18 smarta tips för en lyckad elbilssemester

Elbil och laddning

En elbilssemester kan bli hur härlig som helst men kräver bra framförhållning och planering. Många elbilsägare har redan börjat att ladda inför sommarens resor. Här kommer 18 tips för en lyckad elbilssemester.

I Sverige rullar ungefär 600 374 laddbara personbilar och det finns i nuläget 5 451 publika laddstationer (41 098 laddpunkter)*. Därför är bra planering A och O menar Kristofer Rask, grundare av elbilssajten alltomelbil.se.

– Vi har flest elbilsladdare i södra Sverige, och utmed de större vägarna mellan våra storstäder. Det blir lite glesare när man kommer uppåt landet. Men det är inte omöjligt att köra elbil där heller, säger Kristofer Rask.

Hans främsta tips, förutom att planera sin färd ordentligt, handlar om oron att inte hitta laddplatser.

– Försök att undvika räckviddsångesten. Den förstör och tar fokus från alla vackra vyer. Passa på att slappna av och att njuta i stället. Med god planering är det inte några problem alls. Det är trevligt att resa långt i elbil. Färden är tyst, behaglig och mjuk.

*Statistik uppdaterad maj 2024. Källa: Power Circle

Inför resan

fullpackad bil
Räckvidden påverkas av bilens totalvikt.
 1. Kolla upp laddningsmöjligheter
  Planera och kolla upp vilka laddningsmöjligheter som finns längs vägen. Förbered dig genom att ladda hem rätt appar från App store eller Google play och öva på dem innan resan. Uppladdning.nu är en gratis internettjänst som hjälper elbilister att hitta laddplatser. Även Eniro erbjuder en karttjänst som visar laddstationer i Sverige, Norge och Finland. 
 2. Hitta övernattningsställen med laddmöjligheter
  Kolla upp övernattningsställen där det går att ladda bilen. Då har du en fulladdad bil på morgonen.
 3. Planera laddningen utifrån mat och vila
  Se till att kombinera laddning med mat och vilopauser. Resan är en del av upplevelsen, så det finns ingen anledning att stressa.
 4. Packa rätt
  Räckvidden påverkas av bilens totalvikt. Tänk på att ju tyngre packad bil och ju fler passagerare, desto mer ström drar bilen och den får kortare räckvidd.

Under resan

bilar i skugga
Parkera i skuggan för att undvika att bilens automatiska kylsystem aktiveras.
 1. Fulladdat batteri
  Börja resan med ett fulladdat batteri så kan du köra på en bra bit innan det är dags att ladda. Se till att det till exempel sammanfaller med en längre matpaus.
 2. Slipp laddningsköer
  På sommaren kan köbildning till snabbladdarna göra att resor tar betydligt längre tid än planerat. En vanlig destinationsladdare tar tid men är å andra sidan billigare än en snabbladdare (som laddar batteriet upp till 80 % av dess fulla kapacitet) och kön till dem brukar dessutom vara kortare.
 3. Kör ekonomiskt
  I nedförsbackar får elbilen ström. Det betyder att bilens batteri laddas varje gång du släpper upp gasen och motorbromsar (låter bilen rulla). Det kallas för regenerering. Ett annat spartips handlar om bilens datorsystem som drar ström. Många styr elbilens viktigaste funktioner med en app. Visst är det bra att kontrollera räckvidden, men gör det inte i onödan – varje gång du använder appen ”väcker” du även bilen, vilket drar ström.
 4. Ta med en reservkabel
  En Mode 3-laddkabel kan användas vid alla offentligt laddpunkter. Det är dock alltid bra att ha en reservplan. Om det inte finns några vanliga laddpunkter tillgängliga, kan du använda Mode 2-laddkabeln för att ladda från ett vägguttag under en kort period.
 5. Spara på batteriet
  Oväntade omvägar eller trasiga snabbladdare kan tvinga dig att köra längre än du planerat. Därför är det aldrig en nackdel att spara på batteriet. Högre hastigheter resulterar i större luftmotstånd och ökad strömförbrukning. Håll 80 km/h eller lägre och använd bilens ECO-inställning för att optimera räckvidden.
 6. Glöm inte elbilförarnas vett-och etikett
  Vett och etikett vid publik laddning består av några enkla regler. Parkera på rätt plats, ta inte upp en laddpunkt när du inte laddar och ladda bara till 80 procent. Att ladda de sista 20 procenten tar mycket längre tid och är sällan nödvändigt.
 7. Fler stopp
  Planera många stopp längs vägen. Det är ett bra sätt att optimera räckvidden och du underlättar åtkomsten till laddpunkterna för alla.
 8. Parkera i skugga
  Försök att hitta en sval plats att parkera på. Då slipper du kliva in i en stekhet bil och använda ström för att driva luftkonditioneringen. Du undviker också att aktivera bilens automatiska kylsystem.
 9. Kontrollera däcktrycket
  Var effektiv och passa på att kontrollera däcktrycket medan du laddar bilen. Om däcktrycket är för lågt ökar friktionen mot vägbanan, vilket minskar räckvidden för elbilen.

