarna.

Företag som har verksamhet i elområde 3 och 4 kommer kunna ansöka om elstöd via en e-tjänst på Mina sidor hos Skatteverket som är öppen från och med den 30 maj till och med den 25 september 2023.

Hur stort är elstödet?
• Företag i elområde 4 får 79 öre per förbrukad kWh.
• Företag i elområde 3 får 50 öre per förbrukad kWh.

Hur stort elstödet blir baseras på företagets elförbrukning under perioden oktober 2021 till september 2022.

Företag och organisationer med fastprisavtal för sin hela elförbrukning som började gälla före den 24 februari 2022 och som fortfarande gällde med samma fasta pris den 24 februari 2023 kommer inte vara stödberättigade.

Hur betalas elstödet ut?
Pengarna betalas ut via företagets skattekonto. Kontrollera att ditt företag har ett mottagarkonto registretat hos Skatteverket. Det gör du enklast genom att logga in i e-tjänsten Skattekonto på Skatteverkets webbplats.

Vad gör Ellevio?
Vår uppgift är att rapporterat in uppgifter om organisationsnummer, företagsnamn och elförbrukning mellan oktober 2021 till september 2022 för våra företagskunder till Skatteverket så att de kan ansöka om stödet. Vi kommer inte rapportera in uppgifter för myndigheter och skyddsklassade företag.

Ansök om elstöd

Mer information om elstöd för företag hittar du på Skatteverkets webbplats.

Läs mer här

Extra elstöd för elintensiva företag

Företag som räknas som elintensiva företag kan ansöka om det extra elstödet. Stödet riktar sig till företag i hela Sverige.

Uppfyller du kriterierna för ett elintensivt företag får du både det generella stödet samt det extra elstödet. Energimyndigheten har fått i uppdrag att betala ut stödet till elintensiva företag.

Vad är ett elintensivt företag?
Företag som räknas som elintensiva företag ska ha haft en elanvändning på minst 0,015 kWh per omsatt krona under 2021 (exklusive uppvärmning).

Vilka elintensiva företag kan få elstöd?
Elintensiva företag får stöd för den del av elkostnaderna under perioden oktober - december 2022 som överstiger en och en halv gånger företagets genomsnittspris under 2021. För att stödet ska betalas ut är det flera faktorer som spelar in, bland annat ska företagets beräknade stöd uppgå till minst 50 000 kronor.

Du kan använda dig av Energimyndighetens beräkningsverktyg för att se om ditt företag är ett av de som kan få ta del av det extra stödet.

Hur ansöker man om det extra elstödet?
Ansökan är öppen mellan den 6 mars och 18 juni 2023. Ansökan görs via Mina sidor på Energimyndighetens webbplats.

Mer information om det extra elstödet för elintensiva företag hittar du på Energimyndighetens webbplats

Mina sidor för företag

Som företagskund kan ni logga in på Mina sidor och se information om er elanvändning, era elanläggningar, fakturor och mycket mer.

Logga in

Varning för bedrägeriförsök

Du kommer aldrig bli kontaktad av oss och bli ombedd att lämna ut personliga koder eller identifiera dig med Bank-id. Om du får ett samtal, ett mejl eller på annat sätt blir kontaktad av någon där du uppmanas att göra det kan du vara utsatt för ett bedrägeriförsök – avsluta samtalet och kontakta polisen.

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?