Skåda Skodas fina vinst – Miljöbästa bil 2021

Elbil och laddning

Gröna Bilisters tävling Miljöbästa Bil 2021 har korat två vinnare. Skoda Enyaq valdes till Miljöbästa Bil 2021. Polestar knep priset som märket som bäst informerar om biltillverkningens miljöpåverkan.

Det är den miljöinriktade motororganisationen Gröna Bilister som står bakom den årliga tävlingen ”Miljöbästa Bil” som gick av stapeln första gången 1994. I år nominerades hela fyrtio bilmodeller och en oberoende expertjury valde därefter ut sju finalister.

Nu har vinnaren utsetts och alla finalister har fått diplom av rallyprofilen Tina Thörner och landshövding Georg Andrén vid ett evenemang i den värmländska byn Borgvik. Förutom bilens miljöpåverkan skulle juryn också ta hänsyn till säkerheten, användbarheten och ekonomin.

Rejäl räckvidd, säkerhet på topp och rimlig prislapp

”Miljöbästa Bil 2021” blev Skoda Enyaq. Juryns motivering till förstaplatsen löd:

”SKODA ENYAQ visar att elbilen inte längre är en uppoffring och att den som tidigare avvisat eldrift får tänka om. Här finns stora utrymmen och hög komfort, möjligheten att dra tunga lass, rejäl räckvidd och möjlighet till bra snabbladdning. Säkerheten är på topp och prislappen är rimlig. ENYAQ har en mycket god totalekonomi — långt bättre än för likvärdiga alternativ med förbränningsmotor. Bilen passar lika bra för företag, kommuner som för en aktiv familj och finns även i fyrhjulsdrivna utföranden. Vi förutspår att Miljöbästa Bil 2021 SKODA ENYAQ blir en riktig Sverigefavorit.”

Transparens om biltillverkningen – en bärande del

Påverkan på klimat och miljö vid biltillverkningen kan vara minst lika stor som vid körningen. En färsk rapport från Gröna Bilister visar att det är svårt att få information om hur hållbar biltillverkningen är. Några biltillverkare nominerades därför i den separata tävlingskategorin ”livscykelanalys och transparens”.

Priset för bäst livscykelanalys och transparens gick till Volvos Polestar

Juryns motivering löd:

”Polestar är det enda bilmärket som publicerar ambitiösa livscykelanalyser av alla sina elbilsmodeller och låter transparens om biltillverkningen vara en bärande del i sin marknadsföring. De uppmuntrar bättre spårbarhet i leveranskedjan för att förhindra rovdrift på människor och miljö vid utvinning av råvaror till batterier och elmotorer. De påtalar bristen på öppenhet i branschen och utmanar andra biltillverkare att bli mer transparenta. Polestar är en sann föregångare – just en sådan bilindustrin behöver i detta kritiska skede när elektrifieringen tar fart.”

Så sent som förra veckan publicerade Polestar en livscykelanalys som jämför alla versioner av elbilen Polestar 2. Den visar bland annat hur ett mindre batteri minskar klimatpåverkan vid tillverkningen, liksom att avstå från två elmotorer och fyrhjulsdrift.

Fakta

Gröna Bilister är en ideell förening och Sveriges enda miljödrivna motororganisation. Föreningen grundades 1994 med stöd av Naturskyddsföreningen och WWF. De utser Miljöbästa Bil, granskar landets kommuner ur miljöbilsperspektiv och påverkar politiker. Gröna Bilisters mål är att få en miljöanpassad utveckling av biltrafiken.

Vi hjälper dig att skaffa laddbox

Tillsammans med Eways erbjuder vi ett brett sortiment av laddboxar med tillbehör, allt för att passa dina behov. Med laddboxarna från CTEK och Chargeamps så kan du med Ellevios app schemalägga din laddning smart, det vill säga när elpriserna är som billigast.

Läs mer och se våra erbjudanden

Ellevio Energy Solutions AB

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?