 10. Packa rätt, lätt och kom längre
  Försök att packa lätt. Är bilen tungt lastad förbrukar bilen mer el vilket påverkar räckvidden. Tänk också på att packa smart och säkert. Undvik exempelvis att ha tunga saker liggandes löst i baksätet eller bagageutrymmet, då de kan utgöra en trafikfara om du plötsligt behöver bromsa in kraftigt.

 11. Ha koll på bra elbilsappar
  Att hitta den rätta appen för att ladda din elbil eller laddhybrid kan vara en utmaning, särskilt med det ständigt växande antalet alternativ som finns på marknaden. Appar som är bra att ha kan delas in i tre kategorier; en för att hitta laddare, en för att planera resor och en flera olika för att ladda.

  Det finns även appar som kombinerar kategorierna, exempelvis “A Better route planner” fungerar som en GPS som visar vägen, men den kan också lista alla laddstationer och destinationsladdare. Du får alltså möjlighet till navigering och laddningshjälp på en och samma gång. 

  Exempel på andra populära laddningsappar är ”Plugshare”, ”ChargeFinder”, ”Chargemap”, ”Ionity” och ”Northe Charge”.

  Ofta har bil­tillverkaren avtal som täcker många olika ladd­aktörer, och dessutom ger lägre pris på de större nätverken. Kolla vilka abonnemang som finns och vad de kostar.

 12. Ha koll på temperaturen
  Att stark kyla påverkar räckvidden negativt vet de flesta men hur är det med extrem värme? En färsk studie från Recurrent som analyserade batteridata från 7 500 elbilar visar att elbilar kan förlora upp till 31 procent av sin räckvidd vid mycket höga temperaturer.

  Studien visar att den potentiella räckviddsförlusten ökar i takt med att temperaturen stiger. Mer om studien kan du läsa här

 13. Alternativa vägar
  Att bila med elbil i semestertid kan ha sina utmaningar. En lösning om man vill ta sig långt söderut är att fundera på att ta biltåg. Med biltåget lastar du enkelt upp din bil på en tågvagn och slipper på så vis köra genom delar av Europa. Här kan du läsa mer om biltåg och tågets destinationer.

 14. Ladda när du kan – inte när du måste
  Om du råkar stanna vid en laddstation, anslut din bil till en laddare även om du kanske inte behöver ladda på momangen.

Källor:
Alltomelbil.se
Teknikens Värld
Defa

Vi hjälper dig att skaffa laddbox

Tillsammans med Eways erbjuder vi ett brett sortiment av laddboxar med tillbehör, allt för att passa dina behov. Med laddboxarna från CTEK och Chargeamps så kan du med Ellevios app schemalägga din laddning smart, det vill säga när elpriserna är som billigast.

Läs mer och se våra erbjudanden

Ellevio Energy Solutions AB

Sidan uppdaterad 24 juni 2024

Hjälpte den här sidan dig?