Energiministern på besök hos Ellevio

Ellevio tycker

Oppositionsborgarråd Emilia Bjuggren (s) och energiminister Khashayar Farmanbar (s) besöker ställverket Värtan i Stockholm. Foto: Ellevio

Onsdag den 6 april besökte energiminister Khashayar Farmanbar (s) Ellevio och Värtan för att få en djupare bild av vilken roll elnätsinfrastrukturen spelar för förverkligandet av svenska klimat- och utvecklingsmål.

Tillsammans med oppositionsborgarråd Emilia Bjuggren (s) diskuterade energiministern energiomställningen, kapacitetsutmaningen och förutsättningarna för elnätens utbyggnad i Stockholm med Ellevios vd Johan Lindehag och Henrik Bergström.

Sedan besöktes det anrika ställverket i Värtan, den plats där Stockholm för första gången fick el för över 100 år sedan. Värtan spelar en central roll för Stockholms elförsörjning, och genomgår nu en omfattande ombyggnation för att möta framtidens kapacitetsbehov. Satsningen är en av Ellevios största och mest komplicerade någonsin, där ett fem fotbollsplaner stort utomhusställverk ska förvandlas till två långsmala, arkitektritade byggnader.

Det var en intresserad, nyfiken och frågvis energiminister som fick höra Ellevios projektledare Hans Arnesjö berätta om stationens historia, om ombyggnationen och utmaningen i att bygga in en förstärkt station samtidigt som den befintliga hela tiden behöver vara i drift.

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?